Med Vägval vänster på perrongen

juli 12, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Politisk verksamhet och aktivitet går ut på att påverka omgivningen. Det är dags för Vägval Vänster att ta steget ombord tåget och våga vara lite vassare, lite farligare och lite mer operativa. Det skriver Staffan Norberg, Södertälje, i sin krönika.
Vi i Vägval Vänster har själva att göra vägval. Idag har vägval vänster utvecklats till att kunna liknas vid en tågperrong: Människor stiger av tåg och kliver på tåg som förefaller bättre. Helt nya tåg kommer och avgår i olika riktningar. De gamla tågen förmår inte växla in på nya spår – en del har t o m börjat köra baklänges. Vägval vänster har i denna process fungerat som trygg perrong, samtidigt som förväntningarna och behovet av ett nytt och bättre tåg i riktning mot vänster aldrig har varit större. Att som organisation gemensamt påverka tågen ryms inte i stadgarna liksom att kanske själv ta ställning till hur ett bra tåg ska vara beskaffat.

Politisk verksamhet och aktivitet går ytterst ut på att påverka omgivningen i någon form – antingen som ett mer diffust makthot eller i mer positiv mening genom att själv framstå som tillräckligt attraktivt och lockande för att själv påverka och ta plats.

Om jag, kanske mot förmodan, skulle få en förfrågan att stå på en valsedel eller en allians med tillägget ”vägval vänster” Vad skulle jag då representera? Vilken politisk ståndpunkt skulle jag inta vid de olika förhandlingar som alltid sker? Vem skulle jag representera? Det enda ärliga svaret är ”jag vet inte”. Måhända ett antal demokratiska proklamationer från någon vänsterpartikongress eller kanske bara mig själv i ett fjärilshus?

Jag gillar vägval vänsters frihetliga karaktär som fjärilshus. Samtidigt så vill jag att denna organisation ska ha modet att utmana, locka till allianser, försöka göra avtryck i vänsterns många gånger egendomliga historiska väg. Påverka utvecklingen och ytterst människors vardag. En mycket ambivalent inställning som bottnar i att ett mycket stort politiskt tomrum har växt fram bland oss till vänster som inte bottnar i Fi , Junilista eller miljöparti liksom i en socialdemokrati som tröttnat eller ett vänsterparti som söker de gamla smala hjulspåren. Min egen bindning handlar mer om nostalgi, lojalitet eller rädsla att inse att det tåg man trodde på väg mot bredare spår istället växlat in i en u-sväng. I detta mår man inte särskilt bra.

Även om vägval vänster alltmer tydligt utgör denna perrong för omstigningar mot nya okända mål så vore det uppfriskande om vi utan skygglappar försökte anvisa ett bättre tåg. Försöka beskriva hur detta tåg ska vara beskaffat. Vilka frågor som är viktigast. Hur det frihetliga förhållningssättet ska kunna utvecklas. Kanske t o m rekommendera – inte tvinga människor att välja det ena eller andra. Just detta har vi som arbetat med ett av dokumenten försökt fokusera på under den kanske provocerande frågan ”Ny partibildning i svensk politik” vilket ju mycket väl kan tolkas som hur Vägval Vänster på bästa sätt kan påverka utvecklingen som påtryckare och i viss mån som det hot vi alltid utmålas som av våra kritiker. Hur vi själva eller genom vänsterombud fyller det politiska tomrum som finns bättre är Reinfeldt och Schyman och Persson. Det finns uppenbarligen de som tillskriver vägval vänster mycket större kraft än vi faktiskt besitter – och det behöver ju inte vara helt fel i en sådan process……

Jag vill personligen att Vägval Vänster ska bli mer än en perrong och ett andningshål bland sympatiska och frihetliga fjärilsjälar i en allt mer komplex verklighet. En frihetlig organisation som har modet att utmana mer, hitta oheliga allianser och ge råd och dåd mer tydligt än vad dagens stadgar tillåter. Lite vassare, lite farligare, lite mer operativa, lite enklare, lite mer personliga. Öppna och tillåtande är vi ju redan och bara det är ganska unika egenskaper vi ska vårda ömt.

Staffan Norberg

 

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Ytligheten – ett nytt påfund? Väljarna före de politiska ledarna på Island

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juli 2005
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: