Väljarna före de politiska ledarna på Island

juli 18, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Högni Hansson, miljöchef i Landskrona, men med rötterna på Island, ger här en bild av det politiska läget på Island. Och konstaterar att väljarna på Island var före de politiska vänsterpartierna när det gällde politisk nyorientering både i form av politiska idéer och organisation.
Efter årtionden av splittring och minoritetsställning lyckades studenter åstadkomma en samling av vänsterkrafterna som gav en hittills bestående maktövertagande. Genom att bekosta en egen opinionsundersökning som tvingade ledarna för de politiska partierna att böja sig för väljarnas önskan om en samlad vänsterkraft lyckades man för 10 år sedan ta den politiska makten i Reykjavík och behålla den hittills genom tre mandat-perioder. Detta ledde sedan till en omstöpning av det politiska partisystemet på vänsterkanten med nya ledare i de flesta positioner och utrensning av gamla lik ur garderoberna.

De politiska vänsterkrafterna har länge varit splittrade som på många andra håll. Det dominerande partiet är det konservativa Självständighetspartiet som ingått i nästan samtliga regeringar under 1900-talet med 38-43 % av rösterna. Önskan om en förening av alla vänsterkrafter har diskuterats åtminstone sedan mitten av 1930-talet. Det har dock oftast lett till ökad splittring där en del har minskat och en annan ökat utan att den samlade kraften har ökat.

I Reykjavík bor hälften av landets befolkning och staden har en nyckelroll i det politiska livet på Island. Självständighetspartiet hade egen majoritet i Reykjavík från 1930 enda till 1994 med undantag av fyra år om kring 1980. De flesta av Självständighetspartiets ledare har varit borgmästare i Reykjavík innan de avancerat till partiordförande och statsminister. Oppositionen, d.v.s. alla partier utom Självständighetspartiet, lyckades vinna majoritet 1978 som förlorades 1982 bl.a. p.g.a. att rösterna splittrades på ytterligare ett parti den nya kvinnolistan. 1990 försökte vänsterungdomar vid Universitet i Reykjavík at bilda en gemensam vänsterlista efter förebild från studentpolitiken vid Universitet där alla hade framgångsrikt samarbetat mot högerstudenterna. Detta försök fick inte tillräckligt stöd från partierna och samtliga partier ställde upp i valet med egna listor vilket ledde till större seger för Självständighetspartiet än någon sin tidigare och rösterna splittrades på fler partier än tidigare.

Inför kommunalvalet 1994 fanns det därför inget stöd från partierna för ett nytt försök. En av studentledarna bekostade då en egen opinionsundersökning som visade att gemensam lista för oppositionen i Reykjavík skulle få övertygande majoritet i kommunalvalet. Det var grundorsaken till att R-listan blev enda alternativet till Självständighetspartiet i valet. R-listan vann en knapp men säker majoritet i valet. De partier som ingick i samarbetet var Framstegspartiet (centerparti med rötter i bonderörelsen), kvinnolistan, socialdemokraterna och folkalliansen (vänsterparti). Socialdemokraterna ingick vid det tillfället i koalitionsregering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet har i flera år under den som R-listan funnits ingått i koalitionsregering med Självständighetspartiet. Som borgmästarkandidat ställde R-listan upp en av Kvinnolistans frontfigurer med tydlig karisma och goda ledaregenskaper som varit kvinnolistans representant i Reykjavík under flera år och även varit invald i Althinget för kvinnolistan. R-listan behöll sedan majoriteten i valen 1998 och 2002. Partierna fördelade platserna mellan sig på listan och även plasterna i olika nämnder och styrelser i kommunen. Någon form av primärval praktiseras när kandidaterna tas fram även om öppna primärval där alla som kan visa upp en partibok är relativ sällsynta. Partierna har själva inom sig valt vilka som ska representera dem och antalet har sedan bestämts genom förhandlingar partierna emellan.

Efter den stora framgången med R-listan tog diskussionerna om ett mera permanent sammanslagning av partierna i gång. Framstegspartiet som nu ingick i en koalitionsregering med Självständighetspartiet deltog inte i dessa diskussioner. Övriga partier var i opposition och till valet till Althinget 1999, efter det andar segervalet för R-listan 1998, hade dessa tre partier en gemensam lista under namnet Samfylkingin i alla valkretsar. Tanken på ett stort vänsterparti var det som hägrade. Motsättningar om inställningen till EU och vissa miljöfrågor ledde till att ytterligare en lista vänster-gröna-listan ställde upp i valet. Samfylkingin fick 27% och vänstergröna 9%. Kort tid efter valet blev Samfylkingin och Vänster Gröna formellt två nya partier. Socialdemokraterna, Kvinnolistan och Folkalliansen lades ner det gamla politiska ledarskapet försvann och ett nya politiker tog över ledarskapet.

Studentpolitiker vid Universitetet anses ha haft en avgörande betydelse för att R-listan kom till och R-listans framgångar var viktiga och kanske en förutsättning för den nya partibildningen, även om det blev två partier och inte ett som tanken var från början. Bytet av ledarskap underlättade nyskapandet. Kalla krigets upphörande hade stor betydelse i ett land som varit tvådelat p.g.a. militärbasen i Keflavík och medlemskapet i Nato som vållade kravaller när omröstningen om den skedde i Althinget 1949. De starka motsättningar som fanns mellan de två tidigare vänsterpartierna som stod på var sin sida om det ginnungagap som militärbasen och Natomedlemskapet utgjorde försvann till stor del när de gamla partierna försvann och nya bildades. De nya partierna har inga garderober från kalla krigets år där det går att gräva fram lik, även om enstaka personer kan ha sådan belastning. Händelseutvecklingen visar också att väljarkåren var före de politiska ledarna när det gällde nyorientering både när det gällde politiska idéer och organistionsformer.

Högni Hansson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Med Vägval vänster på perrongen Ett stycke historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juli 2005
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: