Vänstern och regionfrågan

augusti 20, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är inte var dag man öppnar en statlig utredning med fingrar som tenderar att darra av upphetsning, men så var fallet när Ansvarskommitténs 429 sidor med en duns landade på bordet. Om det skriver Stig Henriksson, Fagersta, i veckans krönika.

Vän av ordning kan ju se denna upphetsning som ett utslag av en yrkesskada för kommunalråd av så allvarligt slag att en myndighet som arbetsmiljöverket snarast borde gripa in. Arbetsmiljöverket, som förresten på egen hand delat in landet i nio regioner och vi tillhör där Örebrokontoret tillsammans med resten av Örebro län, Västmanland då och Värmlands län.

För det kan väl inte vara en tillsynsfråga för socialstyrelsen? Dom har förresten delat upp landet i sex regioner som då förstås inte då har samma regiongränser som arbetsmiljöverket.
Nåväl; nog om detta! Några har utmålat hela detta arbete som ett elitprojekt. I viss mån har de rätt, detta utan att alls lägga något som helst nedsättande eller förklenande i denna beteckning.
Det vill säga; frågan handlar om hur statens styrning ska vara effektiv, att ha möjligheter att samordna alla dessa statliga myndigheter med idag helt egna kartor och småpåvedömen, att ha fungerande regioner som gynnar tillväxt och utveckling och klarar sjukvården och andra välfärdsuppdrag. Det är självklart en illusion att detta skulle vara föremål för studiecirklar och folkrörelser. Det är ett ansvar som ytterst vilar på de förtroendevalda att organisera samhällsapparaten så att man uppnår effektivitet och den genomskinlighet som gör det för demokratin så ytterst viktiga ansvarsutkrävandet möjligt.

För verkningarna av en dåligt fungerande sjukvård, bristande möjlighet att till ett rimligt pris pendla över en länsgräns eller rättsosäkerheten med dåligt underbyggd myndighetsutövning mm; ja allt det känner den enskilde medborgaren in på bara kroppen.
Inga demonstrationståg går idag således för större regioner, det är sant. Men betydligt snabbare samlas dock protesterna till en illa fungerande sjukvård, kollektivtrafik eller andra logiker som vuxit utöver de nuvarande socken- och länsgränserna.
För det är sjukvårdens allt ökande specialisering och subspecialisering som sprängt länslogiken med ett sk centrallasarett, ofta till synes med större ambitioner. För att hjälpligt hänga med har man dock försökt och i vårt län lyckas med att helt utarma de riktigt små sjukhusen.

Likaså har människors faktiska beteende sprängt länslogikens på infrastrukturens och kommunikationernas område. Önskan att kunna bo på ett visst ställe och behovet av att kunna arbeta på ett annat för åtminstone den ene i familjen, har utvecklat behovet av storregionala lösningar. Precis som en gång järnvägen med sina läsbara tidtabeller, krävde införandet av normaltid i hela Sverige, ett behov som inte funnits dessförinnan, precis så har människors faktiska beteende nödvändiggjort förändringar i länsstrukturen. (Det är en slags historisk paradox att samtidigt som pendlandet allt längre sträckor ökade, så började man slå sönder det sammanhållna järnvägsnätet i länstrafik, länsjärnvägar och konkurrerande privata operatörer) Järnvägen förresten; Fagersta tätort delas mellan två av de fem regioner Banverket föredragit att dela upp landet i. Fagersta Norra tillhör mellersta regionen med Gävle som huvudort medan Fagersta C tillhör mellersta regionen med Sundbyberg som huvudort. Skulle det vara en korsning med väg så får vi kontakta Vägverket som för sin del tyckt sju regioner är det optimala och vårt kontor ligger i Eskilstuna och omfattar förutom Västmanland, Södermanland, Örebro och Uppsala län.

Visst kan man säkert hitta enskildheter i dessa 429 sidor som inte är perfekta, men i jämförelse med alla de problem vi har idag vill jag uttrycka min beundran för det arbete kommittén har producerat.

Vad ska det nu bli för resultat? Ja, ur mitt begränsade perspektiv från en liten kommun i Bergslagen så ser tipset ut som följer. Socialdemokraterna är allmänt för förslagen, men djupt oense i frågan om Stockholm tillhör Mälardalen eller inte. Lätt att förstå problematiken med en Mälardalsregion som inkluderande Stockholm nästan blir lika stark som staten. Men samtidigt lika ologiskt att lämna Stockholm utanför och låta Uppsala, Västmanland och Sörmland samt ev Östergötland bilda skyddsvall. Det enda vi har gemensamt är just anknytningen till Stockholm! Kan man tänka sig Västra Götaland utan Göteborg eller Skåne utan Malmö? En ovanligt benig nöt att knäcka, som min gamle svensklärare skulle sagt.

De borgerligas predikament är dock svårare. Regering och Stockholmsmoderaterna är emot liksom den krympande skaran partiaktivister som låter ideologin och programmen styra tänkandet mer än vad som kanske är tillrådligt. För ute i landet möter jag en tämligen kompakt borgerlig majoritet för att genomföra flertalet av kommitténs förslag och en stor oro, inte minst hos dem som företräder sina kommuner, att staten själv ska fortsätta oreformerad med de statliga myndigheternas småpåvedömen med sina egna kartor och icke samordnade agendor. Och sättet man försöker lösa denna gordiska knut mellan verkligheten där ute och partiprogrammen är att staten ska lämna walk over och låta det växa underifrån! Det är ju närmast en bisarr tanke att statens egen organisering då också ska styras av hur man väljer att organisera sig i regioner eller låter bli ute i landet! Och vad med dem som blir över? Hallänningarna kanske vill hålla sig på sin kant, men både i Dalarna och kanske än mer Värmland finns en stor och befogad oro att ingen vill ha dem, fast de själva vill tillhöra en större region.

Och så Vänstern då? Ja, ledamoten i kommittén, Hans Andersson, har som vanligt gjort ett hästjobb av den kaliber nära nog han är ensam om att kunna producera och varit omvittnat drivande. Men som bekant har inte Hans alla gånger haft partiets öra och i det tysta finns nog en rörelse för att, som så ofta i slutänden, säga nej till alla förändringar och även av de företeelser vi varit bäst på att kritisera tidigare. ”Det finns inget så konservativt som revolutionärer” suckade en bekant till mig efter att ha åhört en partiövning om ÄDEL-reformen där Helvete och Harmageddon skulle drabba alla försök till förändring.

En del verkar inte ens behöver sätta sig in i utredningen. Det räcker med att påminna sig om att ”regioner”, det brukar EU prata om. Och så blir det ju så fasligt långt till beslutsfattarna med större regioner. Bilden verkar vara den av odalmannen som tar på sig smorlädersstövlarna och går till sin förtroendeman och öga mot öga säger sitt hjärtas mening. Alldeles som det vore så idag! Alldeles som det inte har hänt något på kommunikationsmöjligheternas område sedan Oxenstiernas 1600-tal! Och demokratin förlorar mer i legitimitet när man som på trafikområdet kan fråga vilken politiker som helst var som helst i Mälardalen: ”varför ska det vara så mycket dyrare att pendla över en länsgräns än lika långt inom länet”? Alla kommer att svara: ”ja, är det inte för jäkligt – men jag kan inget göra åt den saken” Och, som sagt, allt handlar inte om ”regionkommunerna” – vad om statens regionindelning; De 450 myndigheternas styrning, det 40-tal som är regionaliserade och just aldrig två kartor som är lika och mycket annat!

Visst; studera, lyssna och lär. Men på slutet kommer det an på att visa politiskt ledarskap och mod för att organisera det offentliga Sverige i takt med den tid vi lever i och för de krav framtiden ställer. Mod att se till så grundläggande rättigheter tillgodoses på likvärdigt sätt i hela landet samtidigt som det ges ett rimligt utrymme åt den lokala självstyrelsen. Och så mycket fungerar så haltande idag att det brådskar. Så dags att ta ställning och agera istället för att avvakta och sedan bara re-agera. Historien straffar som bekant den som kommer för sent.

Stig Henriksson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Innanförskap och utanförskap – så vidmakthålls gamla maktstrukturer För det politiska arbetets skull – inse att motivationen är dubbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
augusti 2007
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: