Folkrörelser bygger världen!

januari 12, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Dagens debatt om utvecklingens förutsättningar har passerat den gamla sterila motsättningen stat eller marknad. Sedan ett årtionde har en gemensam grundsyn vuxit fram hos ekonomer, statsvetare och utvecklingsforskare som betonar behovet av statlig styrning, väl fungerande institutioner, förnuftig ekonomisk politik, demokratiska och öppna styrelseformer liksom av ett dynamiskt näringsliv. Medan man under 1980-talet kunde sätta stat mot marknad, talar man i dagens samsyn om samspelet mellan statliga institutioner, internationella spelregler, det civila samhället och marknadsaktörer som en förutsättning för hållbar utveckling. Det skriver författaren och ekonomen Kenneth Hermele i sin krönika
I denna samsyn på utvecklingens drivkrafter spelar folkrörelser en central roll. Vi vet från Sveriges historia att folkrörelser kan vara avgörande. Så hade frikyrkan, nykterhetsrörelsen och fackföreningsrörelsen en nyckelroll när Sverige utvecklades från ett av Europas fattigaste länder till en välmående välfärdsstat. Att staten liksom det privata näringslivet stod bakom denna utveckling är väl uppenbart, men en förutsättning för att den skulle ta fart och bli uthållig låg i det imponerande arbete som folkrörelser på samhällets alla områden utfört och fortsatte utföra.

Idag kan vi se hur denna svenska erfarenhet av folkrörelsers betydelse lyckats förändra diskussionen och politiken på en rad viktiga fält för utvecklingen i Syd.

 Inom ramen för det internationella handelsregelverket har folkrörelser i Nord och Syd under de senaste tio åren, sedan Världshandelsorganisationen WTO bildades 1995, betonat att ett regelverk som huvudsakligen tar hänsyn till transnationella företags och rika länders intressen inte är hållbart. Det kommer att slitas sönder av sina egna motsättningar när Sydländer och folkrörelser runt om i världen protesterar mot den rika världens maktmonopol och godtycke. Att WTO:s toppmöten två gånger havererat – i Seattle 1999 och Cancún 2003 – bär syn för sägen. För framtida förhandlingar finns hoppet att WTO:s dominerande medlemmar – framför allt EU och USA – nu lärt denna läxa och kommer att ta större hänsyn till vad Sydländer anser.

 Den syn på fattigdom som folkrörelser sedan länge stått för säger att inkomst bara är ett av flera mått som måste tas i beaktande när vi diskuterar och utformar en politik för utveckling. År 2000 beslutade FN i den andan om åtta utvecklingsmål – de s.k. millenniemålen – som världssamfundet tillsammans ska uppnå till år 2015. Här ingår, förutom målet att halvera fattigdomen, målsättningar på hälsans, utbildningens och miljöns områden. Utveckling är alltså något annat – och större – än ekonomisk tillväxt (även om utveckling utan tillväxt inte är rimligt att tänka sig i fattiga länder).

 Folkrörelser kräver att demokrati och öppenhet inte bara ska råda inom länder utan i lika hög grad bör gälla inom de internationella institutioner som ska bidra till global utveckling. Här finns idag ett demokratiskt underskott som innebär att Sydländer hålls utanför beslutande organ och saknar möjlighet att påverka institutionernas politik, exempelvis när det gäller villkor för bistånd, lån och skuldlättnader. Ett genombrott för ett mer demokratiskt synsätt i linje med vad folkrörelser står för kom dock vid FN:s konferens om utvecklingsfinansiering, Finance for development, i Monterrey 2002. Där betonades att institutioner som Världsbanken och IMF bättre måste avspegla alla sina medlemmar och att Syd skulle ges ett ökat inflytande över institutionernas verksamhet.

Folkrörelser i Nord och Syd försöker alltså de globala institutionernas politik i rätt riktning. Men det är en utveckling som kommer att ta tid, kanske lång tid. Och då hotas faktiskt de multilaterala regelverkens överlevnad, men inte av att folkrörelser och länder i Syd ställer för höga krav utan av att Nord inte accepterar jämbördiga spelregler.

Kenneth Hermele, ekonom och författare

Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Malplacerad diskussion Borgerligt stormanlopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: