Får flickor vara hjältar?

juni 1, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Ianthe Holmberg, en av våra nya krönikörer här på Vägval Vänsters hemsida har hittat utmanaren till Pippi – en flicka värdig som förebild för både pojkar och flickor – till skillnad från så många andra endimensionella hjältar.
När jag gick i skolan, fick jag en gång som uppsats ämne ”Hjältar ”. Läraren sa att det var ett svårt ämne och resultatet blev inte så lysande heller, om jag minns rätt. Uppgiften förde dock det goda med sig att jag då och då genom åren har tänkt – vad skulle jag skriva i ämnet idag om jag fick uppgiften igen? Det tycks finnas ett behov hos oss människor att ha hjältar, eller idoler; i alla fall förebilder. Och ju yngre, desto mer formbar är en människa och desto starkare blir påverkan. På vilka sätt påverkas vi och vilka möjligheter till identifikation för flickor respektive pojkar finns det överhuvudtaget i vår omgivning?

Det börjar tidigt. Barnbarnet, nyss fyllda 5 år, sparkar sin boll i mål –”nu är jag Slatan”… ”nu är jag David Beckham”. Finns kvinnliga hjältar-idoler- förebilder lika lättillgängliga för 5-åriga små flickor? Carro verkar knappast aktuell. (Jag undrar eftersom jag bara har ett barnbarn.) Kanske i musikens värld, med sin starka påverkan? Hur länge dröjer det innan Spice girls, Britney Spears eller Christina Aguilera når till flickorna med sitt sexualiserade utspel och finns motsvarigheten för pojkarna i samma ålder? Knappast.

I den påträngande media verkligheten finns det alltså verkliga människor att se upp till och idolisera, men parallellt också fantasins värld. Och den är väl så viktig. Filmen, t.ex. har stor makt över sinnen, tankar och känslor. När jag själv som lärare febrilt sökte intresseväckande filmer som handlade om flickor/kvinnor, för att balansera alla berättelser med pojkar/män i huvudrollen, hittade jag få eller inga. Hela action konceptet och den spektakulära epos genren fokuserar på manliga hjältar som ger sig i kast med att bemästra onda makter. Harry Potter handlar om Harry. Hermione är en bifigur. Det skulle vara konstigt om allt detta inte påverkade vår världsbild, vår uppfattning om vad som är manligt och vad som är kvinnligt och vår bedömning av den egna potentialen för att agera i världen.

Men Pippi finns ju! invänder någon. Ja tack och lov för Pippi. Ju tidigare påverkan desto bättre!. Hon är ett utmärkt exempel på hur även killar kan öva sig på det som tjejer övar sig på hela tiden, att i berättelsernas värld identifiera sig med någon av annat kön.

Och det finns hopp om livet för det uppväxande släktet!
Det finns en värdig efterträdare till Pippi och utmanare till Harry, nämligen Lyra Silvertunga. Hon är hjältinnan i fantasytrilogin Den mörka materien av Philip Pullman, som var i Sverige i veckan för att ta emot årets Astrid Lindgren priset. Böckerna ger en spännande, händelsespäckad skildring av hur Lyra, 11 år, ger sig iväg mot nordiska isvidder befolkade av äventyrare och maktens intrigörer, av häxor och bepansrade björnar, för att rädda en kamrat. Perspektivet djupnar allt eftersom hennes uppdrag avslöjas som ett för mänskligheten avgörande och parallella världar uppstår.

Berättelsen är både samhällskritisk och starkt moralisk. Lyra är modig, ansvarstagande, principfast, lojal, uthållig, står för moralisk integritet, en sökande, tjej i ett oändligt komplicerat universum. I princip är hon ensam, som så många hjältar, inklusive Pippi, utan tydliga föräldrars vardagsomsorger att lita till. Men hon har förmågan till empati, vänskap och i slutändan till kärlek. Budskskapet är trots de himlastormande äventyren att vi måste försöka vara snälla och flitiga, göra så gott vi kan i den värld där vi råkar leva.

Berättelsen kan läsas på flera olika nivåer, vilket förklarar dess generationsöverskridande popularitet i den anglosaxiska världen. Sedan ett och ett halvt år går en 6- timmars föreställning på National Theatre i London, utsåld ett halvår i förväg, en totalteaterföreställning som heter duga! Tre filmer ligger ”in the pipeline”. Och då blir det inte bara de läsande unga som får stifta bekantskap med en hjältinna som är en värdig förebild för tjejer och killar i alla åldrar, flickan med de fina mänskliga egenskaperna som vidgar vår föreställning om hur tjejer kan vara och vad de kan uträtta. Läs den!

Ianthe Holmberg
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Alla borde engagera sig politiskt Det krävs ett nytt vänsteralternativ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juni 2005
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: