Sancta simplicitas!

november 19, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

En så motbjudande predikan som den åtalade pastor Greens kan bara spridas i ett samhälle där vi andra håller tyst och böjer oss för den heliga enfalden. Men frågan är om inte eftermälet tydligast uppenbarat hur okunniga vi är inför begreppet religionsfrihet. Det skriver Margó Ingvardsson i sin krönika.
Pastor Greens predikan om homosexuella har inte bara uppenbarat den motbjudande människosyn som råder inom vissa trossamfund. Den har även uppenbarat okunnigheten om vad religionsfriheten är och kanske mest vad den inte är. Tillskyndarna av denna motbjudande syn på homosexuella använde sig omedelbart av allas vår okunskap om religionsfrihet och i skydd av denna okunskap låter de påstå att rättsliga följder mot Green är ett angrepp på religionsfriheten.

Religionsfriheten är grundlagsskyddad och fast förankrad i folkrätten. Men religionsfriheten står inte över annan lagstiftning och den begränsas av hänsynen till andras personliga fri- och rättigheter. En olaglig handling är generellt olaglig, det innebär att den aldrig kan tillåtas med hänvisning till religiös uppfattning. Brottsliga handlingar som stör lugnet i samhället eller väcker allmän förargelse skyddas inte av religionsfriheten. Det finns en klar gräns för religionsfriheten vid andra människors rättigheter och friheter. Dessa får inte kränkas i en religions namn. Det är viktigt att påpeka att religionsfrihet även innefattar rätten att slippa religion för den som så önskar.

Det som skyddas i kraft av religionsfriheten är trosuppfattningen som sådan. Om inte själva trosuppfattningen står i strid mot lagar och allmänt uppburna värderingar. Såsom diskrimineringslagstiftning, barns och kvinnors rätt för att nämna några exempel. Det står helt klart att det alltid måste bli en avvägning av intresset mellan en fri religionsutövning å ena sidan och andra intressen som väger tungt i det svenska samhället å den andra sidan.

I SOU 1998:113, Samhället och nyandligheten, redovisar jur. dr. Peter Nobel rättsfall som tangerar detta. I diskrimineringsombudsmannens praxis finns ett ärende, där två kvinnoprästmotståndare avstängts från att undervisa vid en teologisk fakultet, därför att de till följd av sin trosuppfattning vägrat att undervisa kvinnliga studenter. Deras övertygelse var att Gud inte tillåter kvinnliga präster. Diskrimineringsombudsmannen ansåg inte att avstängningen av prästernas var en inskränkning i religionsfriheten eller att det rörde sig om diskriminering. I ett annat fall åtalades en ung man för hets mot folkgrupp. Han hävdade då att han var engagerad i ”Kreativitetens kyrka” och att rasen var deras religion. Tingsrätten fäste inget avseende vid detta utan fällde honom för brottet. Även den Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter har uttalat att inte varje handling som motiveras av en trosuppfattning kan godtas som en form av trosutövning.

I debatten har flera förespråkat att det vore olyckligt om Green fälldes och sattes i fängelse, han skulle då bli martyr och hetsen mot homosexuella skulle få ny glöd. Jag tror att det är precis tvärtom. Det är dags att samhället sätter ner foten och säger ifrån. Vi tolererar inte att religion används som täckmantel för hets mot folkgrupp eller för att kränka någon annans rättigheter.

Fallet Green aktualiserar på nytt frågan om villkor för statsbidrag till trossamfund. Green tillhör pingströrelsen som är det trossamfund som erhåller störst statsbidrag av samtliga trossamfund (efter Svenska kyrkan). Ett huvudvillkor för att staten ekonomiskt skall stödja trossamfunden är att de skall bidra till att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar. För mig är det fullkomligt obegripligt att pastor Greens budskap kan stå i överensstämmelse med de värderingar som majoriteten i samhället har anslutit sig till. Jag tänker på lagstiftningen med förbud mot diskriminering av homosexuella och förbudet mot hets mot folkgrupp som numera även inkluderar homosexuella.

Budskap liknande pastor Greens kan bara spridas i samhället om alla vi andra håller tyst och därmed böjer oss för den heliga enfalden (Sancta simplisitas).

Margó Ingvardsson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Världens tillväxtmotor står still Tjejerna i Nordstan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
november 2005
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: