Public service måste ta miljön på allvar

december 1, 2006 at 10:30 f m Lämna en kommentar

Den nysläppta Stern Review-rapporten ger ett dystert besked om klimatförändringarna. Prislappen beräknas utgöra en femtedel av världens sammanlagda BNP – 51 biljoner kronor.
Det handlar om hundratals miljoner klimatflyktingar, på grund av höjda havsnivåer och mer extrema väderförhållanden. Enligt försäkringsbolagen sker det redan nu tre gånger fler orkaner än på 1960-talet. Om glaciärerna försvinner blir följden ökad vattenbrist, eftersom 40 procent av jordens befolkning får sitt dricksvatten från vattendrag som bildas av smältvatten från glaciärer.
Det blir inte i första hand vi som lever i dag som drabbas. I stället blir det kommande generationer, våra barn och barnbarn, som får handskas med klimatförändringens effekter.

Public service har ett ansvar att belysa stora hot mot mänskligheten. Till skillnad från de kommersiella kanalerna har inte public service något vinstkrav. Därmed har SVT möjligheten att lägga större fokus på djupgranskande nyhetsprogram med kvalitetsinformation.
När man läser de stora dagstidningarna eller ser på tv kan man lätt tro att börsens upp och nedgång är den viktigaste frågan. Men det är snedvridet. Mer än 90 procent av aktierna ägs av de tio procenten av befolkningen som har störst förmögenhet och det finns andra frågor som är minst lika viktiga som ekonomin. En av dessa är frågan om vår framtida överlevnad på den här planeten.
Människors verkliga trygghet handlar inte om Ericsson klarar sig bäst på börsen, utan om huset klarar växthuseffektens härjningar, om ozonskiktet tillåter att man går ut i solen och om fönstret bör stå öppet i rusningstrafiken.
Det går inte att förneka att vi är beroende av ett fungerande ekologiskt system för att klara av att ha en fungerande ekonomi. Det är orimligt att tro på en obegränsad tillväxt på en planet med ett begränsat antal resurser. Trots detta baseras prioriteringarna i dagens samhälle helt på ekonomiska teorier.
Dagens miljöproblem går inte att beräkna med gårdagens ekonomiska kalkyler. Man kan inte beräkna värdet på rent vatten eller ren luft. Dessa ovärderliga tillgångar bleknar idag bort i skuggan av senaste nytt från börserna i New York, Frankfurt och Stockholm.

Vi medborgare måste börja ställa krav på hur public service ska se ut. Vi betalar för public service och bör därför kräva ett visst inflytande. En av de viktigaste frågorna denna mandatperiod är dessutom att bevaka vad den borgerliga regeringen gör med public service. De får inte sälja ut någon av public service-kanalerna eller tillåta reklam. Det vore förödande om även public service underordnades marknaden och dess medielogik.
Public service måste fortsätta vara oberoende av både reklamfinansiärer och vinstintressen.
Public service är visserligen långt ifrån perfekt, men det är viktigt att bevara. När det kommer till ekonomin använder SVT samma nyhetsvärdering som de kommersiella och borgerliga medierna, genom att föra ut senaste nytt om spekulationer, fusioner och börsvärden. Men ett sätt för public service att visa sin självständighet vore att istället prioritera
granskning av den svenska budgetens gröna nyckeltal, konsekvenserna av klimatförändringarna och idéerna som kan få försurade sjöar att åter väckas till liv.
Om halva Sverige ligger under vatten finns det viktigare saker än vad som händer på Stockholmsbörsen och därför krävs det ett tv-program som gräver djupare än vad ett vanligt nyhetsprogram klarar av.

Public service har en stor uppgift i att belysa vad som egentligen händer med våra gemensamma livsförutsättningar. Samtidigt som människan våldtar jorden så finns det idag inget TV-program som tar upp denna utveckling, hur den kan stoppas och vad som redan görs. Det finns ingen som granskar beslutsfattare när man sviker miljömål och fagra löften om ekologisk hållbarhet.
Miljön är inget särintresse. Miljöfrågorna måste få ett eget utrymme och sluta behandlas i periferin av ekonomins spelregler och kortsiktiga mål. Om SVT tar sin public service-roll på allvar bör de också förstå detta.

Vill du införa A-ekologi i SVT? Du betalar för public service, så våga ställ krav på dem! Kontakta gärna Aktuellt, tittarombudsmannen och SVT:s genrechef för Nyheter och samhälle, Johan Lindén. De går att kontaktas på följande adresser: tipsaaktuellt@svt.se, svt-ombudsmannen@svt.se och johan.linden@svt.se.

<i>Skribenten är initiativtagare till Nätverk för Medial Mångfald.</i>

Alexander Chamberland

Annonser

Entry filed under: Demokratiutveckling, Makt och ägande. Tags: , , , , .

Teknologi och myten om frihet God miljö kostar en hamnavgift?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
december 2006
M T O T F L S
« Okt   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: