Skillnaden mellan sekt och folkrörelse heter trovärdighet

oktober 24, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Mitt hjärta gör ont när jag ser det parti jag varit och är en del av vandra mot en sekterisk kollaps. De politiska signaler som nästa års v-kongress sänder ut blir avgörande för om familjeproblemen leder till skilsmässa eller inte. Det skriver Staffan Norberg, kommunalråd för v i Södertälje.
Vi är nog många i Vägval Vänster som känner oss lite på skuggsidan. Vi hoppar av, vi hoppar på, vi väntar, vi hoppas, vi klagar, vi önskar något nytt, vi våndas, vi lider– ett slags ” det politiska självplågeriets konst”- samtidigt som vi ser spännande möjligheter. (För andra som hittat nytt fotfäste kanske förlösandets konst vore en mer passande beskrivning.) Samma känsla som när hemmalaget förlorar. Man lider, väntar, men hemmalaget är ju alltid hemmalaget, så vi avvaktar väl framtidens segrar och överlever ……och vi är nog ganska många inom vänstern som våndas i lojaliteter och förhoppningar.

Tidningen Expressen beskrev vänsterpartiets familjeproblem på ett, för den tidningen, ovanligt belysande sätt när man gjorde liknelsen med Titanics förlisning och livet på komandobryggan :
”…Folket i Uddevalla, liksom andra vänsterpartister som är verksamma inom kommunalpolitiken, har fått nog av de dagdrömmare som ansamlats i partitoppen på senare år. Och klyftan måste vara enorm: Medan kommunfolket försöker hålla budget och lösa högst påtagliga lokala problem – ibland genom att samarbeta med de borgerliga – dillar partieliten om socialiseringar, klasskrig och världens oförklarliga småsinthet gentemot frihetskämpen Fidel Castro. Men Ohlys problem slutar inte med realisternas uppror. När han gick ur Svensk-kubanska föreningen kom fundamentalisterna, på fundamentalisters färgglada manér, till slutsatsen att Lars Ohly knäcker extra som Bushlakej. Så han ser rätt ensam ut, där på bryggan. Men Ohlys och vänsterpartiets problem är självförvållade….”

Mitt hjärta gör ont när jag ser det parti jag varit och är en del av vandra allt närmare en sekteristisk kollaps. De senaste två åren har präglats av ett sluttande plan vad avser det folkliga stödet för Vänsterpartiet. Detta borde vara en utgångspunkt för en politisk analys. Istället för politiska förklaringar har de förklaringar som gjorts mera handlat om konspirationsteorier och en mer allmän offermentalitet som tyvärr präglar partiet av idag. En position som begränsar såväl utsikt som insikt. Risk finns för både sekterism och ett fortsatt sönderfall eller i bästa fall ett återtåg till beroendet av ”kamrat 4%” om förändringar uteblir.

Partiet är inne i en djup kris som till mycket stor del beror på det som hände på förra kongressen och en sedan kominternepoken inpyrd partikultur. Inte (som några i partiet tycks tro) beror det på ett antal avhopp i enlighet med den mystiska ”plan B” eller på att några av oss i Vägval Vänster kritiserat partiet offentligt. Orsakssambandet går andra vägen, avhoppen kommer för att ett antal väljare anser att deras åsikter inte längre får plats i ett insnävat parti. Utan Vägval Vänster skulle jag knappast orka vara kvar i partiet. Därför gör partiets fördömande attityd fruktansvärt ont.

Ett politiskt parti borde inte vara ett självändamål utan ett redskap för förändring. Jag ser parlamentariskt arbete, representativ demokrati och tolerans som mina verktyg men också som mål i sig. Så har det inte alltid varit i historien där högre och ädlare ”sanningar” överordnats demokratin.

Den mer traditionella analysen i partiapparaten på vänsterpartiets utsatthet brukar handla om media som i något slags hemligt samarbete motarbetar partiet. Den brukar handla om alla andra partier mot oss, där vi står för en ideologisk sanning som alla människor skulle se om inte alla andra partier gjorde allt för att skymma sikten. En annan mer modern åsikt är att vänsterpartister med något som helst betydelsefullt uppdrag i kommuner eller landsting utgör en slags maktelit som ska bekämpas. Den fjärde och nyaste teorin är att det finns en samling Qvislingar bland oss vänsterpartister vars enda drivkraft är ”att skada partiet”: Plan B- konspirationen. Bara dessa försvinner så uppstår det rena, oklanderliga och tydliga partiet. Det är nog också orsaken varför partiet, till skillnad från alla andra vänsterkrafter, inte aktivt deltar på vägval vänsters seminarier mm. Högmod brukar det kallas. Till detta så kommer en partiledare, vars sociala kompetens är stor, men vars politiska trovärdighet, med eller utan egen förskyllan, har blivit svårt anfrätt vare sig det gäller ideologisk position, tidigare demokratisyn eller allmän trovärdighet.

Ingen av dessa förhållningssätt leder framåt- snarare så accelererar tappet av väljare. Det ena utspelet efter det andra handlar istället om ytterligare miljardlöften och nygammal statssocialism. Problemet är inte antalet miljoner, miljarder eller kronor som travas på varandra. Utan allmän trovärdighet så blir resultatet det motsatta.

Det finns ett utrymme för ett vänsterparti fjärran från kommunistisk determinism och utopi. Ett trovärdigt alternativ för vänstermänniskor bland såväl socialdemokrater, miljöpartister, socialliberaler och inte minst sofflocket. Vänsterpartiet borde bli det partiet- men jag börjar misströsta. Det man säger, symboliserar och står för har faktiskt större betydelse än att media förstorar och förmedlar det sagda, vilket är tråkigt men sant och därför behövs förändring- inte av media utan av det som faktiskt sägs.

Om partiet däremot skulle våga en ny dramatisk kursändring och åter börja bygga det öppna och mångfaldiga parti av den sort vi var på väg att bli under 90-talet så är jag gärna med. De politiska signaler vår partikongress ger blir avgörande för många väljare. Annars hittar den frihetliga vänstern andra vägar.

Staffan Norberg
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Behovet av filosofiska samtal Vad ler Lenin åt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
oktober 2005
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: