Flexibilitet i utvecklingsstrategin

september 26, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Kenneth Hermele reflekterar över utvecklingen i Asien respektive Afrika och Latinamerika och menar att det viktiga är att lära sig hur man åstadkommer flexibilitet i utvecklingsstrategin.

Den som söker förebilder för hur ekonomisk utveckling bäst ordnas, brukar vända sig österut, till de ostasiatiska mirakelekonomierna. Med början efter andra världskriget kunde länder som Sydkorea och Taiwan genomföra jordreformer, satsa på industrier, bjuda in utländska företag och samtidigt ställa krav på dem om tekniköverföring och bidrag till exporten. Efter något decennium fick denna politik sin skördetid med en enorm exportframgång, som förvandlade de tidigare u-länderna till några av världens mer utvecklade. Samtidigt lyckades de förbättra snart sagt varje social indikator – från läskunnighet via spädbarnsdöd till inkomstfördelning – med undantag för en: respekt för mänskliga rättigheter.

Idag kan vi se samma mönster i Kina, enorma ekonomiska och materiella framgångar, som dock skuggas av ständiga och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Dock finns det andra länder att lära av, länder och regioner som vi länge lärt oss se som krisande och problematiska. Jag tänker på Latinamerika och Afrika.

Om vi generaliserar har faktiskt Afrika och Latinamerika haft en stark ekonomisk utveckling under 2000-talets första år, med en tillväxt på fem procent, inte alls lika mycket som i det auktoritära Kina, men ändå ett totalt trendbrott mot en tidigare historia av tillbakagång, ökad fattigdom, militärdiktaturer och skuldkris. Och denna tillväxt har skett samtidigt som en demokratisering av land efter land ägt rum.

I Latinamerika kom vändningen redan på 1990-talet när demokratisering och ökad trygghet ledde till att det latinamerikanska flyktkapitalet återvände. För Latinamerika är det en sorts revansch för all den kritik kontinenten fått för sin påstått misslyckade ekonomiska politik under 1960- och 1970-talet. Strategin, som bygger på att import ersätts med inhemsk produktion för den inhemska marknaden, en industrialisering byggd på importsubstitution, krävde skydd för de nationella företagen som kunde utvecklas bakom tullar.

Men eftersom den strategin havererade med diktaturer och skuldkris – vanligen daterad till 1982 när Mexiko ställer in sina betalningar – har detta inåtriktade utvecklingstänkande hamnat i vanrykte. Det är konstigt, för det var i stort samma väg som de ostasiatiska miraklen följde. Med den viktiga skillnaden att staterna i Ostasien hade förmåga att byta utvecklingsstrategi, att efter en inledande period av hemmamarknadsbaserad utveckling sadla om och öppna sig mot omvärlden i en utåtriktad satsning.

I Latinamerika var den inhemska maktbalansen dock sådan att den skyddade industrin fick förbli bakom skyddstullar, staterna hade inte tillräcklig självständighet att växla spår utan gick i stället in i den vägg som kupper och kriser utgjorde. Det är därför själva bytet av utvecklingsstrategi, flexibiliteten, som är lärdomen, det är detta som man skulle behöva lära sig hur man åstadkommer.

Jag funderar över detta när jag läser att det denna sommar såldes fler flygbiljetter än förra året, trots att alla nu äntligen förstått att allvarliga klimatförändringar redan satts i rörelse, bland annat genom vårt sätt att bränna olja. Vi verkar inte heller ha förmåga att ställa om vår livsstil, även om nu allt fler säger sig sätta klimatet som främsta fråga. Men trögheten i transport- och energisystem verkar var av geologiska dimensioner, vilket leder till att vi ångar på in i växthuseffektens obevekliga uppvärmning.

Kenneth Hermele, ekonom och lärare vid Lunds och Växjö universitet

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Schablon eller politisk diskussion? – aspekter på varumärket Vägval Vänster Kan metaller orsaka mord?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
september 2007
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d bloggare gillar detta: