Att hålla ryggen fri eller bli en folkefiende?

januari 20, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Myndigheterna i Thailand avstod från att varna för eventuella flodvågor till följd av jordbävningen i sydostasien. Även om följderna denna gången överskred alla tänkbara scenarion är tendensen att myndigheter avstår från att larma eller infomera allmänheten för faror ett inte helt okänt fenomen. Särskilt inte i fråga om miljörisker. Det skriver Högni Hansson från Landskrona.
Hade effekterna i samband med flodkatastrofen i Asien kunnat lindras genom att befolkning och turister hade varnats i tid? Redan tidigt kom det nyheter om att Thailands meteorologiska departement fick reda på jordskalvet en timme innan en ev. flodvåg skulle nå Thailands kust. Det fanns därför möjlighet att varna befolkning och turister och evakuera de områden som var i riskzonen. Någon varning gick inte ut. ”Den avgörande faktorn i beslutet var att turistsä-songen var i full gång med nära 100-procentig hotellbeläggning. Om vi hade utfärdat varning, som då lett till en evakuering, och ingenting hade hänt, vad skulle då bli följderna? Turistnäringen skulle påverkas. Vårt departement hade inte kunnat hantera en sådan situation, vi skulle gå under om tsunamin inte kom” har en källa på departementet uppgett. Man tog stor hänsyn till att turistindustrin skulle drabbas hårt av en varning. Man gjorde helt enkelt en krass ekonomisk kalkyl och avstod från att larma. Dessutom var man rädd om sin egen framtid.

Fenomenet att myndigheter avstår från att larma eller informera allmänheten förekommer inte bara i så extrema situationer som den i Asien nyligen. Det kan röra sig om risker med farliga kemikalier i leksaker eller livsmedel, om föroreningar i dricksvatten eller luften, dåligt badvatten, farliga utsläpp från en industri eller ohälsosamma bostäder. Ett vanligt fenomen på 1970-talet var att man inte ville oroa befolkningen om luftföroreningarna i städerna. Huvud-argumentet var att folk blir sjuka av oron. Några vetenskapliga bevis för att oron p.g.a. information om hälsorisker skulle orsaka ohälsa i sig finns inte. Rädsla för repressalier från över-ordnade har lett till att tjänstemän undanhållit viktig information och även att viktig information undanhållits av ekonomiska hänsyn till producent eller leverantör. Neurosedynskandalen är ett bra exempel på utebliven information som orsakade stort lidande. Det gäller även miljö-chefen som hemlighöll att dricksvattnet hos en restaurang var otjänligt för att restaurangen inte skulle förlora inkomster och utsatte dess kunder för de risker som otjänligt vatten kan medföra. Men det finns även exempel på tjänstemän som ”larmat” och råkat illa ut. En miljöinspektör i Stockholm blev fråntagen sina arbetsuppgifter när han ställde krav på det kommunala bostadsbolaget. Det misshagade de styrande. Det har även förekommit exempel på att information om föroreningar av luft eller vatten orsakat anklagelser om att kommunen skandaliserats eller att stadens rykte smutsats ner.

Fenomenet med myndigheter som avstår från att slå larm av ekonomiska eller maktpolitiska skäl är välkänt. Man skulle kunna kalla det ”folkefiendesyndromet” efter Ibsens drama Folkefiende. Ibsens pjäs handlar om en läkare som upptäcker att badvattnet på orten är förorenat och farligt att bada i. Badvattnet är viktigt för turismen. Läkaren larmar om riskerna och får för det tåla både trakasserier och förföljelse från ortens styrande och från affärsmännen på orten. Det slutar med att han får emigrera. Samma tema återfinns i romanen Hajen och i den film som är gjord efter boken. Där är det polismästaren på orten som vill förebygga flera olyckor genom att stänga badstränderna när badsäsongen startar när han upptäcker att en människoätande haj finns i vattnet utanför badstränderna. Han får de styrande emot sig p.g.a. att det stör affärerna. Konsekvenserna av dessa händelser blev inte så stora som av tsunamin, men mönstret är det samma. Skillnaden är att de som satt inne med informationen valde att skydda den ovetande allmänheten och därmed sätta sin egen ställning på spel, trots krav på att de skulle ta hänsyn till kortsiktiga ekonomiska och maktpolitiska intressen.

Det är viktigt att bygga upp system som eliminerar risken för att viktig information om risker och faror undanhålls av ekonomiska och maktpolitiska skäl. Ett system som ska fungera även i krissituationer. Det är vid krissituationer som systemet testas. Det innebär att myndigheter som bevakar risker och faror i samhället måste vara oberoende. Det får inte innebära risk för enskilda tjänstemän att slå larm när det kan behövas. Utvecklingen inom miljöområdet har de senaste årtiondena gått i rakt motsatt riktning. Särskilt den kommunala miljötillsynen har hamnat allt mer i en beroendeställning samtidigt som trenden att kommunerna ska profilera sig och efterapa näringslivets ”koncerntänkande” där alla delar av den kommunala verksamheten ska underordna sig viljan att skapa en positiv bild av kommunen. I ett sådant klimat tolereras inte larmrapporter om dålig miljö. Det kan skrämma folk från att bosätta sig i kommunen och företag att etablera sig där. Enda sedan kommunallagen ändrades 1992 som tillät kommunerna att organisera sin verksamhet efter eget skön har problemen med oberoende kommunala myndigheter ökat och varit en ständigt återkommande utredningsuppgift utan att frågan har lösts. I några kommuner har avsikten helt klart varit att tysta just den typen av kritiska synpunkter om risker och faror som jag beskrivit. Andra kommuner har följt modet och trott sig spara pengar. Det enda sättet att lösa frågan om oberoende är att i lag beskriva hur organisationen ska se ut och inte som hittills hur den inte ska se ut.

Högni Hansson

Entry filed under: Veckans krönika.

En regnbågsallians för vänstern Kooperativa vårdcentraler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: