Svik inte väljarnas förtroende

januari 18, 2005 at 7:47 e m Lämna en kommentar

Det senaste årens utveckling inom politiken har inneburit att många lämnat partier och sina parlamentariska uppdrag. Många tycker att gränsen är nådd och orken har tagit slut.

Några har lämnat för att organisera sig i något annat parti. Det vore förmätet av oss att ha synpunkter på det. Var och en ska naturligtvis följa sin egen politiska och ideologiska övertygelse. Om man tex är vänsterpartist och finner sig mer hemma hos Socialdemokraterna eller Miljöpartiet så är det där man ska vara.

Däremot vill vi uppmana dem som funderar på att bara lämna till ’’ingenting’’ att tänka över sin situation. Det gäller i synnerhet de uppdrag som har sin grund i väljarnas förtroende. Redan nu har det uppstått lägen som innebär att stolar står tomma i kommunfullmäktigen och i kommunala nämnder och styrelser.

Vi är många som har anledning att känna ett berättigat missnöje med utvecklingen i Vänsterpartiet. När politiska och ideologiska idéer och förslag möts med tystnad och i värsta fall ren dumhet då är det sunt att reagera. Det ligger i sakens natur att vänsterorienterade människor inte visar undfallenhet och undergivenhet. Verkliga samhällsförändrare beter sig inte så. Vi lägger oss inte platt efter marken utan går framåt.

Dessutom har många av oss fått väljarnas uppdrag att företräda dem på olika nivåer i samhället. Det är inte partikongresser, partistyrelser, verkställande utskott eller partiordföranden som fördelar dessa uppdrag. Partier har dess bättre ingen över folket ledande roll. Folket väljer sina egna företrädare.

Vi menar att det är mycket viktigt att inte svika medborgarnas uttalade förtroende. I några kommuner är läget sådant att om ickekonservativa krafter lämnar finns det inga kvar som kan ta över. Det kan i sin tur innebära att det uppstår borgerliga majoriteter trots att väljarna i valet gett klartecken för röd-gröna majoriteter. Det säger sig självt att vi aldrig ska medverka till en sådan utveckling.

Att breda röd-gröna och feministiska strömningar diskuterar vänsterns politiska och organisatoriska framtid är nödvändigt och bra. Men då gäller det också att i dagsläget visa ett sådant ansvar att befolkningen inte tappar förtroendet för oss.

Vår uppmaning är, svik aldrig dem som gett dig sitt förtroende vid allmänna val!

Annonser

Entry filed under: Demokratiutveckling, Vänsterns Vägval.

Var finns kommunismen och plakatbärarna? En regnbågsallians för vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: