En skolpolitik fullständigt på villovägar

december 17, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Jag blev glatt överraskad när jag bläddrade i Flamman och såg att Lars Ohly och Rossana Dinamarca kommenterade min artikel om vänsterns skolpolitik (Flamman 23 november: Håll fast vid klassperspektivet i skolpolitiken!). Efter att ha läst artikeln förbyttes emellertid glädjen snabbt i nedstämdhet. Det skriver Jonas Olofsson, tidigare ekonom vid Vänsterpartiets riksdagskansli.
För det första förstår jag inte varför författarna hela tiden vänder sig till Jan Björklund. Jag visste inte att jag representerade den borgerliga regeringen. Jag är medlem i (v) sedan många år. Debattekniken går ut på att misstänkliggöra personer som inte delar ens uppfattning genom att frammana associationer till politiskt obehagliga företeelser? Fruktansvärt okamratligt. Sluta med det!

För det andra saknas en saklig argumentation. Är inte utslagningen från gymnasieskolan och yrkesprogrammen ett problem? Faktum är ju att ungefär 40 procent av eleverna i gymnasieskolan inte uppnår målet för studierna, dvs. allmän högskolebehörighet. På yrkesprogrammen är det färre än hälften som uppnår målen. Bland pojkarna ligger andelen under 40 procent. Ofullbordad gymnasieutbildning leder som alla vet till stora etablerings- och försörjningsproblem.

Lars Ohly och Rossana Dinamarca gör märkliga antydningar om att utbildningsmisslyckanden beror på individrelaterade funktionshinder när det i själva verket handlar om effekter av klasstillhörighet och socialt sorterande utbildningsinstitutioner. Är detta vänsterperspektiv? Då vet jag inte vad som är vänster längre.

Ohly och Dinamarca skriver också vackert om valfrihet. Denna retorik klingar märkligt bekant. Liberaler har i alla tider talat om en valfrihet som för allt för många bara betyder frihet att misslyckas. Det är arbetarklassens barn som får betala priset för denna ”frihet”. Jag delar helt uppfattningen att det växande antalet friskolor är ett stort problem. Men jag menar också att vänstern måste erkänna att kommunaliseringen av skolorna liksom den så kallade valfrihetsreformen, som innebar att föräldrar och barn fick rätt att välja skolor fritt inom en kommun, har fått helt oacceptabla följder.

Men återigen: Huvudproblemet är programgymnasiets fullständiga haveri. Vi måste ställa krav på ordentliga yrkesutbildningar och bättre villkor för yrkesutbildning för vuxna än i dag. Generösare studiebidrag och lön under utbildningstiden för yrkesutbildningselever är viktiga steg på vägen för att minimera utslagningen och samtidigt skapa en avancerad yrkesutbildning. Yrkes- och klasstoltheten måste återställas!

Det är intressant att konstatera att Ohly och Dinamarca enbart har en källa att anföra till stöd för sitt resonemang om behovet av en fortsatt akademiskt orienterad gymnasieskola. Stödet för argumentationen hämtas från Svenskt Näringsliv. Man nämner inget om alla de branschorganisationer och fackliga organisationer – inte minst LO – som nu engagerar sig för en mer kvalificerad yrkesutbildning inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Hur kan man då förklara att Svenskt Näringsliv är ointresserade av en sådan utveckling? Ohly och Dinimarca har naturligtvis rätt när dom skriver att det handlar om omsorg om framtidens arbetskraftsförsörjning: Svenskt Näringslivet vill ha en mer segmenterad arbetsmarknad. En växande grupp ska fylla behoven av lågt avlönad arbetskraft inom den privata tjänstesektorn. Dagens gymnasieskola bidrar över förväntan till denna utveckling!

Vänsterns linje borde vara den rakt motsatta: kvalificerad yrkesutbildning och möjligheter till omskolning senare i livet. Det är en produktivitets- och jämlikhetsstrategi som motverkar trender mot ökade löneklyftor och lägre skattetryck i ett Sverige som är under press av en allt mer otyglad global kapitalism.

Jonas Olofsson
Annonser

Entry filed under: Utbildnings- och skolpolitik.

Nästa Fredspris – för Freden Att veta sanningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,894 hits
december 2007
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: