Naturligt att vänsteralliansdebatten förs hos VVV

januari 5, 2005 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Jag blir bekymrad över kritiken, att några diskuterar kring valallianser och valteknisk samverkan. Varför skulle dom inte göra det? Och varför skulle dom inte göra det på Vägval Vänsters hemsida, frågar Dan Gahnström och ger själv svaret:
– Vägval Vänster har skapats för att vara ett debattforum. Många har av just den anledningen anslutit sig till Vägval Vänster.
Inför Vägval Vänsters rådslag den 29/1 har flera artiklar, publicerade på Vägval Vänsters hemsida, handlat om vänsterallianser av olika slag. Det finns såväl positiva som kritiska åsikter om detta. Det är inget konstigt med det. Så har det alltid varit.
Konstigt blir det emellertid om man ifrågasätter själva diskussionen. Men det är dess värre heller inget nytt. Hur ofta har vi inte fått höra, ’’visst, det än en intressant frågeställning men den är ’tyvärr’ ställd vid fel tidpunkt, av fel forum, till fel forum’’. O.s.v.

En medlem av Ung Vänster i Storstockholm, skriver den 22/12 att han känner sig överkörd för att vissa i Vägval Vänster talar om en så kallad vänsterallians. Han påstår vidare att ’’dom’’, dvs vissa i Vägval Vänster, över huvudet på honom och andra utropar sig själva till vänsterns framtid.

Nå, att påstå sig tillhöra framtiden hör ju liksom till om man tror på det man slåss för. Det gäller säkert även för Lars Ohly och Siv Holma, eller för Ulla Hofmann och Kalle Larsson, för att nämna några ur vänsterpartiets ledning. De har ju tackat ja till att leda Vänsterpartiet och i det innegår rimligen också att ha tankar om vänsterns framtid. Så måste det rimligen vara även om Lars Ohly efter det att han valts till partiledare förklarade att några större förändringar var inte aktuella med honom som partiordförande.

Jag blir dock bekymrad över kritiken, att några diskuterar kring valallianser och valteknisk samverkan. Varför skulle dom inte göra det? Och varför skulle dom inte göra det på Vägval Vänsters hemsida?

För det första: Vägval Vänster har skapats för att vara just ett debattforum. Många har av just den anledningen anslutit sig till Vägval Vänster. Vägval Vänsters uppgift är således att vara en hemvist för debatt.
Några menar att den debattplatsen istället kunde vara Vänsterpartiet. Jag håller inte med. All erfarenhet visar att det är väldigt svårt att föra en öppen och förutsättningslös diskussion inom Vänsterpartiet. En stor del av partiets medlemmar blir mer eller mindre upprörda varje gång det förs diskussioner utanför det interna systemet. Och vill man ta upp någon väsentlig fråga som inte anses ha stöd i partiprogrammet eller i andra av partiledningen antagna dokument så blir det som regel grinigt.
För det andra: För oss som är initiativtagare till Vägval Vänster är det fullständigt uteslutet att begränsa debatten om vänsterns framtid endast till dom som valt att organisera sig i Vänsterpartiet. Vägval Vänster sysslar förvisso inte med åsiktsregistrering, eller etikettering som ju lindrigt uttryckt är vanligt inom Vänsterpartiets olika beslutsnivåer, men det är ändå känt att bland dom som anslutit sig till Vägval Vänster finns ett brett spektrum av röd-gröna och feministiska åsikter representerade. Det är enligt min mening mycket positivt.

Det är just mot denna bakgrund som det är så naturligt att debatten om vänsterallians förs hos Vägval Vänster. Där finns ju den bredd som är en förutsättning för en feministisk röd-grön valallians. Konstigare än så är det inte.
Vi går en spännande framtid till mötes. Den tid är förbi då vi likt många vaktmästare trodde att den tryggaste framtiden ligger i att så lite som möjligt förändras. Det gäller säkert även för frågan om hur moderna vänsterkrafter organiserar sig.

Dan Gahnström
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vänsterpartiet legitimerar antidemokratiska organisationer Naturligt att vänsteralliansdebatten förs hos VVV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
januari 2005
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: