Alla diskuterar utegångsförbudet

februari 1, 2006 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Carin Högstedt, kommunalråd i Växjö för vänsterpartiet berättar historien om och kring partiets idéer runt utegångsförbud för unga under 15 år – en historia utan motstycke i Växjövänsterns historia.

Tisdag 24 januari kl 00.45 kommer jag äntligen till hotellet i Stockholm efter en studieresa till Barcelona. Mötet dagen efter börjar kl 10.00 så jag kan sova länge. Gör det och vaknar med Aftonbladet i telefonen. –Vad tycker jag om utegångsförbud i Växjö kommun för alla under 15? –Vad? –Jo, i en debattartikel har tre vänsterpartister i Växjö föreslagit utegångsförbud för alla under 15 som inte har vuxen med sig. –Jaha, säger jag. Vad bra! Vi har arbetat med ”trygghet-säkerhetsfrågor” i en arbetsgrupp inom vår kommunala grupp och där har ”utegångsförbudet” varit en ingrediens. Vi har jobbat med just ”trygghet-säkerhet” därför att det är den fråga som svenska folket sätter högst på dagordningen och vänstern är av tradition svag inom just det området. Journalisten ställer frågor om sanktioner etc och jag svarar att tanken är faktiskt att förbudet ska vara ett stöd för barnen i första hand och ett stöd för föräldrarna i andra. Grupptrycket är stenhårt bland tonåringar och föräldrar gör oftast sitt bästa men ger efter, eftersom ”alla andra får” det ena och det andra. Det är ytterst mänskligt.

Värderingsfråga

Arbetsgruppens rapport om trygghet-säkerhet innehåller förslag och tankegångar kring förebyggande arbete för barn och unga, äldres känslor av otrygghet, stadsplanering, kvinnofridsarbete och även ”kommunala poliser”. Men just detta om ”utegångsförbud” väcker en oerhörd – och måste jag säga oväntad – reaktion! Anders Mårtensson (v), för tredje perioden socialnämndens ordförande i kommunen, och huvudansvarig för debattartikeln är fullständigt översvämmad av medialt intresse. Alla dagstidningar med självaktning har omröstningar för eller emot förbud. Aftonbladet redovisar över 100 000 röstande! Människor man träffar – i Stockholm, i Växjö – tar upp frågan och det leder till massor med samtal om väsentliga ting, nämligen vilket liv vi vill ge det uppväxande släktet. Det är en värderingsfråga vi startat diskussion om; det är inte pengar. Efter att ha funderat så tror jag en förklaring till engagemanget är just det. Politik måste beröra. Politiska diskussioner handlar i mycket hög grad om pengar – skatters storlek, bidragens storlek. Men det finns annat i medborgarnas liv. Man kan tycka vad man vill om (kd)s förslag om ”supernannys”, men det handlar också om värderingar, om stöd till barn och föräldrar och väcker berättigad uppmärksamhet. Våra barns livs- och arbetsmiljö i skolan handlar om mycket mer än i vilken regi den drivs. Det handlar inte heller om betyg i ordning och uppförande à la fp, men nog förtjänar barnen att vi ser till att det råder lugn och ro, ordning och reda i skolmiljön! Det gör det inte alltid. Hur vill vänstern ge barnen – ungdomarna lugn och ro i skolan utan att ta till kadaverdisciplin? Ingen lätt fråga och plats för ytterligare arbetgrupp!

Politiska reaktioner

Först ut med att fördöma Växjövänsterns ”utegångsförbud” är Lars Ohly, Ung Vänster och även olika representanter för polisen. Många unga är också klart negativa. Man menar att det är upp till var och en att bestämma när man är ute – alltså typisk nyliberal tanke att alla väljer sitt liv från vaggan till graven. Uppenbarligen gör även barn sina egna val av liv eller hur tänker man? Men långt ifrån alla ungdomar är negativa. Idag 30/1 hörde jag (i andra hand) att ungdomar i Nybro gjort ett medborgarförslag om samma sak, därför att fylleriet är stort. Massor med människor säger att det är bra att vi fått igång diskussionen. I Växjös kommunhus tycker vår koalitionsvän Gunnar Storbjörk (s) att det är ett citat högerförslag. Bo Frank (m) säger sig lagt motsvarande förslag för några år sedan men inte fått någon reaktion… Stämningen är glad och uppsluppen. Man anar en motvillig beundran över att vi fått ett sådant genomslag, även om man inte delar vår inställning. De beskaste mailen kommer från partikamrater, men uppskattande förekommer också!

Överraska oss!

Det är mycket medvetet vänsterpartiets kommunala grupp i Växjö kommun har tillsatt arbetsgrupper för att utveckla vår lokala politik inom bl a områdena ”trygghet-säkerhet” och ”fler arbeten, nya arbeten, fler i arbete”, i vilken senare vi särskilt riktar in oss på privata sektorn. Det är inte vänsterns bästa grenar och just därför måste vi arbeta med just de områdena. Vi måste överraska, vi måste vara mindre förutsägbara och våga ”göra fel” eller med modern jargong våga vara politiskt inkorrekta! Då kan vi fånga människors intresse och utveckla vänstern. Självklart är det en balansgång mellan att vara igenkänningsbar i de politiska kraven och att vara överraskande-förnyande. Båda behövs.

Samhällskontrakt?

Vi håller nu på att fila på en motion, som ska ro iland vårt förslag att inga under 15 ska vara ute efter kl 23. Det kan landa i utformandet av ”ett samhällskontrakt”. (Ett regelrätt förbud verkar ogenomförbart.) Tänk er att alla klasser, alla föräldrar och andra diskuterar och signerar ett avtal att man i princip ska leva efter regeln inga barn ute efter 23.00. Tänk om det sprider sig till hela landet…

Carin Högstedt
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Julbryderier, en dement mamma och löntagarfonder Muhammed og de fem høns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,894 hits
februari 2006
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

%d bloggare gillar detta: