Om att injaga förtroende

april 14, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

I en nyligen gjord undersökning kommer Fagersta på andra plats av undersökta kommuner vad gäller medborgarnas förtroende. Bra va?
Som Fagerstas kommunalråd kan man sträcka på sig ordenligt. Åtminstone tills man tittar på siffrorna. Denna topplacering får man om 53% instämmer i påståenden som att ”Kommunpolitikerna är ärligt intresserade av vårt allmänna bästa.” 53%!!!

Det finns förbättringspotential som det heter på konsultsvenska. Nåväl, utifrån denna lite rangliga piedestal ska jag försöka formulera något om min syn på hur förtroende vinns. För det är inget som kan begäras eller heller, med P O Enquist ord, injagas. Å andra sidan kan man ju förstås hävda att om man som vi gjort i Fagersta förbättrar sitt valresultat sju val i rad och efter att ha fördubblats från 22 till 44% får överta regeringsansvar för en kriskommun så kanske man vet något om saken. Och om man i valet därefter ökar ytterligare 10% upp till nuvarande 54%, vilket är ”all time high” för Vänsterpartiet – ja, då kanske man vet något om förtroendeskapande åtgärder?
Idag är Fagersta en välskött kommun med en av Sveriges starkaste ekonomier och har också sänkt skatten fyra år i rad, så det går tydligen att skapa förtroende trots många ganska hårdhänta åtgärder. Eller är det tack vare de åtgärderna? Jag tror mycket på den förklaringen. Om man som ledare bara törs säga det människor för stunden är mest bekväma med att höra, då sviker man både dem och sitt uppdrag. Det heter trots allt att man ”upphöjs till ledare:” Det ska dock inte tolkas som att man från denna upphöjda position ska se ner på folk, utan som en given möjlighet att se lite längre. Och då måste man våga försöket att ta sig dit man behöver komma även om alla inte kan se målet. Såvida målet faktiskt är att åstadkomma ett resultat. Annars kan man liksom bara gå först i ledet och nöja sig med att mer leda omkring människor, ungefär som Moses gjorde med Israels folk. För funderar man lite över uttåget ur Egypten så inser man lätt att bara om man leds omkring kan man hålla på i trettio år med att ta sig denna blygsamma sträcka. Men för att lyckas med detta så måste man nog lyckas med att formulera den framtidsidé, den historia måste berättas som får människor att i olika grad entusiastiskt (eller i alla fall utan större motvilja) börja ta sig dit.
Om ledarskapet istället utövas så att man i varje givet ögonblick säger det människor just då vill höra, då behandlar man dem som ovetande barn. Ingen borde heller då förvånas om bristen på omedelbar behovstillfredsställelse snabbt eroderar allt förtroende, för så är det med barn. Men för att kunna göra en sådan målbild, en sådan historia trovärdig så måste man inte bara tala utan också lyssna.

Eller som Sören Kierkegaard uttryckte det i ”till eftertanke”:

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där.
Den som inte kan lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör, men först och främst förstå det han förstår.
Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

Alltså; du måste ta reda på hur mottagaren av ditt budskap tänker, vilka förhoppningar och farhågor han eller hon har. Först då kanske du kan formulera den berättelse som kan vinna människors förtroende. Och till slut; hur skulle man som folkvald misstro väljarnas fattningsförmåga? Det var ju faktiskt deras goda omdöme som placerade en i ämbetsstolen!!!

Stig Henriksson

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vad gör vi med alla nya partier? Vänliga råd till en håglös regering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,894 hits
april 2005
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d bloggare gillar detta: