Teknologi och myten om frihet

oktober 28, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Mathias Klang, som nyligen disputerade om ”Disruptive Technology” funderar över frihet, demokrati, teknologi och tillgången till digital information.Vi har alltid varit ett teknologiskt samhälle. Från första människan som använde en pinne att förlänga armen till x2000 tåget är vår teknologi det som styr oss. Den begränsar och möjliggör vår beteende och, i förlängningen, våra tankar. Trots detta hamnar teknologi ofta utanför vår begreppsapparat när vi diskuterar reglering. För att åtgärda detta har jag en pågående projekt om de demokratiska effekterna av teknologireglering.

Minns du den 2 oktober? Inte? Det är inte konstigt. För trots att det är födelsedag för kulturpersonligheter som Groucho Marx, Sting och Snobben så är det knappast en viktig dag för de flesta. Att dagen dessutom detta år inföll på en måndag gjorde den knappast mer minnesvärd. Jag kommer alltid att minnas 2/10 2006 eftersom det var den dagen jag försvarade min avhandling ”Disruptive Technology: Effects of Technology Regulation on Democracy” (www.ituniv.se/~klang/web/thesis/) vid Göteborgs Universitet.

Trots att detta var kanske den viktigaste händelsen i en akademikers karriär och det var en ordentlig fest som inte slutade förrän framåt småtimmarna, vaknade jag sex på morgonen, klädde mig i gula skyddskläder och demonstrerade först utanför Chalmers och sedan på Kungsportsplatsen.

Jag demonstrerade för frihet, för demokrati, för att makt och kontroll ska ligga hos de folkvalda – jag demonstrerade mot DRM.

”Va? Vad är DRM?” Detta var den vanligaste frågan som folk ställde när de såg en grupp klädda i gula skyddskläder med andningsskydd dela ut gula lappar med information om DRM. Vad de försökte förstå var om vi skämtade eller inte. Kan det finnas ett oupptäckt hot mot demokrati och frihet som döljer sig bakom dessa tre bokstäver?

DRM (http://drm.info) står för Digital Restrictions Management, men dess förespråkare föredrar den mer vilseledande termen Digital Rights Management. Användningen av DRM började i samband med den stora digitaliseringen av kulturprodukter (musik, film, datorprogram osv). Det rör sig om olika teknologier som används till att kontrollera access till digital data.

Vad det innebär i korthet är att tillverkare av många av de prylar vi använder (och de mjukvaruprogram som vi är beroende av) vill kontrollera det sätt vi använder våra prylar. Till viss del kan detta anses vara en legitim rätt av en rättighetsinnehavare att kontrollera sin egendom. Men allt vanligare är detta en omtolkning av själva egendomsbegreppet till vår nackdel.

Jag kommer ihåg vinyl, inte som kuriosa utan som självklar teknologi. Vi kunde lyssna på våra skivor, låna ut dom och sedan när freestylen kom (minns ni vilken revolution det var?) så kunde vi spela in våran musik till våra band för att lyssna på våran freestyle. Musiken vi köpte var vår musik och vi kunde göra det vi ville med den.

Mina egna barn kommer inte att förstå detta. Teknisk utveckling inom DRM arbetar för att kontrollera oss genom att kontrollera vår egendom. Redan idag förekommer tekniska begränsningar som förhindrar att den musik man köper inte kan spelas på olika tekniska apparater. Ännu fler tekniska hinder byggs in för att förhindra att man överför den från en pryl till en annan.

Men tro inte att detta handlar om musik. Du kan inte se dina DVD filmer på en dator med en GNU/Linux operativsystem. Detta är inte på grund av att det skulle vara tekniskt omöjligt men på grund av den DRM kontroll finns inbyggd i DVD spelare.

Låt inte detta bli enbart en banal kulturdebatt. DRM byggs in i ALLA våra prylar. Operativsystem som Windows XP har infört begränsningar som gör att man endast kan installera den i enbart en dator. Detta betyder om din dator havererar (eller om du köper en ny) så kan du inte installera om ditt lagligt köpta operativsystem utan måste betala en gång till. Mer skrämmande är att samma teknologi kan användas för att ”stänga av” gamla program och tvinga användare att uppgradera.

Resultat av DRM är att vi inte längre har kontroll över våra saker. Vi kan inte bestämma hur de skall användas eller hur gamla de får bli. I förlängningen kommer vi att förlora vår föråldrade inställning till våra saker och ta det för givit att vi måste förnya våra saker. Licenser och DRM finns redan som en självklar del av vårt digitala samhälle men hotar även att smitta andra delar av våra liv. Exempel på sterila frön och djur har redan tvingat fram förändringar inom lantbruk.

När vi accepterar DRM som en teknisk verklighet och sanning förändrar vi även det sätt vi uppfattar andra delar i vårt samhälle – resultatet är en förlorad rätt att kontrollera våra liv.

Men lagen? Är inte den vår skydd? Lagstiftningen arbetar inte för att skydda våra rättigheter, utan för att hinna ikapp den tekniska utvecklingen. Tyvärr är den utveckling som lagen jagar efter inte en som är baserad på användarens rättigheter utan snarare för att säkerställa tillverkarens kontroll över vår egendom.

Mathias Klang

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Moderna tider för en folkpensionär! Public service måste ta miljön på allvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2006
M T O T F L S
« Sep   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: