Tänk globalt och handla lokalt

december 6, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det sägs att ideologierna är döda. I varje fall har massmedier serverat oss den bilden under en längre tid. Ointresse för politik och politikerförakt breder ut sig i allt större utsträckning. Jag vill se det som ett tecken på att den industrialiserade världen kapitulerat inför en ideologisk maxim, som påstås vara den enda möjliga, nämligen att den ständiga ekonomiska tillväxten också är den enda allena saliggörande politiska principen som vi alla måste sträva efter snarare än att ideologierna har dött sotdöden. Det skriver Anna-Maria Myszka-Gustafsson, ordförande för Forum Systemdebatt i Helsingborg.
Jag kan inte heller godta att strävan efter en maximal tillväxt är det enda sättet att organisera ekonomi och samhälle på. Därför är en odogmatisk diskussion livsviktig för oss alla som kämpar för politiska ideal som bygger på ett långsiktigt globalt ansvar. Det är utifrån detta perspektiv som Forum för Systemdebatt i Helsingborg erbjuder ett öppet, demokratiskt meningsutbyte om nya miljö- och fördelningsmässiga, sociala och etiska lösningar på våra problem.

Forum för Systemdebatt är ett framtidstorg som på vetenskaplig grund skapar diskussion om förutsättningarna för en rättvis och hållbar utveckling. Inspirationen för Systemdebatterna i Helsingborg hämtades från Norge där Erik Dammann, författaren till boken ”Framtiden i våra händer”, 1998 skrev ett upprop. I detta uppmanade han till skapandet av öppna forum för samtal om framtidens globala utmaningar. Här ser jag en klar koppling till de ideal som VVV står för.

Uppropet för Systemdebatt utgår ifrån en helhetssyn där ekonomiska, sociala och ekologiska dimensioner på alla plan hänger samman i en väv, och där inbördes förändringar är ett måste för att skapa en bättre och hållbar framtid. Fokus riktas på överexploateringen av jordens resurser. För oss vänstermänniskor bör kampen mot den orättvisa fördelningen av jordens rikedomar och kampen mot kortsiktiga vinstintressen, handelshinder och ensidiga tillväxtmodeller vara ett mål att sträva efter för att på sikt kunna förhindra resursslöseri och globala välfärdsskillnader.

Arrangörer för Systemdebatterna i Helsingborg (som representerar bland andra Framtiden i Våra Händer, kommunens egen Välfärd och Hållbar Utvecklingsgrupp, Nätverk Helsingborg för Rättvisa och Solidaritet, Helsingborgs FN-förening, stadsteatern och Campus Helsingborg) har riktat uppmärksamhet på den sociala dimensionen för rättvis och hållbar utveckling. Klasskillnader som illustreras av bland annat befolkningens hälsotillstånd, barnfattigdom och klyftor på arbetsmarkanden ser vi som ett hinder för att skapa en hållbar framtidsutveckling i staden.

Systemdebatterna har som sitt syfte att medvetandegöra systemfel vilket är ett måste för att starta en attitydförändring. Ingen lagstiftning i världen, inga avtal eller internationella överenskommelser kan någonsin göra verkan om man inte lever upp till dess intentioner på lokal nivå, inte minst i sin egen vardag. Internationella dokument som Agenda 21-dokument från 1992, Johannesburg-dokumentet 2002 och Healthy Cityes- strategin är självklart våra ledstjärnor och är styrande i vårt politiska arbete, men dessa kan bara påverka toppen på ett isberg. Isbergets tyngdpunkt finns i den stora klumpen som är osynlig. Det är attityder och värderingar som är det egentliga isberget. Kort sagt detta som utgör den ideologiska stommen. Därför är miljö, hälsa, demokrati, rättvisa och fred kärnämnen för våra Systemdebatter som försöker knyta ihop sambanden mellan lokal och global påverkan. Det som händer i världen påverkar oss och omvänt det som händer hos oss påverkar även världen.

Den senaste debatten som vi ordnade var ett seminarium om sambanden mellan energitillverkning och dess förbrukning och klimatförändringar på stadsbiblioteket den 30 november. Professor Lars J Nilsson från Lunds Tekniska Högskola talade om, som jag har förstått det, hur det faktum att energin varken kan skapas eller förstöras utan endast omvandlas påverkar klimatförändringar i världen och vilka konsekvenser för vårt klimat olika energiutvinningsmetoder har, både på kort och på långsikt.

Jag vill också passa på och göra reklam för de kommande arrangemangen. Så till exempel anordnar Campus elever under ledning av rektorn Peter Sylvan en debatt med rubrik Kaos i välfärdssystemet i universitetets lokaler den 6 december. Nästa år inleder vi med ett föredrag och samtal kring konsument och konsumtionsfrågor som den kände Stefan Edman medverkar i på stadsbiblioteket den 18 januari. Den 28 februari tar vi oss bland annat an alkoholpolitiska frågor sedda med feministiska glasögon. Gunnar Ågren och Gudrun Schyman medverkar i en alkoholpolitisk debatt på stadsteatern. Margareta Ingelstam berättar om sina upplevelser i det krigssargade Palestina och Maria Oratoriekören medverkar i Mariakyrkan den 14 mars. Allt som sagt var sker i Helsingborg.

Det finns mycket mer smått och gott som är på gång nästa år så håll utkik efter min information som jag kommer att skicka till VVV: s hemsida. Alla ni som bor i nordvästra Skåne kom och diskutera med oss och våra gäster hur vi på ett frihetligt sätt kan omdana världen. Alla andra är naturligtvis också mycket välkomna.

Anna-Maria Myszka-Gustafsson

Annonser

Entry filed under: Makt och ägande.

Bryt upp den auktoritära socialismen Rikstinget bör ge svar om vänsterns organisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: