Att tänka fritt eller tänka RÄTT?

september 18, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Varje sommar får tidningen VI:s prenumeranter en liten bok i gåva. I år fick vi Hur man botar en fanatiker av Amos Oz, känd israelisk författare och fredskämpe. Han menar att det inte enbart är fattigdom och hopplöshet som driver fram terrorismen. Det skriver Aase Bang, aktiv inom Svenska Kvinnors Vänsterförbund (SKV).

”Den nuvarande krisen i världen, i Mellanöstern, i Israel/Palestina, handlar inte om islams värderingar. Det handlar inte om arabernas mentalitet, som vissa rasister påstår, inte alls. Det handlar om den urgamla striden mellan fanatism och pragmatism. Mellan fanatism och pluralism. Mellan fanatism och tolerans”.

Liknande tankegångar finner jag i en artikel av Karen Armstrong, nunnan som lämnade klostret och blev religionsforskare. I Guardian Weekly vidgar hon fundamentalismen till att även innefatta kristna fundamentalister. Armstrong själv blev utsatt för ett angrepp när en förvirrad man slängde vitriol mot henne under ett möte.

Hon påpekar att splittringen är större mellan olika riktningar inom samma religion än mellan religiösa och sekulära grupper. Många troende känner sig hotade av dem som tolkar traditionen på ett annat sätt. Det verkar vara ett oöverstigligt gap mellan liberala och fundamentalistiska kristna, reformbenägna och ortodoxa judar och traditionella och extremistiska muslimer.

Många kräver att ”moderata” muslimer ska ta itu med extremisterna. De moderata måste tydliggöra att våld inte är förenligt med islams religion, säger man. Men det är lönlöst att försöka tala extremister till rätta, menar Armstrong. Religiösa grupper funkar inte på det sättet.

En militant fromhet som kallas fundamentalism har växt fram i de flesta större religionerna, i buddhism, hinduism och konfucianism likaväl som bland judar, kristna och muslimer. Fundamentalistiska rörelser är nästan alltid resultat av en inre konflikt mellan liberala och traditionella människor inom samma trossamfund. Fundamentalisterna ser alla som förrädare som har modernare åsikter. De drar sig tillbaka och bildar separata institutioner. Fundamentalister riktar vanligen inte sin vrede mot omvärlden, utan mot de egna ”otrogna”.

När jag läste Armstrongs artikel kom jag osökt att tänka på vänsterpartiets partistyrelse. Där har man inte mycket tillövers för andras åsikter. Där är många så övertygade om sin egen rätta tro att det inte finns utrymme för tolerans och förståelse. Ändå sen majoriteten inom PS gick en studiecirkel om kommunismen i Ung Vänsters regi, har de klamrat sig till grundsatserna.

Johan Lönnroth är intellektuell, han lever av att tänka. Fy sjutton, va’ skrämmande! Bort med honom! – Stig Henriksson har lyckats skapa en majoritet för vänsterpartiet i Fagersta. Fy sjutton, det är skumt! Det måste betyda att han samarbetar med folk som inte har läst Kapitalet. Bort med honom! – Vänstern i Uddevalla har varit framgångsrika, har fått förtroende från 16 procent av väljarna. Fy sjutton, hur kan det vara möjligt utan att förråda kommunismen! Bort med dem! – Vägval Vänster vill bredda diskussionen, vill debattera med vänstersossar och andra också vill förändra politiken och världen. Fy sjutton! Bort med dem! Det är bara vi som har de rätta åsikterna!

Partistyrelsen tycker tydligen det är bättre att vara ett renlärigt fyraprocentsparti med åsiktsmonopol än ett brett parti med högt i tak och utrymme för många röster. Jag skriver detta några dagar innan valet. Jag hoppas att vänsterpartiet lyckas komma in i riksdagen och få en liten möjlighet att påverka politiken. Jag hoppas också att den nästa partikongressen lyckas få fram en styrelse som är pragmatisk och handlingskraftig utan att förlora målet i sikte: ett jämställt, klasslöst samhälle.

Aase Bang

Boktips:
Karen Armstrong, The Battle för God, a History of Fundamentalism. NY 2000.

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Miljö ger jobb Riktig demokrati kan aldrig toppstyras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
september 2006
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d bloggare gillar detta: