Skuldfrågorna har försvunnit ur fokus

juli 13, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Ett år efter G8:s uppmärksammade toppmöte i skotska Gleneagles är det dags för ett nytt G8-möte, denna gång i S:t Petersburg. Kenneth Hermele skriver i sin krönika om hur det gått sedan förra året, och vad som kommit i fokus istället: Kampen om oljan.

För ett år sedan lyckades Storbritannien få mycket erkännande för att ha löst de fattiga ländernas skuldkris, man trumpetade ut att total skuldavskrivning nu beslutats och att kampen mot fattigdomen fått företräde framför fordringsägarnas krav på att få sina pengar åter. Samtidigt skulle biståndet ökas betydligt, allt för att göra det möjligt att nå millenniemålen till år 2015, framför allt en halvering av fattigdomen i världen. Såväl Tony Blair som Bono kallade G8:s beslut historiskt.

Av detta har det idag, ett år senare, bara blivit skuldlättnad för 19 länder, de flesta i Afrika, och bara när det gäller dessa länders skulder till Världsbanken, Internationella valutafonden IMF och Afrikanska utvecklingsbanken. Andra skulder, exempelvis till Interamerikanska utvecklingsbanken IDB eller till privata fordringsägare omfattas inte. En av de avgörande frågorna för denna skuldsanering var vem som skulle betala, biståndsgivarna eller fordringsägarna. Här ville G8 se en åtskillnad mellan Världsbanken, som skulle ersättas med biståndspengar, och IMF, som skulle finansiera sin skuldlättnad med egna pengar. Med andra ord ville G8 tvinga IMF att ta ansvar för sin egen dåliga utlåningspolitik, medan Världsbanken skulle hållas om ryggen. Idag, när skuldsaneringen efter ett års fördröjning, ska börja genomföras, kommer såväl IMF som Världsbanken att erhålla nya resurser.

Detta innebär att G8 lyckas infria två löften med samma pengar: eftersom skuldlättnad får räknas som bistånd kan löftet om ökat bistånd omvandlas i avskrivna fordringar. En utebliven inkomst för G8 blir alltså detsamma som en utbetalning, några nya pengar behöver inte betalas ut. Eller med andra ord: det är fattiga länder som betalar skuldsaneringen med bistånd som annars skulle utbetalats.

Detta hindrar inte att förra årets G8-möte var intressantare än årets, i alla fall utifrån de skuldsatta ländernas perspektiv. I år har nämligen skuldfrågorna försvunnit ur fokus. I stället är det G8:s egna angelägenheter som får all uppmärksamhet. Det handlar framför allt om kampen om oljan. Det kallas på G8-mötet ”energisäkerhet” och handlar helt enkelt om att se till att Kinas behov av olja inte ska driva upp priserna mer. Världsekonomin behöver helt enkelt fortsatt tillgång till billig energi och andra råvaror, vilket hotas av Kinas snabba och ihålliga tillväxt.

Därför är G8:s verkligt intressanta händelse ett möte som äger rum vid sidan av den officiella dagordningen, nämligen mellan Ryssland, Kina och Indien. Dessa tre länder står tillsammans för en betydande del av efterfrågan och utbudet av råvaror och olja. Som Ryssland låter meddela på G8-mötets hemsida: Ryssland är en av världens stora energiproducenter, med en tredjedel av världens naturgas och 13 procent av de globala oljereserverna. Ryssland lovar nu öka sin kapacitet vad gäller fossila bränslen, man talar om nya pipelines och en fördubbling av flödena.

Se där G8:s verkligt viktiga fråga detta år. Det är inte utan att man längtar efter Blair och Bono.

Kenneth Hermele

Krönikören är ekonom och lärare vid Växjö och Lunds universitet

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

En feministisk backlash – eller en välbehövlig stilhjälp? Islam, demokrati och mänskliga rättigheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
juli 2006
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: