Världens tillväxtmotor står still

november 10, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det kinesiska undret. Stadig tillväxt och en aldrig sinande ökning av konsumtion. En ekonomi som blomstrar. Men hur ser det ut om man sätter en prislapp på de miljöskador framgångarna genererar? Kenneth Hermele, ekonom och lärare vid Växjö och Lunds universitet lägger till en lite mindre tilltalande aspekt till talet om världens tillväxtmotor.
Efter tio år skulle den rika världens handelshinder för kläder och textilier äntligen hävas den 1 januari 2005. Det var världssamfundet överens om när Världshandelsorganisationen WTO bildades 1995. Vad man då inte hade tagit med i beräkningen var att det var kinesiska leverantörer som skulle ta det mesta av den marknadsöppningen i anspråk.

Men så blev det, från början av året kom Kina att dominera EU:s import av kläder och textil. Och det är inte så underligt, den kinesiska utvecklingen har slagit alla rekord under de senaste tjugo åren med en genomsnittlig årlig tillväxt på 8-10 procent. Det är helt sensationella siffror, motsvarande den ekonomiska tillväxt som mirakelekonomierna – framför allt Taiwan och Sydkorea – kunde uppvisa fram till den finansiella krisen i Ostasien 1997-1998.

Men Kina är så mycket större, och därmed är också effekterna för världsekonomin mer genomgripande. Det kan vi se av att EU mötte den kinesiska framstötarna med att införa importförbud för kläder och textilier från Kina när den handeln äntligen skulle släppas fri. Här gick Sverige emot den dominerande linjen i EU och ville se en öppning av EU för kläder från Syd, inklusive från Kina. Så blev det också så småningom, även om EU:s protektionistiska politik under några månader drog på sig kritik.

Den kinesiska utvecklingen bär emellertid på ett mer allvarligt hot än de fåtaliga jobb som flyttar från södra och östra Europa till Kina. I senaste numret av tyska Die Zeit (20/10 2005) läser jag en upprörande intervju med Kinas chef för naturvårdsverket Pan Yue. Han döljer sannerligen inte problemen: var tredje stad i Kina har starkt nersmutsad luft, var tredje flod är förorenad. Av de floder som rinner genom städer är hela 90 procent ”nerskitade” med Pan Yues talande ord. Dessutom breder öknar ut sig över en tredjedel av Kinas väldiga yta.

Miljöproblemen är så stora, säger Pan Yue som har rang som en viceminister i Kina, att man försökt beräkna de ekonomiska följderna. Även här är siffrorna uppseendeväckande: om man sätter en prislapp på Kinas miljöskador uppgår de årligen till så mycket som 8-13 procent av landets nationalprodukt.

Med andra ord: miljökostnaderna upphäver hela Kinas tillväxt. Beräknat på detta sätt står alltså världens tillväxtmotor stilla.

Kenneth Hermele
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Jag är en föredetting! Sancta simplicitas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
november 2005
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: