Kan metaller orsaka mord?

oktober 26, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är inte av särskilt stor betydelse om sjukvården är offentlig eller privat, menar Ann-Marie Lidmark i veckans krönika. Vad som behövs är tydlig målstyrning och kontroll av vårdens kvalitet. Kostnadseffektiva åtgärder som verkligen gör folk friska ska styra verksamheten.

Har precis läst en intervju av en av mina nya hjältar – Bill Walsh. Han är kemist och jobbade länge på frivillig basis med att återanpassa fångar från amerikanska fängelser till ett normalt liv i frihet. Han berättade att han började fundera över vad som gjorde dessa personer till tjuvar, banditer och mördare redan under 1970-talet. Fanns det någon gemensam kemisk förklaring? Han bestämde sig för att fråga morddömda fångar om han fick analysera deras blod och se om han kunde hitta en gemensam nämnare.

I samma veva råkade han höra ett föredrag av läkaren Carl Pleiffer. De samspråkade om Bill Walsh idéer och Carl Pleiffer, som länge arbetat med biokemiska obalanser som förklaring till sjukdomar, föreslog att de skulle leta efter övergångsmetaller i mördarnas blod. Flertalet i den undersökta gruppen visade sig ha höga halter metaller, som koppar, kadmium och bly i blodet.

Biokemiska behandlingsmetoder

Med hjälp av Carl Pleiffers forskning om näringsobalanser kunde dessa våldsverkare medicineras med vitaminer, mineraler och aminosyror. Resultaten blev häpnadsväckande bra och kriminellt och antisocialt beteende försvann hos flertalet. Därefter har flera liknande försök gjorts på fängelser i USA och England.

Bill Walsh har arbetat sedan 1980-talet framförallt med barn som haft beteendeproblem. På den klinik han startade tillsammans med Carl Pleiffer har mer än 100 000 personer och massor av våldsamma barn kunnat botas genom att deras näringsbalanser korrigerats. Även andra sjukdomar som schizofreni och depressioner har kunnat hållas i schack med biokemisk terapi och medicinering med vitaminer och mineraler.

Numera finns även svenska psykologer, läkare och andra terapeuter som ger biokemisk behandling, dvs korrigerar näringsbalansen hos sina patienter. Många nya forskningsrapporter har kommit som ger stöd till biokemisk behandling och bl.a. har tydliga samband hittats när det gäller höga tillskott av essentiella fettsyror både på barn med ADHD och på depressioner.

Vinsten styr

Resultaten är helt fantastiska, men får inget stöd av skolmedicinen eller Socialstyrelsen. Detta trots att kunskaper i dag finns om genetiska problem med upptag och omsättning av t.ex. vitamin B-12 och B-6 och där höga tillskott förbättrar dessa personers livskvalitet avsevärt.
Misstanken smyger sig lätt in att det är den medicinska vetenskapens nära kontakter med läkemedelsindustrin som orsakar svårigheter för alternativa behandlingar och särskilt behandlingar som inte kan patenteras.

Försäljning av läkemedel är en säker inkomstkälla och särskilt mycket tjänar bolagen på piller som ges från unga år och resten av livet. Amfetaminpreparat till vart sjätte barn eller antidepressiva medel till unga flickor under resten av livet drar in ansenliga summor till dessa vinstdrivande företag. Läkares kurser, resor och konferenser betalas ofta av läkemedelsbolagen och kanske ges även andra förmåner.

Det är inte konstigt att förskrivning av läkemedel ökar och att medicinkostnaderna skjuter i höjden. Detta trots att vart fjärde akutfall anses bero på biverkningar eller felaktig användning av läkemedel.

Kritisk granskning av sjukvården – en politisk uppgift

Politiskt måste spelet om våra sjukdomar uppmärksammas betydligt mer än vad som sker i dag. Satsa i första hand på naturliga preparat och försök med dem återställa kroppens biokemiska balanser. Det finns massor av forskning att luta sig mot och kinesisk medicin har mycket att lära oss i västerlandet. Först om detta misslyckats bör potenta mediciner som påverkar en eller flera biokemiska signalvägar prövas.

En kritisk granskning av dagens sjukvård behövs. Kvalitetskriterier och medicinska revisioner måste sättas i system av landstingens politiker. Region Skåne har exempelvis lagt ut vissa kostnader och nyckeltal för varje vårdenhet. När kostnaden för läkemedel per patient och mätvärdena för blodsockerhalten (HbA-värden) hos diabetiker lades ut för kännedom skedde en snabb anpassning till det bättre. Inom ett år hade läkemedelskostnaderna sjunkit och patienternas blodsockervärden hade blivit betydligt bättre vid alla vårdenheter. Det senare berodde sannolikt på bättre information till patienterna.

Det är inte av särskilt stor betydelse om sjukvården är offentlig eller privat. Det som behövs är tydlig målstyrning och kontroll av vårdens kvalitet. Kostnadseffektiva åtgärder som verkligen gör folk friska ska styra verksamheten.

Ann-Marie Lidmark

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Flexibilitet i utvecklingsstrategin Behöver vänstern Marx?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2007
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggare gillar detta: