Feministiskt initiativ och den politiska analysen

maj 13, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Frågetecknen hopar sig runt det tilltänkta nya partiet Feministisk Initiativ. Bristen på politisk analys och konkreta politiska krav i arbetet med kvinnofrågor har inte rätats ut. Margó Ingvardsson har varit på träff med drygt 500 potentiella feministiska politiker i Stockholm. Och ser med skepsis på den politiska plattform som inom ramen för FI långsamt växer fram.
Den första varma vårkvällen i maj höll Feministiskt initiativ ett möte i Stockholm för att diskutera vilka frågor/krav som skall stå högst på dagordningen vid nästa val och hur ett nytt feministiskt parti skall organiseras för att inte fastna i gamla patriarkala hierarkier. Trots att solen sken och det var fullt möjligt att tillbringa kvällen på en uteservering eller skön kvällspromenad, valde ca 500 kvinnor, främst unga, att samlas inomhus för att bilda feministiska medlemsgrupper i Storstockholm. Visst, det fanns några män med också. Själv gick jag dit för att få en uppfattning om stämningsläget och om det kommer att bildas ett nytt feministiskt parti.

Ebba Witt-Brattström hälsade välkommen och hon kunde inte låta bli att förtjust fnittra åt inskriptionen i aulan, där stod något om att varsamt sprida sin säd, ungefär. Hela salen fnittrade unisont och jag kände mig som på besök i en flickskoleklass. Känslan förstärktes av att Ebba Witt-Brattströms fortsatta inledning var mera undervisning än en politiskt argumentation. Hon ansåg att det nybildade feministiska initiativet var en fortsättning på det arbete för kvinnors rättigheter som startades av ”våra kära systrar i historien”. Rösträttskampen, och särskilt Fogelstadskvinnornas arbete för utbildning framhölls. Jag tror att alla håller med om hur viktigt det arbetet var som bedrevs av den tidiga kvinnorörelsen. Men det har ju faktiskt hänt mycket av betydelse de senaste 35 åren också. Kampen för en abortlagstiftning, som infördes 1975, föräldraförsäkringen, rätten till smärtlindring vid förlossning och rätten till mammografiundersökningar samt förbud mot diskriminering pga av kön, för att nämna några framgångar, är inte oviktiga framsteg i kvinnokampen. Och dessa framsteg har genomdrivits av politiskt aktiva kvinnor som lever i nutid. Det politiska framgångarna i landsting och riksdag för kvinnors rättigheter, kunde uppnås i samarbete med kloka män som också insåg nödvändigheten av jämlikhet mellan könen. På Ebba Witt-Brattström låter det ibland som om absolut ingenting har hänt sedan Elisabeth Tamm startade medborgarskolan 1925.

Tiina Rosenberg fortsatte i samma flickskole-frökenanda, bortsett från att hon oräkneliga gånger omnämnde homo-bisexuella och transpersoner i sin feministiska analys. Det är lätt att raljera om Ebbas och Tiinas bristande politiska kunskaper och deras sätt att undervisa oss. Men de 500 engagerade kvinnorna som deltog i upptaktsmötet kan inte raljeras bort. När jag såg glöden i deras ansikten blev jag säker på att det kommer att bildas ett feministiskt parti inom kort. Den politiska okunnigheten är inget hinder, snarare en tillgång då feministiskt initiativ inte kommer att dra politiska analyser i långbänk om vilka konsekvenserna kan bli i valet eller efteråt då FI trätt in i riksdagen.

Mer besvärande tycker jag att deras analys av samhället är. I Plattform för Feministiskt Initiativ står det att den patriarkala världsomspännande maktordningen upprätthålls och utövas genom våld och krig. Den leder till en orättvis fördelning av jordens resurser samt till en hänsynslös utsugning och förgiftning av miljön. Och denna manliga våldsmaktordning tvingar stora delar av jordens befolkning, särskilt barn och kvinnor till ett liv i extrem fattigdom.

Om detta skulle vara en riktig analys vilka åtgärder behövs då för att befria kvinnor och barn?
Det kan knappast räcka med en mansskatt utan det behövs nog en ordentlig bössa, som Röda Korset säger i sin reklamkampanj. Inte ett ord i plattformen om ekonomiska intressen eller kampen om naturtillgångar. Var sätter feministiskt initiativ in Irakkriget i sin analys eller USA:s invasion iVietnam?

I den uppräkning av goda exempel på kampen för kvinnors rättigheter anger plattformen att kampen nu sker i hemmen, på arbetsplatser, på gator och torg, i skolor, i litteraturen, i musiken, på teatern och i media. De politiskt valda församlingarna, kommunfullmäktige, landsting och riksdag nämns över huvud taget inte. Vad är syftet med att förminska det arbete som många hängivna politiskt aktiva kvinnor dagligen ägnar sig åt? Skall det politiska arbetet för kvinnors rättigheter börja med FI?

Inga svar ges på frågor om vad FI kan uträtta i riksdagen om de får ett antal platser som resultat av valet. Om Gudrun Schyman som är en hängiven feminist och dessutom var partiledare i många år och samarbetspartner till regeringen, inte kunde genomföra några reformer, hur skall samme Gudrun Schyman kunna åstadkomma något om hon väljs in på ett mandat för FI?

Uppräkningen av frågetecken kring den tänkta feministiska politiken och bristen på politisk analys kommer nog inte att hejda den nya partibildningen. Jag tror inte att det enbart är ilska över att vi ännu inte uppnått så självklara politiska mål som hela lönen och halva makten. Jag tror att det i botten finns ett hat mot det politiska maktetablissemanget, samma hat och misstro som gav junilistan framgång i EU-valet.

Men vad händer efter valet, om FI får ett antal platser i riksdagen? Förväntningarna från alla kvinnor som hoppas på att FI skall stjälpa patriarkatet över bord, får inte ödeläggas för då kommer möjligheten att få kvinnors tillit till politiska lösningar att vara omintetgjord för lång tid framåt.

Margó Ingvardsson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vägval regnbågsallians Alla borde engagera sig politiskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
maj 2005
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: