Den desillusionerade miljöchefen

april 23, 2007 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Nyligen var jag på en, av kommunen anordnad, företagarlunch och träffade då den nuvarande miljöchefen. Han sa att vi träffats förr och när jag gick till tillbaka i tiden mindes jag när. Vid valrörelsen 2002 anordnade jag en miniturné för en av våra riksdagskandidater ( i mitt dåvarande parti) i min hemkommun på temat infrastruktur. Vi besökte det stora BOLAGET och diskuterade fartygstransporter och energiförsörjning, vi besökte postkontor och vi besökte miljökontoret där den nuvarande miljöchefen då var en entusiastisk och engagerad tjänsteman.

Han berättade under lunchen att en del hänt sedan dess. Under en längre tid uppbar han två tjänster och blev utbränd. Efter en tid kunde han återgå till sin tjänst men nu till 75% arbetsförmåga, resten sjukskrivning. Vi talade en del om det vi hade samspråkat om då vi sågs för flera år sedan. Bland annat var jag mycket kritisk till det avtal som upprättats mellan kommunen och Sydkraft vilket fick till följd att spillvärme som kunde försörja hela kommunen släpptes rakt ut i Öresund. Kommunen föredrog att ha avtal med Sydkraft framför ortens stora arbetsgivare sedan generationer tillbaka, Bolaget. Detta påpekade jag som dåvarande kommunfullmäktigeledamot och det fick sedermera till följd att kommunen inte förnyade avtalet med Sydraft utan upprättade avtal med Bolaget och tog tillvara den spillvärme som tidigare inte utnyttjats.

Miljöchefen påpekade att det emellertid var bra men att det stora problemet idag var transporterna och den nedsmutsning som de medförde. Han var mycket bekymrad att inga konkreta åtgärder togs för att hejda detta. Jag instämde och berättade lite partipolitisk historia för honom. Vid det valet hade den riksdagskandidaten petats från sin plats på grund av sina radikala åsikter i frågan. Hon förespråkade starkt att transporterna i huvudsak skulle ske via järnväg. Detta fick till följd i vårt partidistrikt att pampar från Transportarbetareförbundet infiltrerade och fick henne petad från valbar plats. En riksdagsledamot som förespråkar tågtransporter sågs kortsiktigt som ett starkt hot mot arbetstillfällena inom den vägburna transportsektorn. Det hade kanske varit bättre om Transportpamparna hade bevakat de EU regler som möjliggjorde för utländska transportföretag att till sämre arbetsvillkor invadera vägarna och på så sätt hotade arbetstillfällen.

Miljöchefen lyfte på ögonbrynen och konstaterade torrt att det inte förvånade honom. Jag frågade slutligen hur han nu såg på miljöproblemen och han sa då att trafiken utan tvekan var det största miljöhotet men att han var rätt uppgiven då han såg bristande politisk vilja i att ta detta på allvar. Han avslutade med att säga att han nu satte hälsan högst på dagordningen och att det gällde att orka jobba fram till pensionen, men att han innerst inne hade sina drömmar och visioner kvar.

Maria Hagberg, fil mag i socialt arbete Höganäs

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Den vilseledande arbetsfilosofin Videnssamfund eller lærende økonomi – hvor er vi på vej hen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
april 2007
M T O T F L S
« Feb   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: