Olof Palmes aktualitet

februari 27, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är nu 20 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. Författaren Anders Ehnmark ser detta till trots hur skitpratet ännu frodas, medan vad Palme verkligen sa tycks vara glömt. I sin krönika berättar han varför Palme än idag är värd att ta på allvar.

Olof Palme väcker alltjämt stridiga känslor. Det är som om den konspirativa stämningen från hans sista år, med ubåtar och befarade angrepp från det imperium som just då låg och dog, inte hade skingrats. Det sas många bra saker på tjugoårsdagen av hans död, men spökrösterna hörs samtidigt. De säger precis samma saker som den gången, tecknar samma bild av en innerst inne farlig man som man minns 80-talets Svenska Dagbladet (varje dag för övrigt).

Jag ska ge två exempel och samtidigt försöka säga vad Olof Palme i själva verket stod för. Det är nästan glömt nu, medan skitpratet lever.

Carl Bild skriver i Expressen 27/2 att Palme hade en oklar och rent av tvivelaktig utrikespolitisk linje. Han satte socialismen före demokratin, reste till Kuba höll tal och var eftergiven mot Sovjet. Det är en ganska barnslig bedömning, men jag känner igen den från de åren, det sas varje dag på 1980-talet i konspiratoriska kretsar. Insinuationen var att Olof Palme var en säkerhetsrisk.
Om man går tillbaka till vad han faktiskt sa, det är lättillgängligt i flera antologier, så ser man något annat. Det är en förvisso kontroversiell hållning han intar, vilket troligen roar honom, men den har en intellektuell och moralisk halt som förbigår hans kritiker.
I korthet: Palme var antikommunist och antiimperialist. Det var så hela tiden, och alla blev förbannade. Man var det ena eller det andra. Var man antiimperialist tog man lätt på Sovjets förtryck och var man antikommunist tog man lätt på USA:s förtryck.
Palme tillhörde de få svenska politiker som hade hela bilden klar för sig. Efter sina resor i Asien förstod han den fattiga världens kamp mot det ena imperiet, och efter sina resor i Centraleuropa förstod han kampen mot det andra imperiet. Det fanns förresten likheter.

Mitt andra exempel gäller inrikespolitiken. Jag läser i DN 26/2 en artikel av Anders Isaksson där Olof Palme sägs vara helt överspelad, en utopist från det kalla krigets dagar som inte säger oss något längre. Han går allt längre in i skuggornas värld och efterlämnar inga idéeer. Han visste till exempel inte vad människorna skulle göra då de blev fria.
Jag känner igen tonen från de upprörda angreppen på 80-talet. Också här är resonemanget, om man kan kalla det så, barnsligt. Precis som när det gäller utrikespolitiken fanns det hos Palme en lätt igenkännlig grundhållning i inrikesfrågorna. Han klargör den gång på gång. Han är, kan man säga, en klassisk republikan, en 1789 års man. De centrala begreppen är frihet och jämlikhet. “För oss är jämlikheten en frihetsidé”, säger han 1970. Frihet fordrar jämlikhet.
Demokratin är i Palmes texter ett offensivt begrepp. Den tycks hela tiden vara på väg att breddas eller fördjupas, det är språkbruket. Den klassiska frågan om demokratins räckvidd är alltid närvarande. Det var en typisk 1970-talsfråga, kanske på grund av gruvstrejkens kritik mot dålig demokrati i statliga företag, och många idéer om hur marknaden skulle kunna bäddas in i demokrati såg dagens ljus. Palme står mitt i denna debatt.

Frågeställningen har inte på något sätt mist sin aktualitet, inte heller Palmes kritik mot dålig inbäddning (löntagarfonder).
Även här är de gamla Palmehatarna ute och cyklar. Han är värd att diskuteras på allvar, eftersom han är en av de få svenska politiker som har något att säga.


Anders Ehnmark
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Politiker eller tjänstemän Precisionen i diskrimineringslagstiftningen ökar knappast med fler diskrimineringsgrunder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
februari 2006
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

%d bloggare gillar detta: