Skatteväxling ger fler jobb och bättre miljö

december 8, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

På DN –debatt ger tre vänsterpartistiska riksdagsmän uttryck för att Skatteväxlingstanken nu måste skrotas. Skatteväxling som är ett aktivt instrument för att förändra konsumtionsmönstren mot mer miljöanpassad konsumtion. Det skriver Staffan Norberg, Södertälje, i en replik som också varit publicerad på DN Debatt.
Skatteväxling innebär att skatten på miljöstörande produkter och ändliga resurser höjs samtidigt som skatten på arbete sänks lika mycket. Vem tycker inte att det är en rimlig princip? Skatteväxlingen är helt neutral, då lika mycket skatter höjs som sänks. Nu ifrågasätts denna princip av tre vänsterpartistiska riksdagsledamöter som orättvis och snedfördelande. Vänsterpartiets nygamla klasskampsperspektiv där landsbygd ställs mot stad överordnas miljöprinciperna. En tråkig och tyvärr ganska populistisk nyorientering bort från den miljöprofil som utmärkt vänsterpartiet alltsedan kärnkraftsomröstningens tid. Att vilja höja skatten på slöseriet med fossila bränslen, sopor och andra ändliga resurser ger inga röster tycks man resonera.

Ska vi någon gång kunna övergå från vår slösaktiga och föråldrade teknik, så måste ny teknik gynnas skattemässigt. De skatteintäkter som frigörs bör, till skillnad från dagens skatteväxling, oavkortat gå till att sänka arbetsgivaravgifter inom skola, vård och äldreomsorg, så att man kan anställa fler och höja de ofta oanständigt låga kvinnolöner som dominerar inom dessa yrken. Att gynna dessa grupper har en god fördelningsprofil oavsett man bor i stad eller land.

Kritiker av skatteväxlingen brukar normalt hävda att skattebasen försvinner om man skulle lyckas. En berättigad fråga. När och om det sker kan man naturligtvis återgå till gamla skattesystem, för då har ny resursanpassad teknik ersatt den föråldrade till glädje för de som ska befolka jordklotet efter oss.

Sambandet mellan inkomst och förbrukning av ändliga resurser är starkt och i det närmaste linjärt. Därför drabbas skatteväxlingen främst resursstarka hushåll. När det gäller landsbygd, så måste kompensation ske i form av andra skattereduktioner än billigare bensin- annars kommer alltfler tunga stadsjeepar och bränsleslukande maskiner att fylla vägarna istället för att utveckla, skattemässigt gynna och producera alternativbränslen som exempelvis etanol, bränsleceller och annan teknik som förr eller senare måste ersätta de fossila bränslena.

Det förslag med gröna certifikat för fordon som föreslås är bra- men varför måste Beijer, Holma och Wahlen låta det ena goda utesluta det andra och ställa dem mot varandra? Varför kan det hos många vänsterpartister bara finnas en sanning? Låt många blommor blomma i miljöomställningen och i andra sammanhang så ökar möjligheten att en gång nå målet om en lite mindre slösaktig konsumtion och samtidigt ges ökade resurser att anställa människor där de faktiskt behövs. Det vore en god politik.

Staffan Norberg

miljöansvarig i vänsterpartiets partistyrelse 1993-2004

Annonser

Entry filed under: Miljö- och klimatpolitik.

Rikstinget bör ge svar om vänsterns organisering En anmärkningsvärd ideologisk markering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: