Det räcker inte med att sitta ner och kissa…

februari 8, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

…som en känd manlig partiledare visst gör. Det räcker inte heller att kalla sig feminist som flertalet partiledare gör. Det är dags att gå från ord till handling. Det skriver Maria Hagberg, Höganäs, i sin krönika.
Jag upphör aldrig att förundras över att ett stort antal män känner sig angripna, eller maktlösa, när kvinnor kallar sig feminister och kräver sina mänskliga och demokratiska rättigheter. Maktlöshet har olika betydelse utifall man har makt och känner sig maktlös eller om man inte har makt och känner sig maktlös, det säger sig självt.
För några år sedan sa jag på en kongress, angående mäns våld mot kvinnor, att det var dags för männen att sluta ta på sig kollektiv skuld för våldet och i stället ta på sig ett kollektivt ansvar för att få slut på våldet.
Det har inte hänt så mycket sedan dess. Jovisst har debatten blossat upp ordentligt och visst har några enstaka grupper män gått från skuldbeteende( offerbeteende) till ansvarsbeteende. Men vad har sedan hänt?

Lönediskrimineringen fortgår utan att något särskilt händer. Det är tydligen ok med en löneskillnad på minst 10 % grundad enbart på att man är kvinna. De mansdominerade facken motarbetar ständigt de kvinnor som arbetar i offentlig sektor för att deras lönenivå skall upp och det samhälleliga reproduktiva arbetet skall värderas lika.

Internationellt fortgår kvinnoförtrycket. Porrliberaler och religiösa fundamentalister kan sälla sig till samma klubb. Båda uppmuntrar kontroll över kvinnans sexualitet för offentlig konsumtion i form av bordeller och trafficking, eller inom hemmets sfär som mannens egendom.

Patriarkatet bärs upp både av män och kvinnor. När det gäller kvinnor handlar det oftast om en klassdimension. Kvinnor är som grupp konsekvent underordnade oavsett klass, etnicitet eller sexuell läggning, vart man än ser sig om världen.
Homosexuella kvinnor tillhör i högre grad arbetarklassen och har en genomsnittsinkomst som vida understiger manliga homosexuellas. De har ofta också en lägre social status och då det gäller t ex asylskäl för kvinnor med homo, bi eller transsexuell läggning så missgynnas de i jämförelse med män. Kvinnors asylskäl på grund av hot om sk hedersbrott tas inte heller på allvar.

Då det gäller hållbar utveckling finns det ytterligare argument för att bryta utvecklingen. Gör en genusanalys av energiförbrukning och miljövidrig verksamhet i världen så talar den sitt tydliga språk. Militarismen och dess anspråk på världsekonomin är ett annat.

Unga flickor bör lära sig självförsvar i skolan menar många. Alla ni med döttrar, hur ställer ni er till det?
Anledningen är bland annat att unga flickor vid upprepade tillfällen utsatts för sexuella övergrepp där de skuldbeläggs. Åtskilliga rättegångar har utmynnat i domar mot de unga flickorna i stället för förövarna. De behöver försvara sig för att inte antas vara en presumtiv sexualpartner bara de visar sig ute, särskilt kvällar och nattetid. Vi äldre kvinnor har nästan alla trakasserats på krogen av överförfriskade män som tar sig vilka friheter som helst. Skulle en man acceptera detta? Vårt livsutrymme begränsas. Vi måste tänka på när vi går ut och var vi går. Samhällsplaneringen brister

Kvinnors inflytande politiskt och kvinnors ekonomiska oberoende är globalt sett obefintligt. Genom att kvinnors arbete värderas lika och att reproduktivt arbete uppvärderas till samma nivå som det produktiva får vi det största klassförtrycket upphävt. Det som utövas mot över halva mänskligheten.

Alla ni maktlösa män, här finns massor att göra så anslut er till den feministiska frigörelsen mot könsförtryck. Både män och kvinnor har nytta av detta. Då kan vi verkligen tala om alla människors lika värde.

Maria Hagberg

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Dags våga rita om kartan! Vem sa att jag är för gammal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
februari 2005
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

%d bloggare gillar detta: