Behöver vänstern Marx?

oktober 30, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vad är det egentligen som skiljer vänsterns samhällssyn från exempelvis liberalismens? Är vänsterns samhällssyn snällare, mer human, mer moralisk och klokare än liberalismens? Veckans krönikör, Mario Matteoni, menar att vänsterns ”uppgift” måste bygga på en kontinuerlig analys av den globala kapitalismen och marknadsekonomin för att söka helhets- och orsakssamband precis som Karl Marx gjorde men utan att fastna i dogmer. Analyserna och debatten borde syfta till att skapa användbara verktyg för vänsterns politiska praktik, menar Matteoni som drar slutsatsen att det är nödvändigt att börja med den nakne pånyttfödde Marx.

Behöver vänstern Marx?

Vad skiljer, i grunden, vänsterns socialistiska samhällssyn och ideologi från t.ex. liberalismens? Är vänsterns samhällssyn snällare, mer human, mer moralisk och klokare än liberalismens?
Det anser naturligtvis de flesta som anammar vänsteråsikter men antagligen menar liberalen att det förhåller sig tvärt om. Någon objektiv sanning står här inte att finna. Slutligen handlar ju allt om åsikter och intressen.

Bägge ideologierna är reaktioner på marknadsekonomin och kapitalismen som den växte fram under 1700- och 1800-talen. Liberalismen, i sin extrema form, är i dag en samhällssyn som bygger på anpassning till marknadsekonomin under kapitalismen.
Socialismen är en reaktion mot de tendenser i den kapitalistiska marknadsekonomin som ger upphov till sociala, ekonomiska och kulturella skillnader och motsättningar.
När det gäller att avslöja kapitalismens negativa krafter ligger bevisbördan på vänstern.

I vänsterns och i socialistisk politisk praktik har olika vägar prövats. Det sovjetkommunistiska experimentet med att avskaffa och ersätta både kapitalism och marknadsekonomi har misslyckats. Den skandinaviska socialdemokratins socialliberala försök att, inom nationella gränser, sätta politiska tyglar på den inhemska kapitalismen och på marknaden är antagligen det mest lyckade hittills.
Men detta nationella politiska projekt klarar inte av den globala kapitalistiska marknadsekonomin. Dagens värld är knappast mindre jämlik, mindre jämställd eller mer rättvis än 1700-talets.

Liberalerna grundar, i huvudsak, sin ekonomiska teori på Adam Smiths, (1723-1790), samhällsanalys och dennes efterföljare. Smith levde på Gustaf III och Bellmans tid. Förvisso analyserade han, på ett genialt sätt, marknadsekonomin. Men på hans tid var kapitalismen ganska outvecklad och marknaden tämligen opåverkad av industrikapitalismen. Jämfört med den värld som Marx, 90 år senare, kom att studera var marknaden närmast idyllisk, bortsett från kolonialismen och de stora folkomflyttningarna, som Smith f.ö. berörde men ytterst kortfattat. Någon analys av kapitalismen förekommer knappast i den liberala diskursen ens i dag. Oftast bortser liberala debattörer från kapitalismen eller blandar ihop den med marknadsekonomin. Nyliberalen Johan Norbergs senaste böcker ”Till världskapitalismens försvar” och ”När människan skapade världen” är ett praktexempel på en sådan sammanblandning. Även i vänsterdebatten sammanblandas kapitalism och marknadsekonomi på ett, för vänstern, ödesdigert sätt.

Karl Marx (1818 -1883), levde före Rockefeller, före den multinationella olje-, bil- och kemiskt tekniska industrin och före den globala värdepappers- och kapitalmarknaden och innan den politiska makten i de europeiserade länderna demokratiserades. Marx hade naturligtvis inga möjligheter att analysera dagens kapitalism. Hans analys av den begynnande industrikapitalismen var däremot banbrytande och av oersättligt värde för vänstern.

Det har gått precis 140 år sedan ”Kapitalet” kom ut.
Sedan dess har det visserligen teoritiserats en hel del i ”marxistisk” anda. Mer eller mindre dogmatiska uttolkare har fastnat med näsan i Marx´ skrifter utan att komma loss i en analys av den ständigt föränderliga kapitalismen. Eller så har mer eller mindre leninistiska makt-, klass och imperialismteorier, eller socialistiska utopier, dolt kärnan i Marx´ viktiga samhällsanalys.

Marx var emellertid, som alla andra, bunden av sin tids vetenskapliga metod och av tidens civilisationsmyt. Ska man i dag analysera kapitalismen måste man samtidigt ta vara på det viktiga och allmängiltiga i Marx` skrifter utan att fastna i ”marxism” och dogmer. Man måste antagligen börja med att klä av Marx in på bara kroppen. En utgångspunkt för detta skulle bl.a. kunna vara Karl Poppers kritik av marxismen, som han utvecklar i ”Det öppna samhället och dess fiender” från 1962.

Vänsterns ”uppgift” måste hur som helst bygga på en kontinuerlig analys av den globala kapitalismen och marknadsekonomin. Jag anser att en sådan, i det stora hela, saknas efter Marx. En sådan analys måste bl.a. ställa frågor som: Hur har den globala kapitalismen påverkat marknadsekonomin? (Marknadsekonomin fanns ju långt innan kapitalismen.) Hur har kapitalismen ökat, respektive begränsat, människors frihet? Är produktionsökning, kapitalbildning och resursutnyttjande möjlig utan kapitalism? Är en marknadsekonomi utan kapitalism möjlig? Hämmar eller stimulerar kapitalismen en fri handel? Vilken är lönearbetets roll i kapitalismen? Hur förändras maktstrukturer och hierarkier med kapitalismen? Ökar eller minskar kapitalismen världsfattigdomen?

Vidare måste en analys av – och en debatt om – kapitalismen utgå från ett globalt historiskt perspektiv och söka helhets- och orsakssamband på samma sätt som Smith och Marx gjorde.
Analyserna och debatten borde syfta till att skapa användbara verktyg för vänsterns politiska praktik.
Att börja med den nakne pånyttfödde Marx är nödvändigt.

Mario Matteoni
Frilansjournalist och författare

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Kan metaller orsaka mord? Till det konstituerande årsmötet för föreningen VägValVänster den 17 november i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
oktober 2007
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggare gillar detta: