Bryt upp den auktoritära socialismen

december 6, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är dags att bryta upp det auktoritära socialistiska projekt som dominerar både socialdemokraterna och vänsterpartiet. Partiernas oförmåga att svara upp till nya tiders krav på fri och framåtsyftande debatt kräver nya idépolitiska motkrafter. Det menar Olle Sahlström, LO-ombudsman i en artikel som tidigare sänts som krönika i P1:s program OBS!
Två ord är nödvändiga för att förstå socialdemokratins idétorka.

Det första är viljelöshet, det andra är maktfullkomlighet. Viljelösheten är förbunden med den socialdemokratiska arbetarrörelsens förvandling från en rörelse för förändring till en institution för förvaltning. Maktfull-komligheten i sin tur, är del i en auktoritär och patriarkal tradition som
tystar alla de med misshagliga åsikter.
Tecknen på socialdemokratins förvandling och nära förestående död som ett idéburet parti är många; 4 av 10 medlemmar är ålderspensionärer. Bara var tredje partimedlem tycker att det finns en öppenhet för att diskutera avvikande åsikter. Allt enligt en intern undersökning från i år.
Fackliga s-politikers lägenhetsaffärer är också de mått på en överhetskultur som tar sin egen makt för given. Exemplen kan mångfaldigas på hur socialdemokratin har utvecklat ett informellt privilegiesystem. Och när Sifo nyligen frågade svenska folket om det ser ” våra svenska socialdemo-krater mest som pampar, byråkrater och överhet eller mest som socialister, reformivrare, de fattigas och förtrycktas vänner?” anslöt sig 63 procent till bilden av socialdemokratin som överhet.

Kort sagt, kan en fri och öppen idédebatt inte existera i en socialdemokrati som efter 70 år av maktutövning är mer än väl marinerad i sig egen självgodhet.
Emellertid. Bortom de braskande rubrikerna om pampfasoner och det dramatiska talet om en nära förstående splittring av Vänsterpartiet, gömmer sig oförlösta ideologiska konflikter gemensamma för socialdemokrati, Vänsterparti och politisk vänster överhuvudtaget.

Men varken Socialdemokrati eller Vänsterparti förmår härbärgera eller än mindre bejaka en fri och öppen framtidsdebatt.
I Vänsterpartiet ser vi det i oförmågan att skärskåda kommunismens oförenlighet med demokrati. I socialdemokratin ser vi det i motsvarande oförmåga att diskutera frågor om EU, välfärdens organisering och i tystnaden om ekonomisk demokrati. För att inte tala om socialdemokratins lomhördhet inför kritiken mot internt åsiktsförtryck och maktfullkomlighet.

Nu står en växande och vanmäktig skara av passiviserade medlemmar och partilösa inför det hopplösa valet mellan ett socialdemokratiskt pampparti och ett kommunistiskt influerat Vänsterparti. Behovet av en framtidsdebatt gemensamt för socialdemokrater, vänsterpartier, partilösa och vänsterliberaler är stort.

Jag menar att ett sådant samtal bör ta lärdom av både socialdemokratins och vänsterpartiets patriarkala, centralistiska och nationalistiska projekt. Det projektet hör till historien och det har mindre sett till individens rättigheter, en levande partidemokrati och till hur makt ska växa underifrån och upp. Framtidsdebatten bör därför gälla frågor om den frihetliga socialismens nya former; Hur ser den frihetliga föreningen av socialism, feminism, ekologi och internationalism ut?
Jag talar med andra ord för en debatt om hur den patriarkala maktordningen ska brytas, om den ekologiska hållbarhetens oförenlighet med en okritisk syn på tillväxt, formerna för ekonomisk demokrati, synen på nationen och kraven på en rättvis världsordning;
Hur skapa en demokrati på arbetsplatserna som inte bara ger facket utan också den enskilde löntagaren stämma och inflytande? Vilken roll kan fackföreningarnas pensionsfonder spela? Hur ska motmakter byggas till det internationella kapitalet och vad ska EU göra?

Det är hög tid för ett uppbrott från det auktoritärt socialistiska projektet som dominerat både socialdemokrati och Vänsterparti. Medlemmar lämnar sina partier. De tolererar inte längre toppstyrning och åsiktsdisciplin. De kräver fria rum för självständigt tänkande. Det gamla slaget av partistruktur håller inte måttet.
Både socialdemokrati och vänster bör därför fråga sig hur en mer öppen och demokratisk partistruktur kan se ut; ska det moderna vänsterpartiet utvecklas mer mot att vara en federation och låta sig inspireras av global rättviserörelse i sättet att organisera sig? Hur ska åsiktsfriheten värnas och bejakas?

Men för att en framtidsdebatt av det här slaget ska spira krävs motkrafter och mötesplatser utanför de förstelnande partihierarkierna. Och det är i skenet av både socialdemokratins och vänsterpartiets oförmåga att främja en fri idédebatt som vi ska förstå framväxten av det partipolitisk obundna debattföreningen Vägval Vänster.
Ett tryck utifrån ut ifrån krävs, och ett bakomliggande hot, eller möjlighet, för att ett nytt vänsterparti bildas, kan visa sig bli den väckarklocka som krävs för att ruska liv i en idédebatt som sovit länge nog.

Olle Sahlström
Läs mer av Olle Sahlström på hans egen hemsida: http://www.ollesahlstrom.se

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Håll käften och jobba på! Tänk globalt och handla lokalt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: