Faller v samman?

december 10, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Ett är säkert, Schyman aviserade sitt utträde vid ett väl avvägt tillfälle med eller utan påtryckningar från partistyrelsen. Har Schyman blivit borttvingad kommunistgänget, så ser vi tydligt vilken framtid de har tänk sig staka ut när det gäller andra obekväma medlemmar. Det skriver Christer Westling, vänsterdemokrat i Gnesta, som en reaktion på att Gudrun Schyman nu lämnar vänsterpartiet.
Vad har det för konsekvenser det vi nu upplever? Kommer fler att lämna vp för att partiet tycks både falla samman, är i fritt fall och blivit mer diktatoriskt?
Kommer de som sympatiserar med Schyman och de som känner sig tvingade att lämna vp att följa med till ett feministiskt parti? Det är inte självklart.
Troligtvis har avhoppet eller utstötningen av Schymans skakat om och skapat kaos i både ps och i riksdagskansliet, för att inte tala om lokalföreningarna när effekterna börjar skönjas.
Det är i lokalföreningarna som manfallet kommer att ske genom att folk inte kommer att betala medlemsavgiften vid årsskiftet. Dock avförs man som medlem först vid nästa årsskiftet, enligt stadgarna. Det är ett alternativ som de flesta väljer i ställe för att begära utträde.
Många av de som nu lämnar och de som tidigare har lämnat vänsterpartiet söker ett troligen ett socialistisk alternativ till vp och s, och då är inte Schyman radikalfeminism något alternativ. Därför kan Schymans utstötning/avhopp ha betydelse trots att hon söker sig till radikalfeminismen, hon sprängde fördämningen med eller utan assistans.
Vad är då förutsättningarna för ett nytt parti, förväntningarna inför den 29/1 är stora…men trevande.
Det har öppnats möjligheten till ett nytt röd-grönt federativt parti som bryter den patriarkala maktordningen. Än är inte radikalfeminismen ett rödgrönt alternativ, den är alltför mycket av enfrågekaraktär. Enfrågeställningar är absolut inte oviktiga men de negligerar ofta annat, till exempel den ekologiska hållbarhetens oförenlighet med en okritisk syn på tillväxt.
Utvecklande av en ekonomisk demokrati och en rättvis världsordning kommer givetvis förändrar synen på den egna nationen och den globala rollen.

Det vi kan utläsa av varandras inlägg är att i dag finns det inget parti som svara upp till det vi söker. Tankar och förslag av bland annat Helena, Olle, Anna-Maria, Maria m.fl. är våra redskap för att skapa och forma framtiden.

I samtal med en vän har om vem som skulle kunnas tänkas vara/bli partiledare så har jag efteråt insett att jag i tanken organisatoriskt var kvar i det gamla bygget. Därför vill jag trycka på att ett nytt parti får inte byggas upp på gamla välkända strukturer, då är risken för traditionell hierarkisk patriarkat återuppstår igen stor.
Behöver vi en traditionell partiledare? Är språkrör tänkbart? Eller har vi andra idéer.

Christer Westling
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vill inte vänstern driva radikal miljöpolitik? International venstrestrategi om EU’s nye forfatningstraktat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: