Valtekniskt samverkan – mp/vvv/kvinnolista

december 16, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Kritiker kommer säkert hävda att valteknisk samverkan är ett sätt att manipulera valsystemet och sätta fyraprocentsspärren ur spel. Men ett sådant resonemang är enligt min mening bara hållbart om det ingås politiskt och ideologiskt ’’oheliga’’ allianser. Om t.ex. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet skulle göra en valteknisk samverkan är det uppenbart att den bara syftar till att klara fyraprocentsspärren. Däremot är det tämligen klart att en allians mellan vägval vänstrare, miljöpartister och feminister skulle fortsätta efter valdagen och vara en del av ett röd-grönt regeringsunderlag, skriver Helena Einarsson. Hon ser också valsamverkan som ett medel att förhindra tillkomsten av en borgerlig regering.
I en tidigare artikel, publicerad på Vägval Vänsters hemsida 7 december, pläderar jag för att det kommande Rikstinget ska ge svar på hur vänstern ska organisera sig i framtiden. Då angav jag två vägar. Bildande av ett nytt parti eller anslutning till något av de redan befintliga partierna.

Sedan dess har läget förändrats. Gudrun Schyman har lämnat Vänsterpartiet och med det har frågan om bildandet av ett feministiskt parti eller någon form av kvinnolista blivit ett hett debattämne. Gudrun Schyman själv är ännu så länge svävande på målet och det gäller även för övriga företrädare för ’’kvinnoinitiativet’’. Men det vore oklokt att räkna med annat än att någon form feministiskt initiativ kommer att tas inför valet 2006.

De borgerliga partierna vädrar morgonluft och har redan ingått en allians med målsättningen att ta över regeringsmakten efter valet 2006. Det rimliga svaret på det borgerliga initiativet är en röd-grön motsvarighet. Det är dags för ett politiskt initiativ som står för miljöomställning samt kamp mot orättvisor som är betingade av klass och/eller kön.

Problemet är att det är något politiskt rörigt till vänster om socialdemokraterna. Vänsterpartiet verkar stå på randen till kollaps och kan närmast liknas vid ett skepp som saknar såväl kapten som styrman och där den övriga besättningen snabbt minskar i antal. Det är bl.a. mot den bakgrunden som diskussionen om kvinnoinitiativ och bildandet av ett nytt vänstersocialistiskt parti uppstått. Men frågan är om det verkligen finns plats för två nya partier på vänsterkanten?

Var och en med någorlunda politiska insikter förstår att en sådan situation riskerar innebära raka motsatsen till vad man vill åstadkomma. Med fyra partier, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kvinnolistan och ett Vänstersocialistiskt parti, är det troligt att ett eller flera av dessa partier hamnar under fyraprocentsspärren. Det kan faktiskt innebära att uppemot tio procent av de röd-gröna väljarna blir orepresenterade i Sveriges Riksdag. Med stor sannolikhet kommer det i sin tur innebära att den röda mattan rullats ut för de borgerliga partiernas intåg i Rosenbad.

Jag anser att ovan beskrivna scenario aldrig får bli verklighet. Det är inte försvarbart att vidta åtgärder som underlättar för Fredrik Reinfeldt att bli landets statsminister. Frågan är var de som är obekväma med det parti som de för närvarande är med i eller de som känner sig politiskt hemlösa på vänsterkanten ska ta vägen?

Det är inte enkelt att byta parti. Visst finns det ett begränsat antal före detta vänsterpartister som nu anslutit sig till Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Och säkert finns det ytterligare några som tänka sig en sådan lösning. Men de allra flesta av dem som gett upp hoppet om Vänsterpartiet väljer inget parti alls utan väntar på att nya initiativ ska tas.

Ett alternativ som ännu inte förts upp på dagordningen är valteknisk samverkan mellan två eller flera politiska inriktningar. Man skulle t.ex. kunna tänka sig en sådan samverkan mellan vägval vänstrare, miljöpartister och feminister. Rent praktiskt handlar det då om att samlas bakom en partibeteckning och att man förhandlingsvägen kommer överens om hur valsedlarna ska komponeras. Vill man vara riktigt tydlig mot väljarna och klargöra att det verkligen handlar om bredd och samverkan kan man välja att istället för att sätta ut yrke och ort bakom namnen ange vad man politiskt företräder. Representerar man den feministiska inriktningen kan det bakom namnet anges t.ex. feminist, kvinnoinitiativet eller någon annan ’’varudeklaration’’.

Den stora fördelen med en valteknisk samverkan är att man minimerar risken för att röster går förlorade. En annan fördel är att man inte behöver tvinga fram ställningstagande som enskilda personer inte känner sig mogna för.

Kritiker kommer säkert hävda att valteknisk samverkan är ett sätt att manipulera valsystemet och sätta fyraprocentsspärren ur spel. Men ett sådant resonemang är enligt min mening bara hållbart om det ingås politiskt och ideologiskt ’’oheliga’’ allianser. Om t.ex. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet skulle göra en valteknisk samverkan är det uppenbart att den bara syftar till att klara fyraprocentsspärren. Däremot är det tämligen klart att en allians mellan vägval vänstrare, miljöpartister och feminister skulle fortsätta efter valdagen och vara en del av ett röd-grönt regeringsunderlag.

En viktig fråga är vilken partibeteckning som ska användas för valsamverkan. Om vi använder samma exempel som ovan, d.v.s. en samverkan mellan miljöpartiet, vägval vänstrare, och feminister, är miljöpartiet den smidigaste valbeteckningen. Miljöpartiet är en etablerad politisk kraft med representation såväl i riksdagen som i de flesta parlamentariska församlingar runt om i landet. Det finns många fördelar med att utgå från ett riksdagsparti; partistöd, lokaler i de flesta kommuner, anställda etc.

Således. Frågan om vänsterns framtida organisering är helt avgörande för landets framtida politiska landskap. Nu gäller det att alla goda röd-gröna krafter tar sitt ansvar inför, och efter, Rikstinget den 29 januari

Helena Einarsson
Annonser

Entry filed under: Federalism.

Möt ungdomars behov Det är inte roligt att få rösträtt i dessa tider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: