Dags våga rita om kartan!

januari 31, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är dags för det politiska systemet att lämna Axel Oxenstiernas modell för det svenska samhället och bryta upp den nuvarande länsindelning till en regional struktur med mer folklig förankring. Som vänsterkraft måste vi våga rita om den politiska kartan utifrån medborgarnytta, där också ett tydligt politiskt ansvar kan utkrävas av väljarna. Det skriver Tommy Hamberg, kommunalråd (v) i Eskilstuna.
Axel Oxenstierna ligger begravd i min hemkommun Eskilstuna. Ni vet han som har ritat landets politiska länsindelning på 1600-talet! Idag är det nästan bara den politiska länsnivån som använder sig av Oxenstiernas geografi. Alla andra samhällsaktörer har själva vågat ritat om kartan så att den är bättre anpassad till dagens behov. Fackförbunden, kyrkan, arbetsgivarna, statliga myndigheter etc., alla har de förändrat sin regionala indelning. Inte på samma sätt utan alla har förändrat efter deras egna behov. Kronofogdemyndigheten har tio regioner, Vägverket har sju, Banverket har fem och Skolverket elva regioner. Varför vågar inte politiken? Jag menar att en framåtsyftande vänster ska inse att det är landskapen som har en folklig förankring i vårt land, men att nuvarande länsindelning saknar medborgerlig sådan.

Att vi måste ha en direktvald politisk regional nivå med egen beskattningsrätt tror jag de flesta är överens om. Då måste man skapa gränser för valbarhet och väljare. Det regionala organet ska vara jämställt med primärkommunerna och alla frågor som kommunerna själva har kompetens att klara av ska självfallet stanna kvar på den primärkommunala nivån. Alternativet blir otydlighet och ansvarsflykt.

Det finns tre olika regiontyper, den kulturella, den administrativa och den funktionella. Det ser olika ut i landet. När region Skåne bildades sammanföll den administrativa gränsen med den kulturella. I andra delar av landet måste den nya kartan ta helt andra hänsyn. Vem ska rita om kartan? Diskussionen om hur det ska se ut och underlaget för beslutet måste vara den lokala och regionala nivåns ansvar medan beslutet om att inrätta nya regioner, ca 10-12 till antalet, måste bli ett nationellt beslut. Jag tror att ett sådant beslut kan bygga på att införandet kan ske under en tidsperiod med en bortre gräns. Detta skulle underlätta genomförandet.

Vad ska då den regionala nivån syssla med? I första hand måste hälso- och sjukvården samt de regionala utvecklingsfrågorna bli huvudarbetsuppgifter. I det regionala utvecklingsansvaret ligger också att ta över de uppgifter som finns hos Länsstyrelsen. På så sätt kan Länsstyrelsens roll begränsas till att ta vara på statens myndighetsansvar samtidigt som de statliga myndigheterna måste genomgå en strukturrationalisering och förmås att möta den direktvalda regionala nivån med en regional indelning som är anpassad efter den.

Min oro är att vänstern i vid mening blir konservativ och försvarar den nuvarande ordningen. På så sätt kommer andra att rita den nya kartan och våra aspekter kan komma att bli bortglömda. Aspekter som helt och hållet bör utgå ifrån medborgarnyttan och att det skapas ett tydligt politiskt ansvar som inte går att fly ifrån. Den oron hoppas jag är obefogad. Låt oss lämna Oxenstiernas modell. Han vilar ändå tryggt i min hemkommun Eskilstuna.

Tommy Hamberg
Eskilstuna

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Funderingar med anledning av en nyårsönskning Det räcker inte med att sitta ner och kissa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: