Uppifrån eller underifrån?

september 23, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Carin Högstedt, kommunalråd för (v) i Växjö tar i sin krönika upp behovet av en ny partistruktur. Med en historisk koppling till sin egen kommun argumenterar hon för en partistruktur uppbyggd på engagemang underifrån.
Antalet människor som engagerar sig i de politiska partierna i dagens Sverige är i avtagande. För några år sedan var det fem % av befolkningen som var medlemmar och hälften aktiva. Det torde vara färre nu. Det är inte så konstigt. Människor är kunniga, upplysta, antiauktoritära och påverkar samhällsutvecklingen på sina villkor – utan att köpa ett partis hela koncept för lösningar på det mesta som rör sig i tillvaron. Rapporter visar att man gärna engagerar sig, men inte via partipolitiken. Lusten till ideellt arbete lever, men tar sig nya former. Det är inte det livslånga medlemskapet som gäller längre utan kortare engagemang och inom områden som varieras. Man kan gott säga att partierna inte lyckats ta fasta på att verkligheten ändrats; partiapparaterna är sig lika år ut och år in och innehållet i politiken ungefär densamma. Ett undantag är innehållet i moderaternas politik som ändrats radikalt under Reinfelts ledning. Skickligt!

Finns det ett annat sätt?

Om det nu är viktigt att förnya strukturen på parti, både till form och innehåll, hur skulle man göra? Finns det andra sätt än nuvarande struktur med partistyrelse, kongresser, lokalorganisationer etc, som i alla led styrs av ett partiprogram, som gäller från norr till söder oavsett storstad, landsbygd, näringsliv, avfolkning, inflyttning…Jag har funderat lite och är långt ifrån färdig, men jag utgår från egna erfarenheter som medlem i (V) sedan 1971 och aktiv sedan 1975. Vänsterpartiet i Växjö kommun, Växjövänstern, har under alla mandatperioder sedan 1979 haft betydligt fler röster i kommunvalet än riksdagsvalet; ibland dubbelt så många. Det beror på ett annorlunda arbetssätt och jag delar gärna med mig av de erfarenheter och lärdomar vi har. Men först till mina nya tankar.

Uppifrån eller underifrån?

Jag utgår från en människa som vill engagera sig i lokala frågor och samhällsutveckling. Hon drivs av solidaritetssträvanden, jämställdhetspatos, miljökunskaper och tycker sig vara vänster, men vill inte kopplas ihop med VPKs/V.s historia eller bli tvungen att försvara antiEU-linjen t ex. Nåväl. Denna person kommer inte att bli medlem i nuvarande vänsterparti, men kanske i en lokal V-organisation med lösare förbindelse till ett (V) riks? Det är naturligtvis inte alldeles enkelt men jag ser framför mig ett brett spektra av lokala vänsterorganisationer med stor makt att utforma sin politik. Jag kan se att lokala grupper också utanför det traditionella vänsterpartiet – t ex feministiska – också är intresserade av att tillhöra ett (V) riks, men återigen; det betyder inte att innehållet i politiken är given uppifrån. Min modell är alltså en mer federativ uppbyggnad, där partiprogrammet bara slår fast de grundläggande ideologiska benen och där regionala och lokala organisationer beslutar om sina program och då kan utgå från den verklighet som råder. Det blir med rätta mycket olika program och skulle kunna engagera såväl nuvarande som nya medlemmar. –Vad är då skillnaden mot nu? I praktiken är ju den regionala och lokala v-politiken olika redan nu och bokstavstroheten är inte särskilt utbredd bland (V).s kommunpolitiker. –Ja, den stora skillnaden är friheten att bygga sin partiorganisation både till innehåll och form med ett minimum av uppifrånstyrning och med lokala stadgar etc. Det blir brokigt, men kan attrahera fler.

Som exempel på totalt missriktad centralstyrning kan väl ”stopplagen” för försäljning av bostäder vara ett bra exempel på; stopplagen har beslutats pga bostadspolitiska problem i framför allt Stockholm. Nu gäller den hela landet oavsett om allmännyttan står tom, är dominerande eller hur det ser ut. Växjö kommun har en av de största allmännyttorna i landet. När ett bostadsföretag (vi har tre) med 7 200 lägenheter vill sälja en affärsfastighet och 60 lägenheter, så säger länsstyrelsen nej- trots politisk enighet och att ingen protesterat! Tala om lokalt självstyre…

Från bokstavstroende till självförtroende

I slutet på 70-talet vägleddes (V) i Växjö kommun av partiprogrammet och t ex dess skrivningar om samhälleligt ägande. Det gjorde att när kommunfullmäktige skulle till att sälja någon markbit eller något hus någonstans, så var vi konsekvent emot – även om det handlade om en ladugård, som någon ville köpa! Så småningom har en fritt tänkande och handlande Växjövänster skaffat sig förtroende genom helt igenom finansierade förslag och överhuvudtaget ansvarsfull politik med många idéer, som förverkligas allteftersom. Vi är inne på tredje perioden på raken vid makten tillsammans med (s) och (mp). –Arbetsformerna då? –Ja, det är länge sedan vår kommunala grupp upphörde med att rösta fram ”partilinjen” i någon som helst fråga. De bortåt 50 kamrater som har något kommunalt uppdrag har gruppens förtroende att hantera sina ärenden i nämnder och styrelser, men kan ta upp frågor på gruppmötena för vägledande diskussion. Vi har engagerat många goda kommunpolitiker genom att bredda rekryteringsbasen till även icke medlemmar. Vi är ute på stan med V-tältet i veckor både höst och vår för dialog med folk. Det senaste är att tillsammans med många andra föreningar och enskilda ha loppmarknad en gång per månad en lördag. Där kommer vi i kontakt med människor som aldrig skulle sticka in huvet i en valbyrå, men nu får en ”politisk pratstund” över disk. Vi gör ett 50-tal besök på företag och hos organisationer varje år och skaffar oss kunskaper som kan omvandlas till politiska förslag eller bara göra oss bättre som beslutsfattare. Ledmotivet är att prata med folk, inte till, och att röra oss ute och i hela kommunen så mycket som möjligt. Också de mer interna mötena lägger vi gärna på ett café eller allmän mötesplats.

Deltagardemokrati

Växjövänstern är vän av deltagardemokrati och har föreslagit och fått igenom allmänhetens frågestund i fullmäktige, nämndernas öppna möten, offentliga bolagsstämmor, medborgarförslag och så kallade ”direktmöten”, där representanter för kommunstyrelsen möter folket i någon by eller stadsdel och svarar på frågor. De mötena brukar dra 100-200 människor! Nu är en motion om medborgarnas rätt att komma på nämndmötena och ställa förslag (Torontomodellen) under behandling. Med detta vill jag säga att människors engagemang går att och måste tas tillvara – för en god samhällsutveckling. Det måste finnas öppna kanaler in i politiken också för de som vägrar partipolitiskt engagemang.

Nödvändigt med demokratisk förnyelse

Det finns ett missnöje, det finns en misstro och ibland ett förakt för politiken och dess företrädare. Det är allvarligt, för det är också en misstro mot hela det demokratiska systemet. När jag häromsistens satt och pratade med ett gäng ”gubbar” på ett café i miljonprogramsområdet i stan, så kom det fram att – nej, inte fan skulle de gå och rösta. Någon kunde tänka sig att rösta blankt. En sa, att ”ni (han syftade på samtliga partier) kommer här och bjuder på kaffe strax före valet och vill köpa min röst. Men jag är inte till salu!”
Upplevelsen i utanförskapet är att ingen bryr sig och misstron odlas friskt. Uppgiften är att bryta misstron, bryta utanförskapet, och det kräver förnyelse av både form och innehåll. Jag tror att en partistruktur som bygger på engagemang underifrån, mer federativ modell, kan vara en möjlighet.

Carin Högstedt
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Stort och smått Det behövs nytändning i svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
september 2005
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: