Socialdemokratin är beroende av samarbetet

december 6, 2006 at 10:19 f m Lämna en kommentar

Orsakerna till det rödgröna lagets förlust måste analyseras för att kunna forma en strategi inför kommande val. Moderaterna gav ett intryck av att bry sig mer om jobben än Göran Persson som hellre pratade om Sveriges välmående ekonomi. Den borgerliga alliansen hade ett samtrimmat lag där laguppställningen inför matchen var klar. Mot detta ställdes ett rödgrönt lag, förvisso med ett antal budgetöverenskommelser som merit, men i avsaknad av en gemensam framtida strategi. Mycket tyder på att SDs röster framför allt fanns bland manliga arbetare och andra grupper med normalt hög andel SAP-röster. Valutgången hade kanske blivit annorlunda om SAP lyckats fånga upp fler av dem som känner sig marginaliserade och markerade sitt missnöje med en röst på SD.

Stern-rapporten visar att klimatförändringarna kan leda till en förstörelse som ekonomiskt är jämförbar med vad de båda världskrigen resulterade i. Effektiva klimatåtgärder är i själva verket en förutsättning för att kunna åstadkomma den välfärd och rättvisa Nygren talar om. Det mest spännande politiska projektet i vår tid är därför samarbetet mellan de gröna och socialdemokraterna. I mötet mellan grönt och rött kombineras det nya och framtidsinriktade med det traditionella och trygga. Där finns de kunskaper som behövs för att potentialen för gröna jobb ska kunna realiseras. Solidaritetstänkandet från arbetarrörelsen blandas med hållbar utvecklingsperspektivet.

Även om SAP skulle öka kraftigt i nästa val är det osannolikt med en egen majoritet. Vi kan inte hoppas på att alliansen spricker, kanske blir det ett sammanslaget borgerligt parti i stället. Men hellre än att spekulera i detta borde diskuteras vilket politiskt samarbete som är bäst lämpat för att ta sig an både klimat och välfärd. Ett rödgrönt samarbete är den enda konstellation som kan klara båda uppgifterna och ha chans att ersätta alliansregeringen i valet 2010.

Karin Svenson Smith (mp) riksdagsledamot
Dan Gahnström (mp) politisk sekreterare

Annonser

Entry filed under: Makt och ägande.

De klasslösa som politiskt objekt – och subjekt Kapitalismen, historiematerialismen och klassbegreppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
december 2006
M T O T F L S
« Okt   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: