Nykommunistiska ungdomar undviker verkligheten

februari 21, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

”Tio unga vänsterpartister” gör i Svenska Dagbladet en kritisk granskning av Vägval vänster och gör den sammanfattande bedömningen att ”föreningen står till höger om socialdemokratin”. Artikeln är en polemisk förenkling och ohistorisk beskrivning av vad som är höger och vänster i politiken som vi anser kräver ett bemötande (som dock inte togs in i ”Svenskan”).
Är det rimligt att utgå från dagens verklighet när man ska formulera aktuella politiska krav eller är det de politiska dogmerna som ska vara vägledande? För oss är det självklart att utgå från människors villkor och ekonomisk-politiska förutsättningar när politiken ska formuleras. Endast så kan människor vinnas för en politisk uppfattning. För oss är det också självklart att dogmerna måste anpassas efter verkligheten, inte tvärtom. För ”tio unga vänsterpartister” är det uppenbarligen inte så. För dom är dogmerna överordnade. I klassisk bemärkelse är det vår hållning som är vänster och tio unga vänsterpartister som representerar en konservativ ståndpunkt.

Statssocialism eller självförvaltning
Är statsapparaten självklart bättre ägare och förvaltare av gemensamma värden än självförvaltande organ? Vi hävdar att statsmakt och offentlig sektor inte i alla sammanhang gynnar de breda folklagren. Det har funnits en övertro på den goda staten hos många statssocialister inom såväl socialdemokratin som den kommunistiska rörelsen, och det är den traditionen som de unga vänsterpartisterna anknyter till. Tyvärr är vi övertygade om att många medborgare har exempel på förtryckande myndighetsmakt, inte minst i kontakten med vården och skolan – de två stora välfärdsapparaterna. Därför behövs en diskussion om egenmakt och självförvaltning, men också i perspektivet att utveckla medborgarnas delaktighet och ansvar för välfärdssamhället. Vad som är höger och vänster i den diskussionen är inte självklart!

Demokratisk centralism eller breddat parti
Vår allvarligaste invändning mot tio unga vänsterpartister är emellertid synen på partiet och den interna demokratin. Vi som är kritiska till vänsterpartiets utveckling under den senaste tiden ska – enligt ”de tio” – inte använda kontakter och media för att framföra kritik. Detta ska ske i partiets reguljära organ. Om så inte sker har vi inte i vänsterpartiet att göra, signaleras det hotfullt. Denna syn på yttranderätt och debatt, liksom bristen på intresse av att låta politiskt intresserade människor få ta del av en vital vänsterdebatt är allvarlig. Den speglar en parti- och demokratisyn som i vpk:s och kommunistisk ungdoms gamla marxist-(leninistiska) grundkurser gick under beteckningen demokratisk centralism.

Björn Grip, Norrköping
Tommy Hamberg, Eskilstuna

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vem sa att jag är för gammal? Kommunismromantik röstar jag inte på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
februari 2005
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

%d bloggare gillar detta: