Var trivs den frihetliga vänstern bäst?v

januari 21, 2005 at 8:03 e m Lämna en kommentar

Nytt parti? ”Business as usual”(d v s en regeringsanfrätt socialdemokrati- ett initiativfattigt vänsterparti vars nygamla ideologiska position mariginaliserar trovärdighet och väljarbas samt ett miljöparti som inte vänsterväljare litar på )? Kvinnolista? Junilista? Samlingslista? Alternativen är många men var finns plats för den frihetliga vänster 2006 som kan samla och utgöra en verklig politisk kraft med styrka att dela regeringsmakt och verklighetsansvar?

Finns den i ett Vänsterparti som alltmer suddar ut gränser mot den s k ”avgrunden” och åter ser de kommunistiska regalierna som något att samlas kring. Ett parti där de som inte bara ”kallar sig” utan ”är” anrikas i hierarkin……? Finns den i ett smalt och polariserande feministiskt parti? Finns den i ett miljöparti med tämligen svag dragningskraft på människor som är vänster? Kan socialdemokratin radikaliseras inifrån? Eller finns utrymmet för en organiserad frihetlig vänster som kan förena de bästa egenskaperna utan att därför vara uddlöst. Mitt enda svar är att ”Business as usual ” äventyrar vänstermajoritet i nästa val och kommer att mariginalisera vänstern till en retorisk periferi- allt annat måste kätterskt och utan skygglappar prövas. Det parti som lyckas med ett vägval vänster kan samla alla oss som för partiegoister ses som ett hot men som för väldigt många ses som ett hopp och en möjlighet.

Alla är eniga om att en samlad vänster får kraft. Vad kan då samla en bred vänster och var ska alla vi som är lite vänster om (s), men starkt ogillar återgången till kommunistisk retorik och utopi samlas? Vi som tycker att ett kvinnoparti blir för smalt och polariserande. Vi som är kritiska till EU- men 11 år efter medlemskapet inser att vår kritik ska föras i EU och att ett utträde här o nu är passé? Var skulle de miljöpartister som tröttnat på utopisamhället och som vill uträtta något i dagspolitiken trivas. Passar vi in i dagens miljöparti, dagens vänsterparti eller en regeringsanfrätt socialdemokrati? Finns utrymme och behov av ett nytt parti? Svaret på denna tabubelagda fråga är i mitt parti nej. Jag vill våga vända på frågan och hävda att ett parti som alltmer rör sig i riktning mot ideologisk renhet och nykommunism på bekostnad av bredd tillsammans med ett kvinnoparti kommer att bädda för en borgerlig valseger och har redan genom historien splittrat vänstern i sin kultur av stigmatiseringar och förenklade indelningar i goda och onda. Determinism, inskränkt demokratisyn och synen på planhushållning måste förpassas till de historiska erfarenheternas skräphög.

Oavsett var jag efter ett helt liv som lojal vänsterpartist slutligen landar i denna fråga så måste den utan skygglappar diskuteras öppet och förutsättningslöst. Detta utifrån den principiella utgångspunkten att partier i sig saknar egenvärde. Den 29 januari måste Vägval Vänster våga diskutera för och nackdelar med detta och helt förutsättningslöst pröva och väga de fördelar men också stora problem det skulle innebära för vägval vänster att samla svensk vänster i bred mening och omvandlas till det politiska parti det ändå ständigt anklagas för att vara. Vägval vänster är politiskt brett och har hos väldigt många fler fått axla ett ansvar för vänsterns framtid, vad vi än må tycka om det. Själva ”varumärket ” Vägval vänster har blivit etablerat och ideologiskt starkt förknippat med någon form av ickekommunistisk frihetlig socialism med gröna förtecken. Ett positivt värdeladdat begrepp är ju en i dagens samhälle väldigt viktig del och kanske en förutsättning i ofta förenklade debatter.

Finns politiskt utrymme för något med denna ideologiska bas? Svaret på denna fråga måste bli ja. Hos många Socialdemokatiska-, Miljöparti- och vänsterväljare hittar man ett stort tomrum och vilsenhet. Människor som kanske inte söker det mest radikala i alla frågor, men något som med trovärdighet kan hävda rimliga rättviseprinciper, ekologiskt tänkande och ekonomiskt ansvar. Föreningens staturer är ju att berika medlemmarnas humankapital och ingen partibildning. Det krävs alltså någon form av samsyn med stor tolerans för andra åsikter i olika sakfrågor för att lyckas. Måhända EU-kritik utan att kräva utträde här o nu, Fundamentalt rättvisa villkor för kvinnor utan kollektiva mansskatter, talibaner och död åt familjeprinciper- d v s inte polarisera mer än nödvändigt. Miljöprinciper som har bred acceptans bland folk. Varken munkorgsstadga, demokratisk centralism, men en insikt om framtidens oförutsägbarhet eller en syn på marknad och planering som inte behöver stå i motsatsställning. En utrikespolitik som tar hänsyn till fundamentala demokrati- och miljöprinciper och inte bara relationen till USA och olika grad av revolutionsromantik.

Jag blir alltmer övertygad om att om vänsterpartiet inte gör tydlig avbön från de nygamla kommunistiska tankegodsen så förlorar vänstern inflytande i svensk politik. Socialdemokratin är administrativt överlägsna, men tämligen regeringsanfrätta. Miljöpartiet har genom åren varit alltför ombytliga o övertaktiska i vänster-högerskalan beroende på vad som gäller just nu och dåliga erfarenheter av den fundamentalim som periodvis dominerat är ett ok. Feministpartiet blir alltför politiskt smalt- och dessutom delar jag inte de konkreta utspelen som polariserar alltför mycket för att det ska bli konstruktivt- men jag tror att som enfrågerörele kan den samla åtskilliga väljare främst bland vänsterväljare. Återstår att inventera hur brett stöd det kan finnas för vägval vänster. En frihetlig, ickekommunistisk vänster. som historiskt anknyter till frihet, miljö, jämställdhet. Konstruktiv EU-kritik utan absolut utträde (kanske mer åt junilistan). Finns ju nu ett inarbetat, känt, varumärke som annars skulle kostat mångmiljonbelopp att lansera, finns kloka och omdömesgilla människor med lite erfarenhet i bagaget, finns 100 000-tals väljare i skärningen mellan s-mp-v där ett politiskt tomrum nu växt fram. Med inte alltför komplicerade punkter i en politisk/ideologisk varudeklaration och allmän klokhet så tror jag att utrymmet och behovet finns utan att man behöver framstå som mest radikal i alla frågor- det har ju annars varit ett av vänsterns problemen i sin självhävdelse. Saknas gör emellertid en partiapparat (tungt o jobbigt), saknas ekonomiska resurser och en fungerande ledning med ansvar för organisationen. Detta ser jag som ett stort och kanske avgörande problem

Och jag antar att alla är lika trötta som jag- men samtidigt nyfikna på vad framtiden skulle kunna bära. Den politiska uppgörelse som vänstern i Danmark o Norge gick genom kanske, hur känslomässigt plågsamt det än må kännas, står för dörren. Jag har inte ens funderat på hur en politisk positionsbeskrivning för vägval vänster skulle kunna se ut- men jag börjar alltmer fundera i de termerna. Jag tycker det skulle vara spännande att se vilken reaktion en sådan kunde få- Jag ser det som en förutsättning att det inte bara blir vänsterpartister bakom om det ska kunna utöva politisk attraktionskraft och att det blir tämligen kortfattat.

Jag skulle vilja att vägval vänster på sitt riksting 29:e januari ger en mindre grupp (gärna med Johan Lönnroth som sammankallande) i uppdrag att hitta de politiska frågor och ideologiska principer som skulle kunna samla och fylla detta politiska tomrum till vänster- det handlar ju till syvende och sist om politiska ideer för förändring. Därefter samlas vi till ett nytt rådslag för ställningstagande om en eventuell ombildning av vägval vänster. Bedöms hindren och problemen då för stora – vilket verkligen inte kan uteslutas – så gäller naturligtvis”business at usual”

Är mina, kätterska och i mitt eget parti naturligtvis förbjudna, tankar oansvariga mot vänsterväljare och de partier som just nu famlar eller står de för något fler funderar över?

 
Skugga Skugga Skugga

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Att lämna det trygga och våga misslyckas Funderingar med anledning av en nyårsönskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: