Möt ungdomars behov

december 15, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Brist på trygghet och rädslan förlamar, samt påverkar både framtidstro och initiativförmåga och är på sikt förödande för en positiv utveckling av vårt samhälle. Det är hög tid att ta tag i problemen, att möta ungdomars behov av vuxenkontakt och erfarenhetsutbyte, att skapa de positiva miljöer och förutsättningar, som underlättar förståelse och omtanke om varandra det som så många ungdomar längtar efter, skriver Zargam Asad, kommunalråd för miljöpartiet i Örebro kommun.
I litteraturen har det över tiden och i de flesta kulturer avgivits åtskilliga vittnesmål om hur besvärligt det är att vara ung. Sökandet efter en egen identitet, att befinna sig i brytningen mellan barndomen och vuxenlivet, innebär för många ungdomar ett mödosamt arbete med snabba växlingar mellan framgångar och besvikelser.

I denna marginella position är man mycket utsatt, man lämnar något och är på väg in i något annat, man hör inte riktigt hemma någonstans. Att vara ensam är följaktligen något som ofta förekommer i ungdomars berättelse om sin situation. Mycket av det nya kan upplevas som spännande, men är också skrämmande. Att prova på olika saker är viktigt, att eventuellt göra sina misstag, men sedan kunna komma igen. Ett enda misstag får inte medföra att vägen är stängd för all framtid, eller att hälsa, eller liv går förlorat. Alla människor, inte bara ungdomar, behöver när man ställs inför något nytt, en bas att utgå ifrån, en trygghet, en hemhörighet, utifrån vilken man kan utforska och pröva det okända, samt ta ställning till olika företeelser, värderingar, eller existentiella frågor. Nya intryck, upplevelser, erfarenheter, påverkan, känslor, värderingar, krav och möjligheter som ständigt sköljer över varje enskild och sårbar individ.

I många samhällen har man sökt möta ungdomars behov med invigningsriter, eller övergångstillstånd , där ungdomarna under erfarna vuxnas ledning och ofta könsuppdelat, successivt invigs i det nya livet. I det nuvarande svenska samhället sker i allmänhet övergången för många ungdomar i en tonårskultur, där ungdomarna ensamma eller tillsammans med andra i samma ålder och belägenhet, förväntas utvecklas till mogna individer av olika kön och till vuxna medborgare. Tiden inom denna kultur har under senare år blivit allt längre, i och med växande arbetslöshet och allt längre utbildning. Med begränsad vuxenkontakt tar man emot alla de budskap som en ”internationaliserad ” fri varu media åsikt” och livsstilsmarknad har att erbjuda. Redan i skolan blir det tydligt, pojkar och flickor väljer olika program, pojkar och flickor utsätts för olika tryck. Bristen på vuxna i skolan och i övriga ungdomsmiljöer gör ungdomarna extra beroende av de erfarenheter som bjuds i kamratgruppen, eller som speglas i de delar av samhället man har kontakt med.

I såväl i nyhetsrapportering som i film, TV, videospel, böcker, tidningar visas många exempel på konfliktlösning i form av våld, mindre i form av samtal och förhandling, något som säkerligen bidragit till ett hårdare klimat mellan grupper. Den bild som tonar fram i media och i kamratgruppen av hur man skall se ut och bete sig som man, respektive kvinna gör åtskilliga ungdomar osäkra och missnöjda med sig själva. Bilden av vad som är normalt riskerar att förskjutas, självbilden att påverkas, självföraktet att gro, ett antal ungdomar drabbas av ångest och ätstörningar, något som går allt längre ned i åldrarna. Tonen mellan olika grupper och mellan könen har hårdnat, inslag av våld blir vanligare mellan ungdomsgrupper, flickor utsätts för olika tillmälen, kränkningar, sexuellt tvång och övergrepp, pojkar kämpar med sin manlighet.

Ett antal dramatiska och otäcka händelser de senaste åren visar på situationens allvar. Bakom dessa händelser döljs dessutom ett mångdubbelt större antal övergrepp och kränkningar, som allvarligt påverkat berörda ungdomars och familjers vardag. Det ger också avtryck inom vården, med ett högre utnyttjande av sjukvård, psykiatrisk vård och missbrukarvård. Det påverkar såväl samhällets kostnader, ungas och vuxnas livssituation, som livskvalitet. Sjukdomsbilden och diagnoserna påverkas långt fram i livet, kvinnorna blir sjukare och männen dör tidigare

Brist på trygghet och rädslan förlamar, samt påverkar både framtidstro och initiativförmåga och är på sikt förödande för en positiv utveckling av vårt samhälle. Det är hög tid att ta tag i problemen, att möta ungdomars behov av vuxenkontakt och erfarenhetsutbyte, att skapa de positiva miljöer och förutsättningar, som underlättar förståelse och omtanke om varandra det som så många ungdomar längtar efter. Att kunna mötas som de känsliga och kunskapssökande individer man är.

Vuxna behövs som förmedlare och förebilder, men också för att lyssna på ungdomarna och på deras kunskaper. Vuxna behövs som bollplank, som uppmuntrare, för att pröva och genomföra idéer, som tröstare, som kunskaps- och erfarenhetsförmedlare, som kamrater, men också som gränsmarkerare, kort sagt vuxna måste finnas till där ungdomar behöver dem.

Behovet är stort och ökar, ansvaret vilar i hög grad på oss vuxna. Sett ur ett landstingsperspektiv handlar det om en rättvis välfärd, om hälsa, jämställdhet, kultur och framför allt folkhälsa. Problemen är nu många gånger så stora, att familjen eller det vanliga nätverket, inte alltid räcker till. Samhället behöver därför kraftfullt ställa upp för att möta ungdomarnas behov till att börja med i form av ett större utvecklingsprojekt där åtgärder för att bemästra problem på ovanstående problemområden vidtages. Ingen kan väl nöja sig med att endast stillatigande åse, hur egna barn eller andras barn far illa, eller skadas för livet. Som exempel på vad som skulle kunna ingå som ett delprojekt kan nämnas förändringar och utökning av skolans samlevnadsundervisning, med återkommande inslag av information, undervisning och samtal om kroppsliga eller själsliga förändringar, självförtroendeträning, etik-, existentiella och värderingsdiskussioner, såväl med bägge könen tillsammans, som åtskilda.

Ja, möjligheterna är många, Till exempel ett projekt med syfte att undersöka behov, samt utveckla och pröva lämpliga metoder och tillvägagångssätt.

Zargam Asad
Annonser

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

Vägval Vänster kan forma framtiden Valtekniskt samverkan – mp/vvv/kvinnolista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: