Stort och smått

september 19, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Sten Henriksson, Lund, reflekterar kring översvämningskatastrofen i USA, Chavezregeringen i Venezuela, det kommande valet i Sverige och marknader i Skåne i sin krönika om politiska system och konjunkturer.
Imperier går sällan under genom frontalangrepp utifrån, det vet vi både från gamla Rom och från Sovjetunionen. De faller i stället ihop när de har gått alltför långt i sin expansion samtidigt som deras egna inre motsättningar blir tydliga. Så var det med det gamla Romarriket och så var det med Sovjetunionen. Och det är omöjligt att låta bli att göra samma reflexion efter översvämningskatastrofen i Louisiana. USA är och förblir den enda supermakten, med baser i mer än hundra länder och med sina 20 hangarfartygsgrupper organiserad för att föra två stora krig samtidigt. Men det är också ett land med stora inre motsättningar, med nergången infrastruktur, fattigdom, social misär och hög barnadödlighet. Det ska bli intressant att följa var USA:s politiska fokus hamnar de närmsta åren. Det kanske blir Missisippi i stället för Mellersta Östern. Det vore välkommet.

Finns det politiska konjunkturer som drar fram på ett likartat sätt över hela världen? Ja, kanske på en övergripande nivå. Visst har kapitalismen visat en fantastisk vitalitet och gått segrande fram över världen nu i tjugo år. Vi som tvekar om dess långsiktiga hållbarhet och förmåga att erbjuda mänskligheten ett drägligt liv har mest fått huka och värna om att våra idéer alls kan överleva. Men det finns sprickor och de kan man glädja sig åt. Ta t.ex. Hugo Chavez oortodoxa regering i Venezuela, som försöker se till att de väldiga oljeinkomsterna kommer hela folket till del. Cuba har fått köpa billig olja och i gengäld skickat tiotusen läkare till Venezuelas landsbygd och fattigkvarter, en underbar byteshandel. USA har förstås försökt avsätta Chavez, han är inte demokratisk nog, och de gamla CIA-rävarna i National Endowment for Democracy har öst pengar över hans motståndare. NED tog hem spelet i Georgien, Serbien och Ukraina och lyckas väl snart i Vitryssland, men i Venezuela gick de på pumpen. Jag såg förresten att Cuba nu erbjöd tusen läkare till USA som katastrofhjälp.

Däremot är det svårt att se att de politiska konjunkturerna går fram på något ensartat sätt på kort sikt. Jag läste just Olle Svennings referat från Norge där (s) och (sv) räknar med att ta över regeringsansvaret. I Danmark har (s) valt en ledare som snarare verkar höra hemma i Anders Fogh-Rasmussens Venstre. Den danska socialdemokratin fortsätter alltså sin högerglidning och nedtur. I Sverige råder de hyggliga konjunkturernas stigande missnöje, de flesta har det rätt bra och skulle vilja ha det ännu bättre. Men det blir lite patetiskt med listor mot bensinskatten när alla vet att bensinen bara kan bli dyrare och att varje skattesänkning gör det fritt fram för oljebolagen att ta ut mer. Missnöjet med regeringen Persson handlar mycket om att den är idélös, trött och sönderregerad. Ungefär som Ingvar Carlsson var det 1991 och Bildt 1994. Men om Persson kan ta sig samman och driva lite klassisk keynesiansk politik och få ner arbetslösheten skulle det räcka en bit. Tar han dessutom fram det utrikespolitiska kortet och hetsar lite mot NATO-kramare och bombhöger borde vi kunna slippa major Björklund som skolminister och Gunilla Carlsson som utrikesminister. Vad vänstern utanför (s) ska göra är jag osäker om men jag tror inte nya partier är lösningen.

Vänstern brukar ju ha problem med sin syn på Marknaden, men jag vill gärna ge ett positivt bidrag. Det gäller då närmast Sjöbo marknad som jag första gången besökte i barnvagn 1939. Sedan dess har jag varit där med både barn och barnbarn och inhandlat förnödenheter. Det talas ofta rutinmässigt illa om skånska marknader (”rena Kiviks marknad” ) men de är viktiga sociala och kommersiella inrättningar. Där har jag i många år träffat stora delar av min släkt och inhandlat mina behov av t.ex. mirakellim, billiga t-skjortor och jeanssockar. I år såg jag för första gången en glada, Skånes stolthet vad gäller rovfåglar, glida över marknadsområdet kastande lystna blickar på kartongerna med färska kokosbullar. I övrigt kan jag lugna alla med att marknadsläget är stabilt och gott: allt var precis som vanligt. En förändring väckte dock oro: nu kostade 1/4 kg marknadskarameller, kr 30.- till skillnad från 25.- i fjor. Nu kan man leva utan marknadskarameller, men de hör liksom till. Det fanns enstaka hemkokare som låg kvar på det gamla priset, men de marknadsdominerande kedjorna med hemvist uppåt Markaryd hade höjt. Ett känsligt marknadsindex hade därmed stigit med 20 procent och man frågar sig: Står inflationen för dörren? Vad gör regeringen?

Sten Henriksson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Varför rösta? Uppifrån eller underifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
september 2005
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: