Finns en moral i katastrofen?

januari 6, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

 
På en sekund förändras allt. För den som drabbas direkt och indirekt är inte orsaker och sammanhang det viktigaste. Varje sorg är unik och omätligt djup. Men en katastrof av detta slag är också viktig för ett helt samhälle för att i framtiden kunna begränsa och lindra omfattningen.
28 juli 1976 vann Anders Gärderud 3000 m i OS– ett oförglömligt idrottsminne för mig som minns detta . Samma dag dog 600 000 människor i ett jordskalv i Tianjin i östra Kina. Handen på hjärtat- Hur många av oss minns detta? Vilken hjälp bidrog vi med och vilka slutsatser drogs av detta? Nu har en liknande katastrof drabbat ett svenskt semesterparadis. Nu krävs ansvarigas huvud på fat och nu blottas enorma brister i Sveriges beredskap för internationella naturkatastrofer.

Enorma katastrofer är inget nytt. De största är tyvärr skapade av människans egna föreställningar och ideologier. Krigen är de största dödsmaskinerna men dåliga politiska idéer som rymmer tankar om determinsim, raser och klassers överlägsenhet är faktiskt än värre dödsmaskiner. Slaveri, nazism och kommunism där människovärde och demokrati underordnats högre värden har skördat långt fler dödsfall än alla naturkatastrofer bara under 1900-talet. T o m våra globala trafiksystem skördar fler dödsoffer om man räknar samman några år. Och sorgen är för alla nära och kära lika oändlig.

Att hindra naturkrafterna står inte i mänsklig makt- men att prioritera våra samhällen att bättre hantera och lindra dess effekter kan vi faktiskt göra, liksom politiska val. Det är ju i sammanhanget frestande att jämföra den totala brist på ambulansflyg med de enorma ansträngningar Sverige lagt ned på att utveckla stridsflygplanet JAS och dessutom gjort allt för att förmå ett fattigt land som Thailand att köpa detta. Där har samarbetet utvecklats. Sådant går faktiskt att ändra. Jag är inte någon större anhängare av militära strukturer, men i Sverige finns varje år en årskull unga män (och tyvärr alltför få kvinnor) på våra regementen utbildade, inte bara för att döda, utan även för att i ett kaos ta om hand och ta tillvara döda och sårade under svåra förhållanden och en ledningsstruktur som fungerar i kaotiska situationer. Varför är då inte vår militära organisation 2004 inriktad på att snabbt kunna hjälpa till vid naturkatastrofer runt om i världen? Måhända kanske för att vi planerar för repriser av andra världskriget istället för dagens hotbild?

Varför investerar mänskligheten miljarder i nya sofistifikerade krigsmaskiner när ganska enkla varningssystem och dagens moderna kommunikationssystem kan rädda 100-tusentals liv vid naturkatastrofer av detta slag? Ligger inte detta i mänsklighetens intresse?

Visst har misstag och en beklämmande politisk passivitet blottlagts, men jag kan tyvärr inte slå mig för bröstet och säga ”Vad var det jag sa” för det gjorde jag inte. Närmast patetiskt är det att höra olika potentater kräva regeringars avgång eller huvuden på fat när de själva inte ropat en enda gång innan katastrofen utan först med facit i hand.

Sorgen har sin tid, liksom mardrömmen. Det enda vi som har förmånen att en tid få leva våra liv på detta vårt enda klot kan göra är att fortsätta bygga bättre fungerande samhällen och inse att jorden är en fantastisk plats, där möjligheterna är oändliga, men också en utsatt liten planet där vi tillsammans utsätts för krafter vi många gånger inte råder över och därför måste tillsammans förbereda oss för dessa så att sorgen kan minimeras och döden möts med värdighet.

Staffan Norberg
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vad tsunamin lär Vänstersamling mot regeringens säkerhetspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: