Varför rösta?

september 13, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Varför ska man rösta i det ”bortglömda” kyrkovalet? Marie Demker kandiderar på ViSK valsedel inför kyrkovalet den 18 september. Här ger hon sin syn på varför det är viktigt att delta i det ”förtalade” valet.
VARFÖR RÖSTA??

Varför skall en vänsterpartist eller vänstersympatisör rösta i kyrkovalet? Är inte det där med kyrkan bara en stor repressiv maktstruktur som står i kapitalets (eller statens) tjänst? Är inte kyrkan patriarkatets verkliga hemmaarena? Och det där med Jesus och barnen är väl ganska verklighetsfrånvänt?

Jo då, kyrkovalet är inte bara det ”bortglömda valet” det är också det förtalade valet. Svenska kyrkan är en av de största föreningarna i hela världen och den är fortfarande en folkrörelse. Inte något nätverk eller elitlobby. Eftersom den är en folkrörelse styrs den också av sina medlemmar. Inte av den som skriver högst eller av en självutnämnd ideologisk elit. Kyrkan är som vänsterpartiet, socialdemokratiska arbetarpartiet eller Svenska Naturskyddsföreningen. Skillnaden är bara att antalet medlemmar i dessa organisationer är ett dammkorn jämfört med Svenska Kyrkan. Ett effektivt sätt att tillförsäkra alla de som valt att vara medlemmar ett in-flytande över kyrkan är att de får välja sina representanter. Personligen har jag svårt att se att direktvalet till alla dessa demokratiska organ skulle kunna ersättas med något som är lika de-mokratiskt. Men det låga valdeltagandet är tyvärr ett problem för legitimiteten, och det gynnar extrema grupper som t ex kvinnoprästmotståndare och Sverigedemokrater.

Pernilla Zethreus i Vänsterpartiet säger offentligt att de tycker att ”kyrkovalen skall avskaf-fas”. Hon är definitivt inte ensam. Det är ganska oklart vad som menas med det uttalandet, men troligen är det direktvalet till kyrkomötet hon avser. Jag tycker att vänsteranhängare med den uppfattningen borde fundera på vad det kan komma sig att det är de borgerliga nomine-ringsgrupperna, plus de som står för en konservativ kyrkosyn i allmänhet, som står skuldra vid skuldra med vänsterpartiet i denna fråga. Vänsterpartiet kämpar således tillsammans med kvinnoprästmotståndarna för att avskaffa en demokratisk process i Sveriges största folkrörel-se. Hujedamej!

I kyrkovalet ställer olika nomineringsgrupper upp, både sådana som har sitt ursprung i de nu över 100 år gamla politiska partierna och sådana som skapats nyligen för att finna en väg mellan de klassiska ideologierna. De senare grupperna profilerar sig ofta på specifika frågor som t ex kvinnor rätt att vara eller inte vara präster i kyrkan. De grupperna upplever jag som märkligare än de vanliga partiernas grupper, hur kan man mobilisera på en fråga som sedan 40 år borde vara utagerad i kyrkan?

Om kyrkan lämnas till dem som tillhör de mest kyrksamma (runt 15 procent av medlemmar-na) då driver vi omedvetet in Svenska kyrkan i en helt annan organisationsform. Det blir en kyrka för de i bokstavlig mening ”redan frälsta”. Den idén är långt från folkkyrkoidén. Svens-ka kyrkan har så många medlemmar för att den hittills klarat hyggligt att leva upp till idén om folkkyrka – den fanns där efter tsunamikatastrofen, efter Estoniakatastrofen och efter stormen Gudrun. I Göteborg tog kyrkan mycket ansvar efter branden 1998 och den är ytterst aktiv i religionsdialogen och i energiska samtal kring etik och vetenskap. Svenska kyrkan ÄR en folkkyrka. Frågan är om vi vill behålla den så?

Vill du ha fler argument? Det enklaste argumentet för mig är att jag tror på Guds handlande med världen och vill föra hans kärlek vidare till andra människor. För den som tror är ju kyr-kan Guds folks förverkligande på jorden, med alla de tillkortakommanden som kännetecknar oss människor. Den kyrkan vill jag gärna vara en medarbetare i. Kristendomen är en revolu-tionär ideologi – den vill förvandla människan helt och fullt. Genom dessa förvandlade män-niskor förs ett radikalt kärleksbudskap ut i en sårig och trasig värld. En kärlek som är total och absolut. Ur detta föds ett socialt patos för rättvisa, jämlikhet och frihet. Ur detta föds diakoni, biståndsarbete och medmänsklighet.

Men för mig är kyrkan också en kulturinstitution. Den förvaltar ett tvåtusen år gammalt arv och traditioner inom musik, arkitektur och konst. Kyrkan förvaltar också diskursen om livets mening – det är i relation till de kyrkliga svaren som vi kan hitta fram till vår egen lösning på det eviga dilemmat och hur vi kan leva när vi snart skall dö. Och kyrkan har en vältrimmad och professionell organisation när sorg och katastrofer inträffar. Ceremonier och ritualer bär ofta våra outtalbara behov på ett sätt som inte kan ersättas. Hur många gånger har du inte känt att du är med om något heligt när du går på vigsel, dop, konfirmation eller begravning? Att du får kontakt med något som är större än du? Dessa ceremonier öppnar oss för en verklighet som ligger utanför våra sinnen, en verklighet vars traditioner kyrkan fortsätter att förvalta.

Om du tycker att allt det här är rappakalja så tycker jag att du skall fundera på varför du är med i Svenska kyrkan. Om du rannsakar dina motiv att vara med – kanske hittar du något oväntat. Lojalitet? Längtan efter mening? Rädsla? Vad det än är så har du kommit ett steg närmare ett medvetet medlemskap. Om du inte är med vill du kanske ansluta dig? Välkommen!

Det finns ett skäl till. Låt oss stoppa Sverigedemokraterna. De storsatsar. Låt oss visa dem att Svenska kyrkans budskap riktar sig till alla, och att kyrkan ödmjukt går i Jesu fotspår: Gå ut i hela världen och gör alla människor till lärjungar.

Rösta på ViSK (Vänstern i Svenska Kyrkan) den 18 september!

Marie Demker

Entry filed under: Veckans krönika.

Hallå, vart tog kulturen vägen? Stort och smått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
september 2005
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: