Gordon Brown är mannen på allas läppar!

juni 28, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Kanske beror det på att Tony Blair vill förbättra sitt rykte efter att ha suttit i samma båt som George Bush i Irakkriget, men faktum kvarstår: inget annat rikt land har så spännande och nydanande politik som Storbritannien idag. Och bakom allt finns finansministern Gordon Brown. Det skriver ekonomen, författaren och läraren i Freds- och utvecklingsstudier Kenneth Hermele i sin krönika om det senaste G8-mötet.
Det syntes första veckan i juni vid G8:s finansministermöte i London, med Brown som ordförande. Två saker av avgörande betydelse hände faktiskt, något utöver det vanliga när toppmöten hålls. För det första beslöt G8 att skriva av de skulder som 18 länder, därav 14 i Afrika, har till Världsbanken, IMF och Afrikanska utvecklingsbanken. Det nya är att det denna gång handlar om en total avskrivning av utestående skuld, inte bara att räntor och amorteringar stryks. Det är ett välkommet beslut, något skuldnätverk och folkrörelser i Nord och Syd krävt länge.

För det andra gav G8 klartecken för ytterligare ett steg i riktning mot globala skatter genom att skriva under på det experiment som Tyskland och Frankrike nu startar genom att lägga en avgift på en USD på varje flygbiljett som säljs i dessa länder. Inkomsterna kommer troligen att gå till den nya fond – International Finance Facility, IFF – som Gordon Brown för några år sedan föreslog för att öka biståndet och göra det möjligt att nå millenniemålen, framför allt att halvera fattigdomen i världen.

Storbritannien och G8 visar att det faktiskt går att tänka sig en annan värld, något den svenska regeringen verkar oförmögen till. Sverige vill varken se globala skatter – tror inte på det, sa Göran Persson avfärdande när hans biståndsminister Carin Jämtin vågat tänka själv och uttalat sig positivt om global beskattning – eller en radikal skuldsanering, ej heller har man ansett att nya källor till bistånd, typ Storbritanniens IFF behövs, utan Sverige vill att andra länders ordinarie bistånd ska öka, något vi själva redan gjort.

Dock finns det begränsningar i Gordon Browns nytänkande, besluten vid G8-mötet är nämligen både bra och dåliga. Bra är att avskrivningen av Internationella valutafondens fordringar på de 18 länderna ska betalas av IMF självt, här följer G8 Storbritanniens linje: IMF ska självt finansiera den skuldsanering som ska ske, möjligen genom att sälja sin guldreserv på världsmarknaden. Därmed tvingas IMF inse att man betett sig oansvarigt och i framtiden bli mer försiktig när det gäller utlåning.

Men när det gäller Världsbankens och Afrikanska utvecklingsbankens fordringar är det bistånd från Nord som ska användas för att lösa de fattiga ländernas skulder. Det innebär att två av de viktigaste fordringsägarna när det gäller Afrika befrias från ansvar för att ha varit med och skapat skuldkrisen. Det blir med andra ord de fattiga länderna själva som finansierar sin egen skuldlättnad – biståndspengar som annars kunde gått till Afrika kommer nu att gå till att hålla Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken skadeslösa. Bättre hade varit att tvinga Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken att själva ta ansvar för sina dåliga lån genom att ta en verklig förlust, det hade kanske kunnat föra in ansvarstagande i institutionerna så att utlåningskarusellen i framtiden kanske snurrar litet långsammare.

Här hade det varit trevligt om Sverige för en gångs skull agerat proaktivt: genom ett kritiskt stöd till Storbritanniens nytänkande hade vi kunnat bidra till att bristerna i Gordon Browns linje kunnat åtgärdas i tid. Nu får vi stå vid sidan av och applådera att någon vågar tänka över huvudtaget.

Kenneth Hermele, ekonom, författare och lärare i Freds- och utvecklingsstudier vid Växjö universitet

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Sanning och konsekvens Ytligheten – ett nytt påfund?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
juni 2005
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: