Det allt för stora kriget

augusti 7, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det talas inte mycket om utrikespolitik i valrörelsen. Ett hemskt och svårbedömt krig pågår i Mellanöstern, men ingen tycks bry sig. Ändå ställs en filosofisk fråga med stor räckvidd: Vad är terrorism? Är det sant att ett krig mot terrorismen pågår, inte bara där utan överallt, och bör vi i så fall delta? Det skriver Anders Ehnmark, författare och journalist, i veckans krönika.

Den franska tidskriften Esprit (kristen vänster) försöker reda ut saken i sitt första höstnummer. Utgångspunkten är att ett kristänkande med långa ekon blommat upp i USA efter terrordåden 2001. Det går linjer ända från det romerska begreppet iustitium, uppehåll i rättskipningen: när republiken är i fara hävs lagen. Fursten får göra som han vill.

Den romerska diktaturen var i sådana lägen ett i lag reglerat laglöst tillstånd, syftande till att återställa lag. Idag är det nog mindre formellt: ett laglöst tillstånd inträder på flera områden, det är sant, men det är flytande samtidigt. Hur lag ska återställas är inte sagt. Kanske när kriget är vunnet. Vad betyder “vunnet”?

Den verkande substansen i detta tänkande är naturligtvis faran. Man måste ropa på vargen för att få göra som man vill, gammal sanning. Attentat och små krig (den bokstavliga betydelsen av guerrilla) förekommer lite varstans, som alltid, men det nya är att varje sådan händelse förs in i en stor bild som föreställer “kriget mot terrorismen”.

Det har blivit den nya världsbilden efter det kalla kriget. Det finns för övrigt likheter. Huvudfienden misstänks ligga bakom det mesta, nu som då, i synnerhet motståndsrörelser av olika slag. (Olof Palmes insats var att frigöra sig från sådant konspirationstänkande och se var sak för vad den var: han var nämligen både antiimperialist och antikommunist.)

Dagens huvudfiende tycks vara en muslimsk terrorist med gångar och kontakter överallt. Det är en ganska barnslig hotbild som – precis som den förra – bortser från nöd och förtryck och bara ser en påstådd intrig, som ibland kan vara sann. Intrigen fordrar alltid militära ingripanden.

Chris Patten har rätt då han säger att smart bistånd är bättre än smarta bomber.

Denna hotbild har fått stor spridning, därför att den passar många furstar. President Putin i Ryssland talar med engagemang om terrorism därför att det ger honom frihet att föra kolonialkrig i Tjetjenien. Mugabe i Zimbabwe gör likadant, för det ger honom lov att slå ned demokratirörelsen. Furstar som har något fult i kikaren älskar berättelsen.

Tidskriften Esprit uttrycker oro för att vi går mot ett internationella undantagstillstånd med just ett uppehåll i rättskipningen. Det är nog en befogad oro. Jag tycker man känner den även här. På ett ganska fantastiskt sätt har vi låtit CIA-agenter kidnappa misstänkta terrorister och föra dem till Egypten för tortyr (tortyr är nämligen outsourcad). Vi har tillåtit väl mycket avlyssning och övervakning med hänvisning till vargen där ute. Det var inte längesen försvarsutskottets ordförande påstod att terrorism krävde militära insatser. Osv.

Så dumt, det sista. I alla just nu tänkbara fall är det en polissak.

När jag skriver detta läser jag i Svenska Dagbladet ett inlägg av Lennart Berntson där han säger att konflikten i Mellanöstern inte gäller land och suveränitet, som många säger, utan är en gigantisk muslimsk konspiration mot Västerlandet och kommer att leda till krig, kanske kärnvapenkrig. Konflikten är så stor att frågorna försvinner.

Apokalypsen finns här med. Då är det viktigt att även i valrörelsen ta upp den filosofiska frågan vad terrorism är och vad man kan göra. Att hålla huvudet kallt är rent av en säkerhetsfråga.

Anders Ehnmark
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Islam, demokrati och mänskliga rättigheter Respekt till de experimentella tiotalisterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
augusti 2006
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: