Socialismen, paradiset och valet 2006

juni 16, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

En vanlig onsdag här hemma löper en arbetslös, inte frivilligt arbetsfri , man amok på det kommunala bostadsbolagets kontor. Slår ner en anställd och kastar in en stor sten genom fönstret. Vi evakuerar personalen. Min son blir rånad av en svart kille med tatuerat ansikte utanför Svensk kassaservice på Vårväderstorget i Göteborg. Han tar hans 1000 kr som han just tagit ut. Och i ett bostadsområde i Strömstad , strax intill köpcentrat , där oljerika norskar shoppar loss, klär en 20-årig kille av sig naken på gården och flyr in i psykosen. Arbetslös , drogpåverkad och hemlös. Det skriver Siv Bergström, Tanum, i en dagspolitisk reflektion om socialism, paradis och valrörelsen 2006.
Det hade väl inte hänt om dom haft riktiga jobb. Ett rejält handtag och en ordentlig chans borde alla få , innan det är för sent.

I två centrala EU-länder röstar medborgarna ett ordentligt Nej, till den nya konstitutionen. Men egentligen röstar dom väl emot EU:staternas nyliberala ekonomiska politik som ställt allt fler utan arbete och försämrat de sociala skyddsnäten för flertalet.
Här i Sverige har vi röstat Nej till EMU av samma orsak och jag gick i de stora demonstrationerna mot EU-toppmötet i Göteborg tillsammans med 10-tusentals ungdomar.
Vad dom tyckte om EU:s ekonomiska modell , oljeberoende och klimatutsläpp , har väl ingen missat. EU:s ekonomiska mål för ökad tillväxt genom ökad handel, står i direkt motsättning till globala och lokala miljömål för att minska klimatutsläppen.
Samtidigt förlorar vänstern politisk mark. Förtroendet för socialisternas politiska samhällsmodell har aldrig varit mindre. Allt färre tror på en modell med mer statligt ägande. Den har prövats och fallit.” Det var en fin tanke” säger man ,” men den gick inte att genomföra”

Löneslaveri för staten eller kapitalet kan väl heller aldrig vara något mål. Arbetsgivare , kostnadskalkyler och politikerbeslut. Reinfeldt kanske vinner valet och staten. Den danske författaren och motståndsmannen Hans Scherfig sammanfattade problemet i en kort mening: ”Socialisternas största misstag är att de försökt framställa socialismen som paradiset ”.

Men det är något fel med meningen – den låter så förnuftig och känns så fel. Vad menar han? Kommer man aldrig fram eller finns det inget att komma fram till ?
Självklart var Marx också fånge i sin tids intellektuella och andliga miljö och hans samhällsevolutionism var hans svagaste del , påverkad av biologism och religiöst arv. Modern naturvetenskap har för länge sen avfärdat alla påståenden om att biologiska arter, som växter och däggdjur utvecklas från lägre till högre stående. Dom utvecklas ,förändras och anpassas till miljön genom mångfald , slump och urval. Hursomhelst , bakåt ,framåt och dör ut. Men inte uppåt mot något bättre , högre stående , med någon vetenskaplig lagbundenhet . Det är religiös idealism.
Där, i naturvetenskapens nya insikter försvann även socialismen som en högre stående samhällsform, som skulle följa på den gamla kapitalistiska och allt deterministiskt dravel. Klasskamp krossade väl inte precis feodalismen och många samhällsmodeller kan prövas, om folk tror på dem. Mångfald kanske är det enda kravet för överlevnad , så att det finns nya modeller att ta till om dom andra kör fast och havererar.
I Vänsterpartiets valplattform slåss vi med en modell med högre skatter , högre bidrag ,större offentlig sektor och statlig miljöindustri , som recept mot arbetslösheten och ohälsan. Mål under nästa mandatperiod och mål för framtiden verkar bara kunna genomföras om Vänsterpartiet vinner valet. De andra partierna är skeptiska.

Paradiset , sa katolikerna i polemik mot Marx samhällsevolutionism , kan bara uppnås genom fysisk död och uppståndelse. Religionen är opium för folket , svarade Marx .Men i leran på ett flygfält i Sudan står Kofi Annan . Inte så långt från det riktiga paradiset som de första människorna evakuerade , när det blev öken. I området drabbat av inbördeskrig om oljetillgångarna finns kvinnor och barn kvar. De evakueras inte ens, utan svälter ihjäl i väntan, i läger och på flygplatser.

”Det måste bli värre innan det blir bättre ”, säger en syndikalist i 1-majtåget till mig.
Jag tänker ,att det finns mycket att göra mellan tågen och att jag helst vill ha ett halvt dass klart , innan jag river det gamla. Annars kan man bli sittande i skiten på någon flygplats.
Ur anarkin i konfliktområdena växer sällan några goda samhällen.

Men om alla skolor och sjukhus i Stockholm , Göteborg och Malmö köper ekologisk mjölk så får ekoproducenterna det stöd dom behöver för lokal produktion och det blir mindre klimatutsläpp och fler i arbete.
Köpenhamn har fattat ett beslut , att 75% av maten i kommunens kök ska vara miljöcertifierad år 2008. Vi kan sätta som mål att hälften av all mat i offentlig sektor ska vara certifierad under nästa mandatperiod. Det stöder inte bara lokal produktion av baslivsmedel utan också kooperativa ekoproducenter av kaffe , te och bananer i världen.
Amerikanska forskare på Stanforduniversitetet har gjort en global vindkarta som visar att vindkraft inte alls är en marginell energikälla. Hela jordens energibehov kan täckas av billig vindkraftsel .En femtedel av blåshålen på jorden räcker till allt. Vi kan snabbare bygga ut havsbaserade vindkraftverk i Sverige och skrota kärnkraften , skapa fler gröna jobb och bidra till global vindkraftsutbyggnad och bättre klimat.
Vi kan besluta om lagstiftning och skattelättnader för miljövänligt och förnybart bränsle och minska oljeberoendet .Lokal produktion av biobränsle ger ännu fler gröna jobb.
5 miljarder mot ohälsan , kan riktas till kommunerna som särskilt stöd för införsel av olika modeller för heltidsanställning med 6-timmarsdag.Kan industriföretagen vinna på 2-skift , 6-12, 12-6 kan det väl införas i vården. Kalla dom 6-timmarspengar.

De 780 miljoner som staten kan komma att subventionera hushållsnära tjänster med , kunde i stället användas i kommunerna som stöd till lokaler , datorer och organisation av nya arbetskooperativ. Det finns ett behov av hushållsnära tjänster och en svart marknad , som är osund. Arbetskooperativ är en bra form för arbetslösa och folk med särskild kompetens som vill marknadsföra sig på en lokal marknad för hushållsnära tjänster. Medlemmarna bestämmer över kooperativets organisation och var och hur mycket de vill arbeta. De får lön för utfört arbete av kooperativet och kontroll över sin arbetssituation. Ett arbetskooperativ kan snart bli ekonomiskt oberoende av bidrag och betala lokaler och administration av egna inkomster. Hushållsnära tjänster , tillfälliga jobb i offentlig sektor och andra bemanningsjobb kan tas över av arbetskooperativ. Det kan ge fler jobb än enbart traditionellt stöd till vård och skola och stöd och social gemenskap för att ta sig ur arbetslöshet och bidragsberoende.

Få starka förslag som vi faktiskt kan genomföra – ingen hel modell att ta ställning till i valet – samarbete med alla som stöder våra förslag – ett rejält handtag och en ordentlig chans . Det är det vi behöver i valet 2006.

Siv Bergström
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Europæisk debat om EU’s fremtid Sanning och konsekvens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juni 2005
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: