Arbetslinjen måste ifrågasättas!

december 23, 2006 at 9:55 f m Lämna en kommentar

Att arbetet är grunden för överlevnad är det lätt att åstadkomma billiga poänger med. Frågan är hur intressant det är att diskutera, alla vet ju att vi är tvingade att betala hyresräkningen för att ha tak över huvudet. Jag önskar att fler debattörer ville gå på djupet med arbetets mening. Att fler ville nämna arbetet vid sitt riktiga namn, tvång.

Arbete är inte bara guld som glimmar. Att arbetsinsatser runt omkring oss – kläder vi bär, värme vi drar nytta av, tidningar vi läser – så oreflekterat uppfattas som självklara, är ett tecken på arbetets paradigm har lyckats nästla sig ända in i allas innersta. Vi behöver väckas från våra självklarheter och börja föra en diskussion om varför den rutin vi idag kallar arbete uppfattas som det enda möjliga sättet att bygga ett samhälle, som ett nödvändigt ont eller gott. Vi behöver skilja på fri sysselsättning för sin egen skull och arbetstvång för den industriella ekonomins skull.

I årets valrörelse lanserade sig moderaterna som det ”nya” arbetarpartiet. Det skapade en sorts avundsjuk bestörtning hos andra arbetarpartier. Att ett högerparti plötsligt kan säga sig stå på arbetarnas sida var för många otänkbart. Visserligen är försämringar i arbetsrätten prov på en klassisk moderat politik, men att högern väljer att kalla sig för arbetarnas representanter är inte mer förvånande än att vänstern gör det.

Arbetet har skapat ett nytt klassystem, där de som har ett arbete åtnjuter privilegier medan de arbetslösa blivit den utelämnade underklassen, utklassade och till och med klasslösa. Det finns en enorm klyfta mellan ungdomar och föräldragenerationerna ifråga om att kunna klara sig själv.

Idag är arbetet ett måste för att få lov att överleva. Det finns ingen som plockar dig ur misären om du faller mellan stolarna. Alla sociala skyddsnät bygger på att man har eller har haft ett arbete. Höger som vänster, alla lever kvar i ett samhälle med full sysselsättning där fabriker växer upp som svampar ur jorden. Skulle det alltså vara nåt bra med att kalla sig för arbetarparti?

Arbete är inte bara guld som glimmar. Många av dem som jobbar ger upp tid, energi och drömmar för sina arbeten, de offrar stora delar av sig själv till förmån för tillverkningsprocesser och löpande bands-principer. Det är en befrielseprocess hävdas det, grundvalen för det fria demokratiska samhället, men kan lika gärna kallas ett sätt att fängsla befolkningen i uppenbara personliga uppoffringar som varar en livstid.

Den politik som vår vänster förespråkar skiljer sig från högerns blott i form av procentsatser, andra färger på fabrikstaken och plakatstusch. I grund och botten delar de politiska motståndarna långt fler övertygelser än de vågar ana; en centraliserad ekonomi där lönearbetet betraktas som en logisk sanning, industrins objektiva nytta och en samhällsplanering som föraktar ekologins lagar.

Det är svårt att se vad som är riktigt radikalt med att kräva fem eller sex timmars arbetsdag. En ny vänster behöver göra upp med arbetet som ideologisk identitet. Det mest nytänkande hade varit att på allvar ta avstånd från arbetets fötrycksstruktur och påtvingade laguppställning. Vi behöver partier som förespråkar noll sysselsättning, inte partier som oreflekterat efterapar ett  industriellt krav på den icke-industriella människans bekostnad.

<i>Skribenten är redaktör för <a href=”www.tidningen-anti.se” target=_blank>Webbtidningen Anti</a>.</i>

Annonser

Entry filed under: Makt och ägande.

Vänstern och historien Makten glider allt längre bort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
december 2006
M T O T F L S
« Okt   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: