Det behövs nytändning i svensk politik

oktober 4, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Ann-Marie Lidmark, Stockholm, efterlyser nya initiativ i kölvattnet av krisen inom v och tröttheten inom s. Men går det att få väljare med sig utan orealistiska löften? Kan ökad demokrati och inflytande vara intressant för dagens stressade människor?
Det behövs nytändning i svensk politik – det måste bli roligt och meningsfullt att vara med i den demokratiska processen. Dagens partier är hopplöst gammaldags och traditionella och känns rätt omoderna i sin hierarkiska uppbyggnad. Det behövs nya fräscha grepp och utrymme för människors engagemang och nya sätt att lösa problem. Någonting nytt som brinner för jämlikhet och som ger frihet att uttrycka åsikter och ärliga debatter.

Nu kanske vi snart får se ett eller flera sådana nya initiativ växa fram i svensk politik påskyndade av krisen inom vänsterpartiet och tröttheten inom socialdemokratin. Fast det beror på hur många som vill och vågar. Men hur ska ett nytt parti kunna profilera sig i svensk politik? Vad är det som skulle kunna vara nytt och går det att få väljare med sig utan att utlova orealistiska önskemål om full sysselsättning, ökad trygghet, bättre vård och omsorg och sänkta skatter? Kan verkligen ökad demokrati och inflytande vara intressant för dagens stressade människor?

Det är två saker jag är säker på. Det ena är att jag tycker att vi måste göra allt för att skapa någonting nytt som kan locka till politiskt engagemang och större ansvarstagande och det andra är att jag inte vet om vi lyckas. Viktigt är att behålla välfärden och att rätta till de orättvisor som finns och det är väl det alla partier sysslar med kan man tycka. Jag vill dock påstå att de inte lyckats särskilt bra. Främst beroende på att politiken sällan sker utifrån de berördas situation, utom i en del mindre kommuner där politiker och invånare står nära varandra. Äldre etablerade partier har en gammaldags patriarkalisk inställning att de företräder folket utan att fråga vad folk vill. Det vi måste skapa nu är ett parti eller en folkrörelse där alla kan vara med oavsett om de har förtroendeposter eller inte.

Det finns en del orättvisor som behöver ändras. Vart tog de progressiva skatterna vägen? Alla betalar i dag lika mycket i skatt till kommun och landsting oavsett hur mycket de tjänar. Det är ingen solidaritet med de lågavlönade. Uttaget av dessa skatter behöver ses över. Sjukvården kostar enorma summor i form av läkarbesök, läkemedel, operationer och andra behandlingar. Idag är hela sjukvården i händerna på läkemedelsindustrin och det intima förhållandet måste brytas. Först då kommer hälso- och sjukvården att på allvar kunna ägna sig åt hälsofrämjande arbete som på sikt är det enda som kan minska vårdkostnaderna. Redan nu kan enkla åtgärder som att ta ut äldre på promenader förbättra benstommen och därmed minska risken för ben- och lårbensbrott. Hur mycket sparar inte det? Förutom att den psykiska hälsan säkert också förbättras. Andra åtgärder som skulle minska sjukvårdskostnaderna är att rekommendera vitaminer och omega-3-fettsyror istället för blodtryckssänkande mediciner. Man åstadkommer samma effekt men med mindre risk för biverkningar. Problemet är att läkemedelsföretagen inte tjänar på det och läkemedelsindustrin är stora i Sverige. Att hjälpa långtidssjuka att ta bort sina amalgamfyllningar är ytterligare ett sätt att utan några större kostnader förbättra hälsan. Men det krävs politiskt mod för att åstadkomma förändringar inom sjukvården, hittills har inget etablerat parti lyckats.

Skolan och en dålig miljö för både elever och lärare debatteras ständigt utan att något händer. Med tiden har lärarnas status sjunkit och allt färre söker sig till detta yrke. Kanske är det dags att ta andra grepp. Vad är föräldrarnas ansvar för skolan och skolmiljön? Kan lärarutbildningen förändras för att bättre passa dagens krav? Kan hamburgare och godis vara orsak till okoncentrerade och stökiga elever och hur kan i så fall det problemet lösas? Massor med experiment skulle kunna göras i olika skolor. I USA och England har vissa skolor minskat våldet och förbättrat inlärningen bara genom att ta bort socker och ge eleverna näringsriktigare mat. Säkert har föräldrar, elever och lärare tillsammans många olika förslag. Men är det någon som har frågat dem eller gjort som de sagt?

Arbete åt alla är ytterligare en viktig fråga som etablerade partier försöker lösa med bidrag och/eller skattesänkningar. Men har de verkligen åstadkommit något. Små- och medelstora företag är de som expanderar och behåller sysselsättningen i landet. Ändå satsas mycket statliga pengar på stöd till landets stora företag och betydligt mindre till de små. Småföretag har till och med svårt att få lån till mindre investeringar just för att det handlar om små summor. En ny småföretagarvänlig näringspolitik behövs. Därtill måste resurser satsas på att skapa arbete med offentliga medel under tider av hög arbetslöshet. I dag är det svårt för ungdomar, äldre och invandrare att få jobb och har man dessutom varit sjuk en längre tid är det över huvudtaget ingen idé att söka jobb. Det handlar inte om att tvinga folk att söka jobb som inte finns eller jobb som de inte har en chans att få, som arbetsförmedlingen gör i dag. Det handlar om att hitta sysselsättning som är meningsfull och utvecklande under den tid som arbetslösheten pågår. Sådana jobb finns och med tanke på att folk i dag ändå i någon form blir försörjda av samhället om de saknar inkomst är den ökade kostnaden marginell.

Här handlar det om att bryta upp en del av byråkratin och tillsammans med de arbetslösa hitta bra sysselsättning utan att det blir en subvention till privata företag och därmed skulle kunna snedvrida konkurrensen. Ofta är det viktigt att kunna agera snabbt, många har berättat om byråkrati som gjort att de missat möjligheter till arbetsträning. Jobb som kan vara aktuella är t.ex. att hjälpa företag att utveckla innovationer och att marknadsföra dem, göra vandringsleder, utveckla turism eller att hjälpa till med uppgifter personalen inte hinner med inom åldrings- och sjukvården eller i skolan. Idag är det inte bara lågutbildade som är arbetslösa utan all sorts kunskap tycks finnas bland de som står utan arbete.

Alla partier vill behålla välfärden, sysselsättningen och förbättra skola, omsorg och vård. Ett nytt parti kan bidra med andra lösningar genom att stå nära dem besluten gäller och genom att stå fria från stora ekonomiska intressen. För detta behövs en decentraliserad organisation, stor enkelhet i kommunikationen och närheten till medlemmar/väljare, vilja att göra det medlemmarna beslutar och ett stort politiskt mod.

Ann-Marie Lidmark
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Uppifrån eller underifrån? Kalla mig gärna inskränkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2005
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: