Vänliga råd till en håglös regering

april 24, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Sten Henriksson och Lundavänstern delar här med sig av ett antal goda råd till en allt mer håglös regering – och en initiativfattig statsminister.
Läget är bara alltför lätt att känna igen: en affär i månaden på
löpsedlarna, trötta regeringsmedlemmar som rusar av och an för att fixa akuta problem och en regeringschef som anses vara arrogant och bufflig. Så var det före 1976, vilket ledde till att borgarna vann, så var det 1991 när Bildt kom in efter Ingvar Carlsson. Man känner till och med igen den hätska tonen i ledarkommentarer och insändare. Perssonhatet
blomstrar: tänka sig, saknar bildning och god familj och så bli
hedersdoktor och köpa stort hus i Sörmland! De lägre samhällsklasserna tycks inte veta sin plats numera.

Det utmärkande för den här typen av stämning är att den finns in alla läger, också vänsterns. Visst verkar regeringen håglös och när regeringen ändå för en nästan borgerlig politik så är det kanske dags att byta, ja så säger folk. Och förresten, det är väl själva finessen med den politiska demokratin att det blir växling vid makten ibland?

Kanske måste man börja med att erkänna att vi just nu befinner oss i en politikens vågdal, ett läge där landets politiska demokrati visar sina sämsta sidor. Allt är upphängt på personer, deras förtjänster och tillkortakommanden. Då blir politiken till popularitetstävlingar som om det gällde luciakandidater eller rockartister. Ta det här med ropen efter Margot Wallström som ska komma hem från Bryssel och rädda partiet och landet. Duktig och sympatisk kvinna har jag förstått, men visst står hon väl med sitt tal om ”social marknadsekonomi” klart till höger inom socialdemokratin? Jag fruktar att det skulle bli som i Danmark där Helle Thorning-Schmidt, som gör sig bra i kvällstidningarna, nu ska leda sossarna ner i mittenträsket.

Ja, skulle det då vara nån skada om socialdemokraterna fick vila sig i fyra år? Jag är inte alldeles säker, men fyra år är en lång tid. En del av oss minns vad regeringen Bildt hann med under sina tre. Det var då statens finanser slog i botten och inte bara av oskicklighet: den politiska högern använder sig inte sällan av tekniken att köra statsfinanserna i botten vilket sedan får motivera inskränkningar i välfärdssystemen. Det var då löntagarfondernas pengar spreds ut på ett häpnadsväckande sätt. Det var då infrastrukturen monterades ner: det är
regeringen Bildt vi kan tacka för att vi sitter med Svensk Kassaservice och liknande elände.

Och låt oss betrakta utrikespolitiken. Visst kan man bli dyster över en regering som låter amerikanska agenter misshandla folk på en svensk flygplats. I maj ställer regeringen upp som värd för en stor NATO-konferens i Åre med Condolezza Rice, president Bushs utrikespolitiska guru som stenhårt backar upp kriget och ockupationen av Irak. Under andra världskriget bedrev Sverige länge en samarbetspolitik med Nazityskland och under kalla kriget ställde vi upp på amerikanska handelsblockader. Men i bägge fallen handlade vi under hot eller rädsla. Nu verkar det vara fullt frivilligt. Vad är värst: uppriktiga borgare som vill ta oss spikrakt in i Nato eller socialdemokrater som fortsätter att smyga oss in? Svårt att säga, men hade vi haft en borgerlig regering den här perioden hade vi varit med i Irakkriget.

Jag tycker hur som helst att vi som står till vänster om
socialdemokratin borde vara mer bekymrade inför tanken på en borgerlig valseger nästa år. Politiken måste vridas till att handla om politik, inte om personer. En början här kan väl vara att bidra med några fräscha och generösa tips till regeringen. De är saxade från återuppståndna Veckobladet, Lunds lokala vänstertidning (www.veckobladet.info). Jobben, skolan m.m. tar säkert andra upp, här är det snarare fråga om att ge signaler om handlingskraft:

I. Ta en folkomröstning om EU:s nya författning, gärna lagd efter Storbritanniens så att den kan ställas in. Den demokratiska trovärdigheten stärks och junilistan tappar socialdemokratiska röster.

II. Lägg ner 25 mindre ämbetsverk, rätt upp och ner. Finansminister Thorsson är fortfarande populär i Skåne efter att på 1920-talet ha lagt ner ett stort antal utredningar

III. Visa att regeringen har lite stake gentemot EU och
alkoholkapitalet genom att införa egna införselgränser med hänvisning till folkhälsan. Tro mig, det skulle vara en populär åtgärd. Den kanske inte håller i EU-domstolen, men det är det värt.

När detta är prövat kan vi från Lund och kanske även andra platser bidra med fler goda råd, men de här får räcka så länge.

Stig Henriksson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Om att injaga förtroende Vägval regnbågsallians

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
april 2005
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d bloggare gillar detta: