Budkavle till rikstinget!

december 22, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Är Vägval Vänster bara ett Vildvuxet Ventilationsforum eller är det en kraft med möjligheter att samordna en bred vänster? Från Vägval Vänster Skånes Rådslag kommer här en budkavle inför Rikstinget i Stockholm 29 januari.
Lördagen den 18 december hade Vägval Vänster Skåne sitt rådslag inför rikstinget i januari. Ett trettiotal medlemmar och sympatisörer hade slutit upp för att diskutera vänsterns framtid. Johan Lönnroth inledde med att lyfta en del frågeställningar såsom: vad innebär frihetlig socialism, hur finansiera kvinnors arbete inom offentlig sektor, överstatlighet och demokrati, majoritetsregering och lokalt självstyre, regnbågsallians och politisk organisering. Mötet var välbevakat av media TV:s Rapport, Helsingborgs Dagblad och Ekot (som var med större delen av dagen). Intervjuer på kvällen av Sydsvenskan och dagen efter av Radio Malmöhus och Skånska Dagbladet. Alltså ett stort intresse att följa de tankegångar som Vägval Vänster är med att forma.

Efter Johan Lönnroths inledning hade vi grupparbeten kring lyfta frågeställningar. Mötet var inget beslutande utan dessa diskussioner förs på detta sätt vidare till rikstinget.

När det gäller den frihetliga socialismen menade några att Vägval Vänster har existensberättigande, särskilt när Vänsterpartiet går bakåt till gamla positioner som stryper debatten och går mot en demokratisk centralism. Vi talade om vad konflikt kontra samarbete var. Flera menade att konflikt är när man tycker olika och att det handlar om hur man hanterar konflikten. Konflikt kan vara konstruktiv. Vägval Vänsters funktion är att fånga upp debatten som polariseringen, när man inte kan hantera konflikten, bromsar. En ärligare plattform för samverkan uppstår om den sker utan manipulationer som många idag upplever. Vägval Vänster kan betraktas som ett VildVuxet Ventilationsforum, menade några.

Nytänkande är att sträva mot mål som feminism och jämställdhet och att samhällsfunktioner skall bekostas av dem som har störst intresse av att det fungerar. Exempel som att de som behöver arbetskraft skall betala barnomsorgen och att återinföra företagshälsovården. Jämlika löner kan uppkomma genom solidaritet mellan könen. Lönekartläggning måste vara återkommande.
Byråkrati ska definieras för att vi ska kunna ta ställning till om det behövs.
Moral och etikfrågor har det gått inflation i, menade en del, och att vi hellre skulle tala om ansvar.

Drivkraft för nya lösningar behövs avseende offentlig sektor, demokrati, hållbar utveckling och internationell solidaritet. Social ekonomi kan vara en möjlighet med ägandeformer som kooperativ. Värdemätare kan vara exempelvis social redovisning, miljöredovisning och välfärdsbokslut.
När det gällde den internationella vänsterrörelsen behövs alternativ till Nej till EU, vi skall visa vad motförslagen är. En folkomröstning om förslaget till konstitutionen ansågs viktig. Vänstern skall alltid stödja demokratiska rörelser och att demokrati handlade om förhållningssätt och inte om formalia, sa många. Vänstern måste beakta globala maktfrågor och ta ställning.

En del ansåg att Vänsterpartiet sumpat sina historiska chanser och det nu är ett akut läge att ta ställning till vänsterns organisering. Det är inte dags för ett nytt parti men gärna en allians av vänsterkrafter. Kanske att detta kan starta lokalt och att det kan se olika ut i olika kommuner. Frågan väcktes hur vi kan samordna en bred vänster. Vänsterpartiet har alltid varit bra på att skriva folk på näsan. Ett parti som inte är beredda att ta regeringsansvar har inget berättigande sades. Idealet hade varit en rödgrön, feministisk valallians som var beredd att ta ansvar och som fanns överallt, på alla nivåer.

Maria Hagberg
Annonser

Entry filed under: Vägval Vänster.

Det är inte roligt att få rösträtt i dessa tider Misstroendevotum mot Persson enda vägen för vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: