En feministisk backlash – eller en välbehövlig stilhjälp?

juni 7, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är ingen feministisk backlash som drabbat oss. Och den är definitivt inte död. Däremot har den efter åratal av nybruten mark fått lite stilistisk hjälp Det skriver Eva Westerberg i sin krönika. Eva som själv ägnat sig åt X antal terminer genus- och queerperspektiv samt otaliga timmars studerande av tidningar som Klick!

Så, är det nu den är här, den omtalade feministiska backlashen? I många år nu har feminismen ständigt brutit ny mark, ständigt tagit sig plats och ständigt utvecklats. Men hela tiden har det funnits moln av misstankar om att backlashen ska komma och rasera allt som byggt upp. I slutet av 1990-talet kom Fittstim ut, jag var nog inte den enda tonåringen vars liv mer eller mindre förändrades av den där boken. Tonåring förresten, du behövde inte alls vara under 20 år för att slå dig in på den feministiska banan. Det handlar inte om en ungdomsrörelse, till och med statsministern identifierade sig med den feministiska rörelsen. Och ärligt talat- hur kontroversiellt är det egentligen att alliera sig med feminismen? Lika rättigheter, lika skyldigheter, svårare borde det inte vara.

Dock har förpackningen som dessa självklarheter klätts i ibland försvårat leveransen. Ibland kan man nästan tro att det handlar om 10 nya budord, regler du helst blint skall följa för att vara en rättrådig feminist. Klart som tusan att det kan skapa identitetskriser och svårigheter att känna sig hemmastadd. Komplicerat fackspråk som ingen som inte har läst X antal terminer på en genusvetenskaplig institution förstår, eller så lägger vi energin på något annat i stället. Om inte majoriteten av alla människor förstår, vem är då målgruppen?

Linda Skugge har slutat kallat sig för feminist. Hon har tröttnat på att ständigt pressas in i det där feminist-facket. Varför måste folk sluta? Ska vi inte ändra feministfacket i stället? Det är tur att det finns de som fattar vad som behövs för att vi ska slippa höra en feminismens sista suck. Tidningen Macho, denna kaxigt innovativa och smarta bilaga var fjärde vecka i Aftonbladetbilagan Klick vet vad som behöver göras. Kombinera Kate Moss med schyssta feministiska tankar, mixa Jessica Simpson med queera berättelser. Anpassa feminismen till samtiden, inte samtiden till feminismen!

Feminismen är inte död. Feminismen håller inte på att dö.
Den har bara fått lite välbehövlig stilhjälp.

Eva Westerberg

Eva Westerberg är vice ordförande i SACO studentråd och engagerad i nätverket SACO HBT.

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

När ska vi sluta vandra? Skuldfrågorna har försvunnit ur fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
juni 2006
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: