Det behövs en bred vänster på på frihetlig och demokratisk grund

november 19, 2007 at 11:05 f m Lämna en kommentar

VägValVänster hade årsstämma i helgen som gick. ”Vi tar nu nya initiativ för att driva på den breda vänsterns idédebatt” säger ordförande Anders Rosén. ”Många människor i de etablerade partierna är sökande. Partierna svarar inte fullt upp mot dagens politiska utmaningar. VVV vill vara ett forum för den flora av olika initiativ och samverkan över partigränserna som finns lokalt”. Detta är ett pressmeddelande från Vägval Vänsters styrelse.

På stämman ombildades VVV som tidigare varit en ekonomisk förening till en ideell förening. Som ändamål för föreningen anges i stadgarna att
<blockquote>VVV har som ändamål att stödja och utveckla en bred vänster på frihetlig och demokratisk grund. VVV ska vara ett forum för idédebatt, nätverksbygge och samverkan över parti- och organisationsgränser. VVV är partipolitiskt obunden. VVV har som uppgift att ta initiativ till, och befrämja andras initiativ till, vänsterfederationer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.</blockquote>
Till styrelse valdes Andreas Magnusson, Orust, Staffan Norberg, Södertälje, Margareta Olofsson, Stockholm och Andes Rosén, Upplands Väsby.

Mer information lämnas av
Anders Rosén 070-485 70 52, 08-590 745 13  anders.rosen@folkbildning.net.

<b>OM VägValVänsters grundsyn</b> (ur stadgarna)
VVV har vuxit fram ur insikten att den svenska vänstern är i kris. De stora målen och grundvärderingarna finns på plats – demokrati, jämställdhet, solidaritet, rättvisa, hållbar utveckling. Men påfallande ofta står vänstern handfallen inför de stora utmaningarna. Globaliseringen tvingar fram ett aktivare övernationellt agerande. Ekologisk hållbarhet ställer oss inför dilemman där en klassisk höger – vänsterposition inte räcker som vägledning. Det går för sakta med jämställdheten. Den partibaserade demokratin har uppenbara legitimitetsproblem, medborgarna vill vara mer direkt delaktiga. Individen ställer nya krav på kollektiva lösningar där friheten inte underordnas tryggheten. Välfärdsstatens finansiering är problematisk. Utanförskap och klyftor ökar. Klassamhället ser idag annorlunda ut och de politiska medel som byggt upp ett anständigt samhälle räcker inte längre till.

VVV vill vi vara med att forma svaren på utmaningarna. VVV har inte en ambition att forma en ”gemensam linje” eller servera plattformar. I den mån vi påverkar så gör vi det genom idéernas kraft. Det finns dock en minsta gemensam nämnare som för oss samman. Människans frigörelse och demokratins förverkligande på alla plan är målet. Allt annat kan omprövas.

Vägval Vänsters styrelse, 19 nov 2007

Entry filed under: Vägval Vänster. Tags: , , , , .

Genuspedagogik Bokslut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Blog Stats

  • 9 260 hits
november 2007
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: