Att lämna det trygga och våga misslyckas

januari 21, 2005 at 8:01 e m Lämna en kommentar

Grönt parti, feministiskt parti, socialistiskt parti eller frihetligt socialistiskt parti, uttrycken och önskemålen är många. Vårat sätt att se på det och uttrycka oss är färgat av våra tidigare erfarenheter och sympatier.

Någon vill värva oss till miljöpartiet med motiveringen att mp har allt det vi söker och ”glömmer” att vi inte söker allt som mp har. En eller flera vill göra oss alla till feminist av sin modell, försummar att alla inte är ”renläriga” feminister. Andra vill ha en socialism utan kommunism och tror att det allt.
Kan något av alternativen vara en framtida kraft? Det är de knappast, inte var för sig. Kan ett parti vara utan någon av inriktningarna, det går nog inte heller. Kan man låta någon av inriktningar dominera, det är möjligt att någon linje eller förhållningssätt kan det under en tid.

Gemensamt för oss är att vi söker oss från någonting och mot något som är öppnare, humanistiskt och demokratiskt och därför är de i dag befintliga partierna är diskvalificerade och något alternativ finns inte än.
Vårt sökande ses inte med blida ögon av något av partierna. Från moderaterna till vänsterpartiet så är alla nya partibildningar ett hot. Ni kan se mp,s friande som deras försök att stämma i bäcken, eftersom de har ett vikande väljarunderlag och inte kraft nog att agera på annat sätt.
För närvarande är dock inte borgerligheten det största hotet mot en ny partibildning eftersom deras behov av att det kommunistiska vänsterpartiet försvinner är större. Det allvarligaste hotet mot en ny partibildning är socialdemokratin, för att en ny partibildning kan intressera deras väljare och fotfolk. Dels att de gärna ser att det kommunistiska vänsterpartiet finns kvar som både hot, förhandlingskort gentemot borgerligheten och motvilligt transportkompani. Vänsterpartiet är de facto minsta hotet, eftersom i deras led finns det många som är trötta på det och desillusionerade.

Det allvarliga ur vår synpunkt är att hittills har allt resonemang när det gäller en ny partibildning hållit sig till kända modeller och inte haft tillstymmelse till antydan av att lämna kända trygga områden. Det är knappast ett reformerat vänsterparti eller socialdemokrati som politiskt intressant längre för gemene man.
Som ni också har sett så har relativt många uttryckt att de kan tänka sig att rösta på Junilistan. Istället för att börja orera om att folk inte begriper så kanske det är dags att fundera på vad det är för signal som ges till oss. Något betyder det när många frångår sina tidigare politiska preferenser, det bör ju vara en tankeställare.
Karismatiska personer kan ju lyfta upp en och annan fråga, såsom Schyman har gjort med feminismen, men om frågan har haft en egen tyngd är inte alltid självklart. Nils Lundgren kan vi inte beskylla för att vara karismatisk, Junilistan lyftes nog av någon annan kraft.
De två parti som säger sig ha ett feministiskt eller grönt perspektiv går kräftgång eller till och med baklänges i opionsmätningar säger oss något också, frågan är om vi vill ta det till oss.

I den sparsamma debatt som förekommer har begrepp som frihetlig socialism och federativ parti syns till men inte utvecklats i någon större omfattning, mest beroende på att vi inte riktigt vet hur och att vi är fast i det förflutna. Jag ska vara lite kritisk, hittills har alla seminarier som varit i VVV,s regi hållit sig till det invanda och bekanta. Vi går inte utan för de oskrivna reglerna, vi utmanar inte våra invanda politiska doktriner.

Och fram för allt, om vi ska skriva politisk historia måste vi lämna det trygga och kända och våga misslyckas.

 
Skugga Skugga Skugga

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Är du ärlig Alf? Var trivs den frihetliga vänstern bäst?v

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: