Till det konstituerande årsmötet för föreningen VägValVänster den 17 november i Göteborg

november 9, 2007 at 12:13 e m Lämna en kommentar

Inför det konstituerande årsmötet för föreningen VägVal Vänster lördagen den 17:e november 2007 har Johan Lönnroth författat ett förslag om framtiden för VägVal Vänster.

Till det konstituerande årsmötet för föreningen VägValVänster den 17 november i Göteborg

VägValVänster har under sin korta historia fungerat ganska väl som mötesplats för frihetligt sinnade vänstermänniskor, bland annat har vi arrangerat ett antal möten och seminarier, varav de flesta på det hela taget varit framgångsrika. Vi har också producerat en bok. (Se separat dokument med utkast till historik).

Men på ett annat plan misslyckades vi. Vi blev aldrig av med stämpeln som förlorarna i striden om vänsterpartiet, eller med Andreas Magnussons elaka formulering (se hans inlägg från 23.9 2007 på VVV-hemsidan) som en ”vänsterdissidenternas klubb för inbördes beundran”. Detta trots att några ledande i VVV gick över från v till mp, att minst två gått in i folkpartiet samt att vi lyckats värva också några framträdande socialdemokrater och partilösa. Därför är Magnussons fråga berättigad: ”Finns det helt enkelt inte ganska goda skäl för oss att byta namn?”

Jag föreslår med bifall till styrelsens förslag att vi konstituerar oss som den ideella föreningen VägValVänster. Men jag föreslår också att den styrelse som väljs får i uppdrag att anordna en medlemsomröstning om namnbyte, där det är fritt fram för alla medlemmar att lägga förslag. Själv har jag fyra förslag: Fri Vänster, Federal Vänster, Svampskogen (samarbetet mellan s, v och mp om statsbudgeten kallades ”svampsamarbetet”) samt Fjärilshuset. Bland annat med tanke på att de betalda hyresavtal VVV (som ekonomisk förening) har om webhotell och domännamn löper ut i maj 2008 föreslår jag att siktet skall vara att det nya namnet etableras senast den 1 maj 2008.

Styrelsen har enligt min mening lagt ett på det hela taget bra förslag till stadgar. Jag har bara ett förslag till ändring. Det gäller ändamålsparagrafen (§2) andra stycket. I stället för

”VVV stöder initiativ – lokalt, regionalt, nationellt och globalt – som bygger federationer för att svara på vår tids politiska utmaningar.”

föreslår jag detta:

”VVV ska ha som huvuduppgift att i denna anda själv ta initiativ till och befrämja andras initiativ till vänsterfederationer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.”

Denna formulering bygger mer direkt på beslutet om bifall till Anders Roséns motion på årsstämman. Skillnaden är att vi själva ska ta initiativ till federationer, inte bara stödja andra. Formuleringen rymmer också möjligheten att ta initiativ till möten mellan existerande partier och valallianser inför kommande val.

Tills vidare tror jag att tyngdpunkten måste ligga på det lokala och regionala, detta inte minst av ekonomiska orsaker. Jag anser exempelvis att vi ska försöka se till att våra tre regionala VVV-föreningar i Storstockholm, Västsverige och Skåne omvandlas till lokala eller regionala nätverk, som tar egna initiativ inom ramen för den nya föreningen. På riksnivån tror jag vi bör nöja oss med ett möte om året utöver årsmötet, gärna förlagt till Fagersta och med samma inriktning som mötet där i november 2006.

När det gäller hemsidan anser jag att det är hög tid för en förnyelse. Bilden på Gertrud Åström, Karin Svensson Smith och mig blickande mot fjärran, som ligger ute nu på hemsidan, är historiskt passé.  Glädjande nog är ett antal yngre medlemmar i VVV på gång med initiativ på detta område. Förslag kommer att läggas senast på stämman.

Göteborg den 9 november 2007

Johan Lönnroth

Annonser

Entry filed under: Vägval Vänster.

Behöver vänstern Marx? En dagsländas betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
november 2007
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: